No disparin el verificador

«El problema que tenen alguns amb aquesta figura és que parla el llenguatge de les solucions, i així no hi ha qui s'assabenti de la missa la meitat»

07 de desembre de 2023
Allà pel 2009, durant una doble aparició a Venècia i Altsasu, l'esquerra abertzale va reclamar el desarmament d'ETA sota les mateixes condicions que van conduir el desarmament de l'IRA. Es tractava d'una apel·lació explícita al senador estatunidenc George Mitchell, que l'any 1996 va proposar substituir els trets i les revenges per la negociació política a Irlanda. Els Principis Mitchell oferien un aval de neutralitat: el desarmament de les organitzacions paramilitars havia de comptar amb la verificació d'una comissió independent.

[Lee aquí el artículo en castellano de Jonathan Martínez]

Les converses de pau van prosperar a Irlanda gràcies a un acord multipartit que comprometia a gairebé totes les parts apel·lades, des del Sinn Féin fins al govern britànic, des del govern irlandès fins als unionistes de l'Ulster. L'oferta de l'esquerra abertzale, per la seva banda, va ser descartada sense objeccions al Palau de la Moncloa, però va comptar amb l'atenció d'alguns actors estrangers. Estava el mediador sud-africà Brian Currin. Estava l'exsecretari general d'Interpol, Raymond Kendall. Estava Jonathan Powell, home de confiança de l'exprimer ministre del Regne Unit, Tony Blair.

Les terminals mediàtiques de la dreta espanyola van trigar un segon a bombardejar els mediadors amb les més insensates acusacions. Tot l'espectre conservador es va esforçar tant a carregar contra la verificació internacional que Powell va arribar a acusar el PP d'haver posat en perill el procés de pau. La pluja d'insults va arribar fins al mateix exsecretari general de l'ONU Kofi Annan, que el 2011 va viatjar a Sant Sebastià per certificar el final d'ETA sense entendre molt bé quina classe d'energúmens podien oposar-se a semblant fita.

Com la història és un disc ratllat, el PP ha tornat a la càrrega més de 10 anys després, aquest cop contra el verificador que vetllarà pel compliment dels acords signats entre el PSOE i Junts. “Que posin un ciutadà d'El Salvador a decidir el futur de l'Estat és una humiliació”, diu el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo. Els arguments són fotocopiats. La dreta espanyola mira a bascos i catalans com una incòmoda plaga domèstica que ha de sufocar-se a cops d'escombra, i d'esquena als ulls del món. Per això, disparen sobre el verificador.

[noticiadiari]2/266010[/noticiadiari]
El maig del 2017, després d'un camí ple d'obstacles, diversos col·lectius de la societat civil i agents internacionals van proclamar el desarmament d'ETA durant un acte multitudinari a Baiona. Alguns mitjans espanyols, acostumats a retratar la realitat basca des de les redaccions de Madrid, van pagar un bitllet d'anada i tornada als seus reporters sense saber que l'esdeveniment se celebraria en basc, francès i anglès. La veritat és que a Baiona no es parla molt en castellà. Diuen les males llengües que algun pobre periodista de l'extrema dreta caminava buscant traductors entre el públic. Aquest és el problema que tenen alguns amb els verificadors. Que parlen el llenguatge de les solucions. I així no hi ha qui s'assabenti de la missa la meitat.