
La reivindicació de la força i la necessitat de la política envers l'hegemonia dels poders fàctics financers va ser la idea central expressada per Josep Burgaya en la presentació del seu llibre El futur ja no és el que era, celebrada el passat divendres, dia 19, a l'auditori del periòdic El 9 Nou de Vic.
L'obra consisteix en un recull dels articles publicats per Burgaya en aquest mitjà de comunicació els darrers anys. Uns articles que, en paraules del presentador de l'acte, el director general de l'empresa editora, Jordi Molet, són una reflexió sobre temes d'abast nacional i internacional, deixant de banda la problemàtica local vigatana, atès que Burgaya es va incorporar com a articulista després de la seva retirada de l'Ajuntament de Vic
Amb cites d'Antonio Gramsci, Raimon Obiols i Warren Buffet, i planys sobre la superficialitat amb què alguns mitjans i les noves tecnologies de la informació sobrevolen la realitat sense gaire rigorositat, Burgaya va expressar allò que deu ser el nucli del malestar de la socialdemocràcia europea. El malestar d'un corrent polític que, després de dècades d'hegemonia, es troba bloquejat entre un capitalisme agressiu i l'aparició de contestes radicals per l'esquerra. I això sense parlar dels populismes xenòfobs.
D'aqui deu venir la frase-lema que titula el llibre i que apunta a un futur massa massa desconegut i imprevisible, i que queda reblat pel subtítol "Reflexions d'urgència em temps d'incerteses". Tot plegat, unes reflexions en què no manquen les mirades crítiques sobre unes esquerres que, quan era el moment, potser no van apostar amb la força necessària per defensar uns principis morals i van quedar acomplexades enfront allò que Obiols en deia "apoteosi barroca del diner".
Em les seves 150 pàgines, el llibre agrupa 70 articles publicats entre 2011 i 2013. El pròleg és de Jordi Molet, i ha estat editat per la pròpia empresa editora d'El 9 Nou. I amb una potent coberta dissenyada per Neus Paéz.