Molt pocs pobles del nostre país tenen com a patró a Sant Llop, monjo i bisbe de Troyes, un desconegut arreu excepte a indrets com Miànigues, Calonge o Sant Andreu de la Barca. Tanmateix, a Centelles, tenim la patrona el 31 de desembre, Santa Coloma, que és més coneguda i venerada amb una ancestral Festa del Pi.
La Festa Major en el seu honor ha tingut lloc aquest cap de setmana amb desenes d'actes diversos pensats per a tots els públics i on en destaca el caire cultural, essencial de la vila comtal de Centelles.
Des dels estudis oberts de tres artistes locals com els pintors David Casals i Neus Górriz i la ceramista Marta Postico. O la tradicional estrena teatral de Festa Major, que sempre s'encarrega a un grup local de teatre i que aquest any ha anat a càrrec de la Societat coral la Violeta, que ha ofert una sarsuela en forma de comèdia, Els bandolers de Cantallops, sota el mestratge musical de Pere Mas.
La novetat de la primera Pujada a les escales del Serrat, el passat divendres, va ser tot un èxit i també les nits a la Riera Blanca amb propostes temàtiques com l'Encolomada still alive, la Batunga o L'anta Gonista. La Nit més cabrona no es va fer a la Riera Blanca sinó a la plaça Major, amb més públic que mai. I destacant les propostes el joc de rol de La cullereta centellenca i l'escape city de Missió Especial.
El concert i el ball de Festa Major, a una plaça Major plena de gom a gom, va anar a càrrec de l'Orquestra Metropol i els Cabrons i Bruixes, la colla de diables local, que van mostrar els seus correfocs durant diversos dies i van cloure la celebració la nit de diumenge amb un espectacle pirotècnic al centre de la vila.
Un altre acte molt participatiu va ser la visita i passejada musical al Palau dels Comtes, en la qual els centellencs que van voler van gaudir de forma actualitzada de com van les obres de l'edifici més emblemàtic del poble.
El 82è Concurs de Pintura Premi Centelles, el més antic de Catalunya i un dels més ben dotats del país amb 3.500 euros, el va guanyar Susana Ferreira d'Irún amb l'obra en oli sobre fusta Antigua aduana de Irun II. I les mencions honorífiques van ser pel valencià Jesús Manuel Moreno amb Tres nens en una barana i pel pintor de Móstoles (Madrid), Richard García Rodríguez, per l'obra Aquel día no encontraba el sol. El jurat enguany estava format per Anna Chàvez, Valentina Asinari, Jordi Lafon, Montsita Rierola, Manel Rovira i Jordi Vilarrodà. En total hi van participar 152 obres. Les 24 seleccionades es poden veure fins al 13 d'octubre al Centre d'Art el Marçó Vell.
I entre els altres actes únics i propis de la Festa Major centellenca no ens podem oblidar, és clar, del pregó amb Josep Sarrate, la XXI Trobada de vehicles clàssics, la trobada de colles geganteres, les sardanes amb la cobla Ciutat de Girona i amb els dansaires fent un símil del ball de cintes que fan molts esbarts tot representant un envelat, el biciaigua, el vermut musical amb Jordi Ginesta i Laura Cruells, el torneig de billar que va guanyar meritòriament Esteve Mata, el torneig de petanca, els jocs populars, les havaneres amb Port Bo, la 33a Tómbola solidària, les cançons de taverna, la despertada dels Baliga Balaga, el futbol de botons o la proposta en diferents espais del poble de diversos artistes locals sota el nom col·lectiu hArt24.