El govern central impulsarà l’estudi i difusió de l’obra de Jaume Balmes

El Congrés dels Diputats aprova per unanimitat una proposició no de llei del grup parlamentari de CiU.

Publicat el 22 de febrer de 2011 a les 17:37
Ofrena floral a Vic en motiu del bicentenari de Jaume Balmes. Foto: Joan Parera

La Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats de Madrid ha aprovat per unanimitat una proposició no de llei del Grup Parlamentari Català (CiU) que emplaça el govern a impulsar l’estudi i la difusió de l’obra i de la figura del escriptor català Jaume Balmes.

En defensa de la iniciativa parlamentària, la portaveu de Cultura, Montse Surroca, ha destacat la figura de l’escriptor de Vic i ha recalcat que, com que l’any passat es va complir el bicentenari del naixement de Balmes (28 d’agost de 1810), creu convenient valorar en aquesta commemoració les activitats del escriptor català. “Donada la rellevància de Balmes és convenient tornar a estudiar la seva obra”, ha afirmat.

En concret, la proposició no de llei de CiU aprovada, amb la incorporació d’una esmena transaccionada entre CiU, PSOE y PP, estableix textualment:

“El Congrés dels Diputats insta el Govern a mantenir en valor les activitats commemoratives del bicentenari del naixement de Jaume Balmes impulsant l’estudi i difusió de l’obra de Balmes per a l’edició, traducció i publicació d’obres seves o sobre la seva figura a través de diverses convocatòries de subvencions, així com incloure un enllaç sobre la seva figura i obra a la pàgina web del Ministeri de Cultura”.

Notícies publicades de Jaume Balmes

 

---------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

El Congrés aprova una proposició no de Llei  per estudiar la figura de Jaume Balmes

- Vic va celebrar l’any passat el bicentenari del seu naixement



La  ciutat de Vic va celebrar l’any passat el bicentenari del naixement del filòsof i teòleg Jaume Balmes. Ahir dimarts, dia 22 de febrer, el Congrés dels Diputats va aprovar una proposició no de Llei on insta el Govern ‘a mantenir en valor les activitats commemoratives del bicentenari del naixement de Jaume Balmes impulsant l’estudi i difusió de l’obra de Balmes per l’edició, traducció i publicació d’obres seves o sobre la seva figura a través de diverses convocatòries de subvencions, així com incloure un enllaç sobre la seva figura i obra a la pagina web del Ministeri de Cultura’. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra, valora molt positivament aquest fet ‘que contribuirà a difondre un dels personatges més rellevants que ha tingut Vic al llarg de la història’.

Jaume Balmes va néixer i morir a Vic (1810-1948). Va ser filòsof i teòleg però també va ser assagista, periodista, pedagog, poeta, traductor, mediador religiós i polític. Tot i ser un personatge molt conegut a la seva època, actualment no hi ha massa estudis sobre la seva obra. L’Ajuntament de Vic organitza cada any, el 9 de juliol, la conferència Balmesiana que a través d’un expert en la matèria, contribueix a donar difusió de la seva vida i obra. Un fet que demostra que era un personatge molt conegut és que a moltes poblacions de Catalunya hi ha un carrer amb el seu nou, fins i tot a Barcelona on el carrer Balmes és una de les artèries més destacades.

La ciutat de Vic va celebrar l’any passat diferents activitats en motiu del 200 aniversari del seu naixement. Una d’elles va ser l’exposició “L’estació del centenari”. També es van implantar les rutes turístiques entorn a la figura de balmes i finalment i l’acte commemoratiu que va consistir en voler recuperar l’estampa de fa un segle amb un recorregut pel carrer Verdaguer fins arribar a la plaça Estació, on es va fer una ofrena floral davant la placa dedicada a l’homenatjat.  

És important destacar que la celebració del centenari del naixement de Balmes, l’any 1910,  va suposar un eix d’animació a la ciutat, ja que es varen posar en funcionament moltes accions gràcies a aquest fet, com la creació de la bandera de Sant Miquel, el brodat de la bandera de la ciutat –que va acompanyar la comitiva-, la reforma urbanística que va suposar l’obertura del C. Verdaguer, les faroles de Gaudí, entre d’altres.