Cine Club Vic s’endinsa en el conflicte que va provocar la revolució a Egipte

Publicat el 20 d’octubre de 2011 a les 15:13
El 25 de gener va esclatar a Egipte una revolució que va permetre acabar amb gairebé 30 anys de règim autoritari sota les ordres de Hosni Mubarak. Una revolució nascuda del descontentament d'una població farta dels seus dirigents, de la corrupció i de la manca de llibertats.

“Prohibido”, rodat escassos mesos abans d'aquest esclat, s'endinsa en el conflicte de fons que va portar la societat egípcia a sortir al carrer. Parlar, filmar, escriure o fins i tot pensar estava prohibit a Egipte. El documental és doncs un bon retrat del per què de les protestes i, al mateix temps, aquestes una conseqüència del què en ell es relata.

Cineclub Vic, en col•laboració amb la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya, projectarà aquest dissabte 22 d’octubre a Vic, a partir de les vuit del vespre, aquest testimoni de la història més recent i dels canvis que està vivint el nord d'Àfrica a favor de la democràcia i els drets humans.

La sessió comptarà amb la presència de la directora, Amal Ramsis, que va haver de filmar d'amagat pels carrers del Caire, ocultar-se de la policia i refugiar-se a casa d'amics per fer possible un documental que acabava d'enllestir amb les primeres protestes a la plaça Tahrir de la capital egípcia, epícentre i símbol de la caiguda de Mubarak.


Notes sobre la directora

Amal Ramsis (foto, a la dreta) va arribar al món del cinema després de llicenciar-se en Dret i exercir durant tres anys. La corrupció va allunyar-la de les sales de judicis i dels bufets d'advocats i l'any 2002 va rebre una beca del ministeri d'Afers Exteriors espanyol per estudiar Direcció Cinematogràfica. En la seva filmografia hi ha diversos curtmetratges i documentals, entre ells “Silencio”,”Plató”, “Hay Mar en Beirut”, “Sólo Sueños”, “Vida i Prohibido”.

És impulsora del Festival de Cine Àrab-Iberoamericà de Dones del Caire i dels tallers “Mujeres en Correspondencia”, iniciatives que formen part d'Entre Cineastas, un espai que vol donar veu a les dones directores.

Activista d'esquerres, Ramsis ha col•laborat en diferents causes, com el Centre d'Estudis de la Dona Ma’an a Egipte, dedicat a l'anàlisi de la història de la dona egípcia i la seva  situació en la societat, especialment en el mercat laboral. També publica habitualment articles en diferents revistes, entre elles la del Comitè de Solidaritat amb la Causa Àrab (CSCA).

L'any 2009 va ser titular de la Càtedra de les Arts i Cultures de la Fundació Euroàrab a Granada.


Dades d’interès

La sessió tindrà lloc dissabte 22 d'octubre a les 20:00 hores a l'Espai de Teatre i Cinema ETC, al passeig de la Generalitat, 46

Preu de l’entrada general 4 euros
Socis gratuït