El Festival de Cinema de Muntanya de Torelló opta per menys cintes i més bones

Publicat el 06 de novembre de 2008 a les 18:31

El festival, que es farà del 14 al 23 de novembre, es redimensiona i recupera el format d'anys anteriors. Els dies entre setmana només hi haurà una única sessió de projeccions. El fet que les cintes siguin de mitjana molt més llargues ha estat un element determinant per reduir el nombre de cintes finalistes. Altres sessions, com la “Neu Extrem”, que es fa el dissabte per projectar les cintes dedicades als esports d'aventura, sí que es mantenen.
 
Alemanya, amb sis pel•lícules, i França, amb cinc, lideren conjuntament amb l'estat espanyol el nombre de cintes finalistes. També hi participaran produccions del Canadà (dues), Gran Bretanya (dues), Austràlia (una), Àustria (una), Eslovàquia (una), Islàndia (una), Itàlia (una), Japó (una), Polònia (una), República Txeca (una), Sèrbia (una) i Suïssa (una). La majoria de les cintes finalistes són realitzades aquest mateix any.
 
El festival repartirà en aquesta edició 9.000 euros en premis en les nou categories de competició. El gran Premi Vila de Torelló a la millor pel•lícula tindrà una dotació de 3.000 euros. Altres premis són els destinat a la millor cinta de muntanya, el d'esports d'aventura o el premi del jurat.
 
En el cas de Norman G. Dyrenfurth, l'alpinista homenatjat, Joan Salarich admet que no és un “alpinista conegut pel gran públic”. L'any 1952 aquest muntanyenc va formar part de l'expedició suïssa que va arribar als 8.500 metres d'alçada a l'Everest i va enregistrar amb la seva càmera l'ascensió que és recolliria en la pel•lícula “Mount Everest 1952”. Aquesta expedició es considera clau perquè l'any següent l'expedició integrada per Hillary i Tenzing aconseguís arribar al sostre del món. Entre el 1952 i el 1986, Dyhrenfurth va encapçalar algunes de les set expedicions més importants de l'Himalàia. També va treballar a Hollywood on va conèixer Alfred Hitchcock i Orson Welles. L'homenatge es farà el divendres 21 de novembre quan es projectarà la pel•lícula “To the third pole” basada en la seva vida i a la que té previst assistir.
 
Enguany el festival també estrena una nova línia: exposicions de producció pròpia. Aquest any s'estrenarà “A Sir Edmund Hillary, en el record”. En aquesta mostra es recorda la visita que Hillary que va morir aquest 2008 va visitar el festival en la seva única visita a l'Estat espanyol. Hillary va ser el primer escalador que va arribar al cim de l'Everest. El festival també ha produït i estrenarà l'exposició “Cent anys d'esquí a Catalunya” que recupera la història d'aquesta modalitat esportiva.
 
El festival Internacional de Cinema i Aventura de Torelló és el festival més important de la seva especialitat de l'estat. Totes les seves projeccions i activitats es fan al Teatre Cirvianum de Torelló.
 
-------- 
NOTA DE PREMSA
 
La Fundació Privada Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i l’Obra social Caixa Sabadell han presentat aquest migdia en roda de premsa alguns detalls de la 26a edició del Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló, que com cada any tindrà lloc el mes de novembre, del 14 al 23.
 
A l’acte hi han assistit l’alcalde de Torelló, Miquel Franch; la regidora de Cultura, Nuri Güell; el director de la zona Osona-Bages de Caixa Sabadell, Francesc Garcia Carrasco; i el director del Festival, Joan Salarich.
 
L’alcalde de Torelló, Miquel Franch, ha definit el festival com “un esdeveniment important” pel municipi. La regidora de Cultura, Nuri Güell, ha recalcat “el suport logístic” del consistori i ha apuntat que aquesta edició el Festival utilitzarà un equip de so nou al teatre Cirvianum.

El director de la zona Osona-Bages de Caixa Sabadell, Francesc Garcia Carrasco, ha assegurat que “el Festival és un dels més reconeguts a nivell estatal” i que amb el cicle de projeccions que anualment organitza l’entitat “es fomenta i es dóna a conèixer el món de la muntanya” a la resta del territori català.
 
El director del certamen, Joan Salarich, ha destacat que aquest any el Festival incorporat “canvis en les orientacions” de funcionament. Per exemple, s’ha disminuït el nombre de pel•lícules a competició “amb una selecció més dura”, tot i que “paradoxalment” el Festival ha tornat a batre rècord de participació i en general els films són de més durada.
 
A més, remarcava Salarich, tres de les pel•lícules que competeixen són estrenes mundials –Arbitrary winter de Canadà, i dues produccions catalanes Inclinacions i L’altra cara de la forca-. De la pel•lícula Les frères Ravier tampoc se n’ha fet difusió pública.
 
D’altra banda, en aquesta edició el certamen donarà més protagonisme a realitzadors i directors de les pel•lícules. Així, aquest any, passaran pel Festival “entre un 30 i un 35%” dels realitzadors.