Qui és més ingenu?
«Hi ha una acusació interessant, la d’ingenuïtat, que els partidaris de "fer república" sense més dilacions ni traïcions llencen pel cap als qui defensen una mica més de paciència»
ARA A PORTADA
-
El decret de renovables, primera víctima de les desconfiances pel finançament Arnau Urgell i Vidal | Bernat Surroca Albet
-
-
El PSC tornaria a guanyar les eleccions i es veuria poc afectat per la corrupció de Madrid Ona Sindreu Cladera
-
El govern espanyol preveu que les mesures contra la corrupció «estiguin aprovades o en tràmit» en un any Redacció
-

- Jordi Bianciotto
- Periodista i crític musical
Per als partidaris del nou "independentisme exprés", posar-se a treballar perquè els partidaris de la república siguin uns quants més algun dia és propi de grans ingenus, ja que, diuen, aquesta no és una qüestió de percentatges, sinó de determinació. De "pit i collons", en realitat, que deu ser l’equivalent català d’allò que sempre hem ridiculitzat quan parlem de futbol, la "furia española". És ingenu parlar d’ampliar la base, és ingenu mirar de pactar res amb l’Estat espanyol, i és ingenu obstinar-se a donar la tabarra amb el dret a l’autodeterminació a la quebequesa o escocesa manera perquè aquest dret no es demana sinó que s’exerceix tot tirant pel dret quan s’estima oportú.
En canvi, pretendre desplegar la república després d’un referèndum on ni tan sols els observadors internacionals convocats pel mateix govern en van reconèixer la legitimitat, no és pas ingenu. No ho és tampoc fer la independència amb un 43,03% del cens, si donem per bons els números oficials. No és ingenu pretendre "fer" una república amb aquestes xifres i en contra de la UE, de l’OTAN, de l’Estat espanyol i de més de la meitat dels mateixos catalans, amb àmplies zones urbanes aclaparadorament contràries (recordem-ho un cop més: vots independentistes el 21-D a L’Hospitalet, 25,8%; Cornellà, 23,4%; Santa Coloma de Gramenet, 21,3%...) No és pas ingenu, un cop dit tot això, pensar que és factible dominar els 31.895 quilòmetres quadrats que fa aquest país, els controls duaners, els ports i aeroports, i totes les infraestructures, i que si bé els suports internacionals al principi no hi seran, a poc a poc, segur, aniran caient, ja ho veureu. Perquè "Europa no es pot permetre que…"
Amics, potser resulta que, al capdavall, tots ho som una mica, d’ingenus, i només es tracta de triar quina modalitat d’ingenuïtat ens estimem més. De vegades, però, les innocències d’avui són les grans fites de demà. És cert. Ara bé, ingenuïtat per ingenuïtat, n’hi ha una que em sembla menys temerària i que per ara no ha arribat a perdre el món, i el país, de vista, una cosa que no em sembla pas menor quan parlem d’un projecte perquè tots nosaltres visquem millor.
El temps ho dirà. Mentrestant, bon estiu a tothom i compte amb els cops de calor, que causen al·lucinacions i ens poden fer veure enemics on no n’hi ha.
Periodista especialitzat en música des de fa més de tres dècades. Crític musical d’El Periódico de Catalunya, escriu a les publicacions especialitzades Rockdelux i Enderrock, i col·labora en diversos mitjans audiovisuals. Ha escrit diversos llibres, com ara els tres volums de Guía universal del rock (Robinbook) i 501 cançons catalanes que has d’escoltar abans de morir (Ara Llibres), així com els volums de memòries Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) i El libro de Estopa (Espasa-Planeta). Soci de l’ACP i del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Et pot interessar
Alta Newsletter
Iniciar sessió
No tens compte a Nació Digital?
Crea'n un gratisCrear compte
Periodisme en català, gràcies a una comunitat de gent com tu
Recuperar contrasenya
Introdueix l’adreça de correu electrònic amb la qual accedeixes habitualment i t’enviarem una nova clau d’accés.