Mou-te, tu pots

«Els humans cada dia fem menys activitat física. Invertir-hi temps, amb recomanacions mèdiques per saber els límits i les contradiccions, és la fórmula per l'envelliment actiu»

18 de juny de 2018
L'Editorial EUMO de la Universitat de Vic-Central de Catalunya acaba de publicar dos nous títols: Mou-te! la revolució de seure menys des de petits de la Dra Anna M.Puig Ribera i el periodista Joan Rusiñol i Tu pots! Esport i activitat Física sense excuses del Dr Javier Peña.
Els dos autors són doctors en CAFE (Ciències de l'Activitat Física i Esport), professors de la Universitat de Vic-Central de Catalunya i coordinadors de grups de recerca aplicada entorn l'activitat física i l'esport.

EUMO és l'editorial de la UVIC-CC creada l'any 1979. L'any anterior s'inicià el primer curs de formació universitària de Mestres a Vic, a Osona. EUMO esdevingué un instrument per l'edició de material didàctic, llibres de text en català. El nom de l'editorial és l'acrònim de l'Escola Universitària de Mestres d'Osona.

Aquesta editorial ha sobreviscut a la difícil aventura de les editorials i en especial de les editorials petites en llengua catalana del país. Ha superat diverses crisis, econòmiques, i canvis en el consum, en les lectures i els formats en una societat digital.

A Espanya, les dades publicades més recents (2016) indiquen que la facturació de les vendes de llibres va ser de 2.317 milions d'euros (lluny d'aquells 3.014 milions del 2.006). D'aquest el 5% són digitals. A Catalunya, en totes llengües, la facturació va ser de 491, 20 milions d'euro (21% del total espanyol) s i en català 238,65 milions.

EUMO (amb la seva directora Montse Ayats) presideix l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (96 associats). Les empreses editorials i de producció, amb seu a Catalunya, lideren el gruix a Espanya. En producció editorial, Catalunya suposa un 48,8% del mercat i Madrid 39,6%. Ara, amb molt mèrit, EUMO comença una nova línia editorial en Salut aprofitant l'impuls de l'inici dels estudis de Medicina a la UVIC-UCC (Universitat de Vic-Central de Catalunya).

El sedentarisme és un dels factors més rellevants dels grans canvis de la societat al llarg del segle XX. Els humans cada dia fem menys activitat física. L'activitat laboral ha anat millorant sense necessitat de grans esforços físics. La mobilitat s'ha anat fent inactiva. La població mundial emigra a concentracions urbanes i deixant endarrere comportaments més rurals. Grans canvis de modus de vida secundaris l'omnipresència de la televisió, i progressivament a diversitat de pantalles (mòbils, ordinadors, tablets, videoconsoles,...) que han fet que el temps assegut sigui l'hàbit no saludable habitual. Escassa activitat física i sedestació excessiva són el binomi a combatre per tenir una vida saludable.

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) indica que les malalties cròniques són la primera causa de mort dels països occidentals, vinculats a factors de risc. Tabac, alcohol, alimentació no saludable i inactivitat física són prioritats clares de les polítiques públiques de Salut Pública.

Hi ha evidència científica de com l'activitat física millora la inflamació cel·lular causant de la Síndrome Metabòlic (diabetis, malaltia vascular cerebral, perifèrica, cardíaca, renal,...) causant de les malalties circulatòries, primer grup causant de morbiditat i de mort. També la ciència indica que l'obesitat és un cofactor en alguns tipus de càncer. Així mateix l'activitat física, l'esport equilibrat millora l'estat d'ànim.

Els llibres de la Dra. Puig i Dr. Javier Peña són una guia pràctica de consells avalats per la literatura científica, des del bressol a qualsevol edat i etapa de la vida. La necessitat de fer de l'activitat física i l'esport adequat una teràpia de primer orde recomanen accions disruptius en la formació dels professionals sanitaris, educatius, responsables de salut laboral empreses...

Els pediatres i les infermeres pediàtriques tenen un paper important d'acompanyament als infants i a les seves famílies. Els mestres d'educació física (potser professors de CAFE) han d'esdevenir en el marc de l'escola el suport decisiu per individualitzar l'activitat física i la introducció dels esports en el nen en l'etapa d'infantil i primària. A l'etapa educativa de secundària els professionals de CAFE han de tenir un paper molt més rellevant igual que els estats més avançats com Canadà, Països Escandinaus, Austràlia.

Cada nen, cada jove ha de tenir hàbits sòlids en relació a l'activitat física, la mobilitat activa i poques hores asseguts que serviran per a tota la vida. Activitat física en família i en grup és clau d'èxit.

Caldria tenir professionals de CAFE en la xarxa d'atenció primària de salut i serà ben segur cost-efectiu. L'any 2.005 el programa PAFES (promoció de l'activitat física i l'esport amb alimentació saludable) pretenia prescriure activitat física amb suport de les entitats locals.

La necessitat d'individualitzar l'activitat física i l'esport per gaudir-ne i esdevenir una motxilla que t'acompanya al llarg de la vida és l'objectiu. En l'etapa de major plasticitat cerebral (primers deu anys de vida) és on més fàcilment es creen hàbits que formen part dels circuits neuronals consolidats.

Invertir en activitat física al llarg del dia i esport ocasional, amb recomanacions mèdiques per saber els límits i les contradiccions, la fórmula per l'envelliment actiu. Els grups de recerca en epigenètica han provat que es generen factors protectors que fan prevenció de l'envelliment patològic, millorant l'edat cel·lular per damunt de la cronològica. Entrenament efectiu al llarg de la vida per viure molts anys lliures de dependència, amb bona salut és un dels instruments davant de l'èxit de l'envelliment.

En un moment d'alta predisposició de la població per millorar la seva salut cal rigor i lideratge per consolidar el "MOU-TE"i el "TU POTS". Vida activa i esport sempre, adaptat a cada persona i cada circumstància.