Des de Salut us acusarem cada cop que mentiu

«El govern espanyol, sigui del color que sigui, sempre ha negat la major, assegura que gairebé no va haver ferits l'1-O i que ens vam inventar les xifres»

01 de maig de 2019
El judici farsa que s’està celebrant al Tribunal Suprem torna a posar en evidència les mentides que han fabricat des de l’Estat i les seves estructures no només contra una opció política legítima, que és l’independentisme, sinó contra la pròpia essència de la democràcia. Una de les fake news més recurrents, il·lustrades pel mateix ministre Borrell, és posar en dubte les persones que van ser ateses per les violentes càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en el referèndum de l’1 d’octubre. El govern espanyol, sigui del color que sigui, sempre ha negat la major, assegura que gairebé no va haver-hi ferits (només parla de dos o tres hospitalitzats, com si hagués de ser esperable que els ferits siguin de prou gravetat per acabar ingressats) i que el Departament de Salut ens vam inventar les xifres (en total, van ser 1.066 persones ateses entre l’1 i el 4 d’octubre). Quina fal·làcia. Com s’atreveixen a mentir tan descaradament. L’Estat ho fa servir com a arma política contra el nostre govern, però no s’adonen que a qui realment ataquen són als professionals sanitaris. Amb les seves mentides posen en dubte la feina de desenes de metges i metgesses, infermeres i/o tècnics, que aquell dia van atendre centenars de ciutadans que van ser colpejats, arrossegats o violentats. Si la seva forma de tapar la veritat, que és que van venir a colpejar ciutadans que només volien votar, és atacar el nostre sistema sanitari, els hauria de caure la cara de vergonya. Des de Salut us acusarem cada cop que mentiu.

El Departament de Salut sempre vam ser transparents amb la informació de les persones ateses. Es van fer tuits, comunicats i notes de premsa amb les dades que ens facilitaven els professionals del sistema, ja sigui a través del Sistema d’Emergència Sanitària (SEM), que van atendre les persones a peu de carrer, o els centres sanitaris (hospitals i els centres de primària). Per tant, quan l’Estat acusa el govern català d’haver manipulat les xifres, està menyspreant el nostre sistema sanitari. Realment, estan dient que els professionals es van inventar les atencions i els informes mèdics? Surrealista. Aquest sistema d’informació és el que sempre s’utilitza quan hi ha episodis amb nombrosos ferits. Per exemple, és el mateix que es va utilitzar durant els atemptats de Barcelona i Cambrils o al recent accident de tren ferroviari a Castellgalí. En aquests episodis ningú va posar en dubte la veracitat de les dades, però en el referèndum, sí. Curiós no?

La nostra transparència no es va acabar aquí. El 20 d’octubre del 2017, el Servei Català de la Salut va publicar i penjar al web un informe sobre totes les atencions rebudes, en el qual es deia textualment: “Durant la jornada electoral del dia 1 d’octubre es van atendre i diagnosticar, com a conseqüència de les càrregues policials dels cossos policials de l’Estat, 991 persones per part de professionals del SEM, CAP, PAC i CUAP i centres hospitalaris. D’aquestes, 214 van ser ateses pel SEM I 777 en centres sanitaris: en 38 centres hospitalaris, 40 CAP I PAC i 14 CUAP. Entre els dies 2 i 4 d’octubre, van ser ateses 75 persones més en centres sanitaris. Per tant, el nombre total de persones ateses, entre els dies 1 i 4 d’octubre, va ser de 1.066 persones”. Es tracta d’un estudi molt complet i amb múltiples variables, com poques vegades s’ha fet: nombre de persones ateses per regions sanitàries; classificació per diagnòstics; per gravetat; per grups d’edats... En aquest sentit, cal destacar que 820 persones van ser ateses per contusions i/o policontusions; 50 per ferides; 30 per traumatismes crànio encefàlic-concusió i 23 per fractura, entre d’altres.

Però ahir, durant la declaració de l’exdirector del CatSalut, David Elvira, al Suprem es va evidenciar que l’informe que es va fer sobre les persones ateses per les càrregues és del tot veraç i no ofereix cap ombra de dubte. El mateix ministeri de Sanitat, durant el 155, va demanar a la Generalitat tots els detalls dels pacients atesos i se’ls hi va facilitar. Mai van dir res ni van posar en entredit aquestes atencions.

Una altra fake news per intentar desacreditar-nos és que hi havia moltes persones que van ser ateses per crisi d’angoixa i, per tant, no eren ni ferits ni atesos. En total, de les 1066 persones, 36 van patir una lipotomia/hipotensió; 3, una arítmia i 28 una crisi d’angoixa/ansietat. Però l’important no és la xifra. Ni que fossin 10, 15 o 20. Una crisi d’angoixa és una patologia com qualsevol altre, que en cap cas s’ha de menystenir. Igual que totes aquelles persones que, els dies posteriors al referèndum, van haver de ser tractades per estrès post traumàtic als centres sanitaris i que no estan incloses en el global de 1.066. Aquest col·lectiu l’hem de deixar de banda? No són persones que també van tenir un fort impacte psicològic per les càrregues? Segurament l’Estat espanyol deu pensar que no, que no són víctimes. Una mentida més del judici farsa. Una forma més de carregar-se els drets i la democràcia, no a Catalunya, sinó a tot l’Estat espanyol.