La Marxa dels Vigatans reivindicarà la llengua catalana

La 22a edició se celebrarà el pròxim divendres 6 de setembre

La Marxa dels Vigatans és l'avantsala de la Diada de Catalunya a Osona.
La Marxa dels Vigatans és l'avantsala de la Diada de Catalunya a Osona. | Oriol Clavera
29 d'agost de 2024, 18:00
Actualitzat: 04 de setembre, 15:00h

Òmnium Cultural Osona-Lluçanès ja ho té tot a punt per a la 22a edició de la Marxa dels Vigatans del pròxim 6 de setembre, l'avantsala de la Diada de l'Onze de Setembre en ambdues comarques. A partir de les 21:00 hores, la plaça Major de Vic serà el centre neuràlgic de l'acte, punt on es concentraran les 25 columnes i més de 500 participants procedents dels diversos municipis del territori.

Aquest 2024, la celebració reivindicarà la identitat catalana i, especialment, el valor del català. Assumpció Martínez, presidenta d'Òmnium Osona-Lluçanès, serà l'encarregada de donar la benvinguda als assistents, mentre que Xavier Roviró, l'homenatjat d'enguany, portarà la flama de Sant Sebastià –símbol del pacte dels Vigatans- per iniciar la marxa direcció a la plaça de la Catedral.

presentacio marxa vigatans 2024 irene gimenez nacio osona
Marta Parramón, Assumpció Martínez i Bet Piella durant la presentació de la 22a Marxa dels Vigatans.IGV

Recuperar la memòria històrica

En aquest segon emplaçament es desenvoluparà la part central de l'acte amb la intervenció de Joaquim Forn, membre de la Junta Nacional d'Òmnium Cultural. A continuació, es donarà el Diàleg de Compromís entre l'homenatjat d'aquest 2024 i un infant –Abril Villanueva, de Santa Eulàlia de Riuprimer-, que representa l'anhel de futur i les gernacions que recolliran el llegat d'avui.

Seguidament, la plaça de la Catedral es convertirà en escenari d'un muntatge teatral per posar en valor la història de Catalunya i Osona entre el 1705 i el 1714. Enguany, tal com ha avançat la directora i coordinadora artística de la Marxa dels Vigatans, Marta Parramón, s'incorporen alguns elements audiovisuals a la recreació històrica, que se centrarà en quatre moments: la proclamació com a rei d'Espanya de Felip V l'any 1701; el Pacte dels Vigatans del 1705; el setge de Girona del 1714; i la posterior implementació del Decret de Nova Planta.

Finalment, el compositor i líder del grup Obeses, Arnau Tordera, clourà l'acte de la 22a Marxa dels Vigatans interpretant La meva llengua.

Assumpció Martínez explica que aquest 2024 es proposa recuperar els fets històrics com a fil argumental de la Marxa dels Vigatans amb la finalitat de "reivindicar la identitat catalana i el valor del català" i amb l'objectiu final de "la independència de Catalunya".

Arxivat a