
Milers de persones ja s'han deixat caure per Vic, durant aquests dos primers dies del Mercat Medieval, la fira més multitudinària de la ciutat. De moment, força fred , gens de pluja, algunes retencions a la C-17 i riuades de gent, encara a batzegades. El gruix de visitants s'espera per aquest cap de setmana, amb la coincidència de dos dies festius. La 17a edició de la fira va obrir dijous i s'allargarà fins diumenge.
El Mercat Medieval torna a omplir els carrers més emblemàtics de la ciutat d'artesans, trobadors, bufons, mags, músics i dansaires. Coques i pans acabats de sortir del forn, formatges, embotits, herbes, perfums, teixits, joguines i tota mena de decoració i lleure es poden comprar i degustar a les parades regentades per autèntics personatges medievals. De les 350 parades, la majoria són d’artesania (57,7%) i alimentació (29,1%). D’aquestes, unes 35 són tavernes. Un 15,7% de les parades són de Vic i un 12,2% de la resta d’Osona.
A més, tots els visitants poden gaudir d’un gran ventall d’activitats com actuacions, demostracions, exhibicions, exposicions, visites guiades o la ja tradicional Ruta dels Oficis. Per tota la ciutat, hi ha un total de 12 companyies teatrals de carrer, amb espectacles itinerants. Destacar l’espectacle “Rucs, la Maledicció del bruixot” , dirigit per Toni Albà, que s’ofereix en dues sessions al teatre Atlàntida.
Per anar escalfant l’ambient, el passat dimecres es va fer al restaurant Cal “U” la quarta edició del Sopar Medieval, amb plats típics de l’edat mitjana. L’àpat va ser una reconstrucció simplificada d’un banquet d’un membre de la mà major (patriciat urbà) d’una ciutat catalana de mitjans del segle XIV.
Finalment, una altra de les novetats també d’aquesta dissetena edició és que els visitants poden penjar fotos de la seva visita al Mercat Medieval a través de la xarxa social Instagram, fent servir el hashtag #MedievalVic

El Mercat Medieval arriba amb poques novetats. Els temps no estan per fer massa invents i menys en una fira que funciona per si sola. Com sempre, hi ha hagut cua de paradistes per entrar i molts s’han hagut de quedar a fora. L’Ajuntament ha fixat el topall de 350 expositors, els mateixos que ens els darrers dos anys, tot i tenir moltes més peticions. A més, el Mercat s’autofinança, amb un pressupost que és idèntic que en l’anterior edició: 170.000 euros de despeses, 200.000 d’ingressos i 30.000 de superàvit. Comptes clars.
La taverna del mercat i cançons populars
En tot cas, si s’ha de destacar alguna de les propostes és la consolidació del Mercadal v.o., un espai que per tercer any consecutiu recrea un autèntic mercat medieval a la zona de les Adoberies i que en aquesta edició s'ha potenciat amb més parades, com la de les avellanes, perdius o formatges, i una taverna que funciona de les 6 de la tarda a les 9 del vespre, amb espectacles, beguda i menjar inclosos (l’horari del Mercadal v.o. és de les 11 del matí a les 5 de la tarda). El premi nacional de Cultura Popular, Jaume Ayats, ha col·laborat en la recreació i ha fet una cerca de cançons de taverna especials per l'ocasió, i l’associació Oca Rosa ha complementat la posada en escena amb danses medievals.

El Mercadal v.o. està format per uns 90 voluntaris que “han rebut formació teatral per interpretar les conductes dels personatges que representen, a través d’històries quotidianes”, segons va explicar fa uns dies la coordinadora del Pla de Barris, Noemí Alonso. En aquest sentit, el regidor del Pla de Barris, Josep Rafús, va destacar i agrair “l’esforç de tot els voluntaris que des del mes de juliol han estat preparant i assajant de valent”.
Recorregut i aparcaments
Pel que fa al recorregut del Mercat Medieval, es manté el mateix que en la darrera edició, però amb uns petits canvis: no s'han posat parades a la Rambla Sant Domènenc, per temes logístics i de circulació, però s’amplia a la Rambla Davallades. Els carrers es presenten ambientats a l’època, decorats amb escuts, bordats en bandelores de roba...
Durant aquests dies, hi ha diversos aparcaments per rebre l’allau de visitants. S'han situat en punts estratègics de la ciutat: El Sucre, Era d’en Sallés, passeig de la Generalitat, Zona Universitària, Avinguda Olímpia, El Nadal, l’Atlàntida i Can Garrofa (Habitatges Montseny).
Més informació i activitats, des del web de Vicfires
--------------------------------
Galeries de fotos, 2012:
- Galeries de fotos:
- Pa Sucat amb Oli i l'amenaça dels Unglallarga
- Ambient (divendres 7 tarda)
- Ambient (divendres 7 matí)
- Mercadal D.O.
- Ambient (dijous, 6)
- Les escoles visiten el Mercadal V.O.
Galeries de fotos, 2011:
- Ambient (dijous, 8)
- Dansaires de Sant Miquel
- Ambient (dimarts, 6)
- Espectacle de falconeria
- Olivera de la Pau
- Drakonia, lluites d'exhibició
- Toniton "La Catapulta"
- Mercadal V.O.
- Les escoles visiten el Mercadal V.O.
Galeries de fotos, 2010:
- Espectacle de cloenda
- Retrats dels firaires
- Ambient
- "Llegendes medievals", de Titelles Naip
- Visita guiada al Museu Episcopal
- Ruta de l'art dels oficis
- Exposició d'armadures
- Visita turística a la ciutat
- Mercadal V.O.
- Dansaires de Sant Miquel
- Passeig inaugural
Galeries de fotos, 2009:
- Passeig inaugural
- Matí de dissabte
- Tarda de dissabte
- Artesans i brocanters a la plaça Major
- Medieval a 8 potes
- Dansa del ventre
- Torneig d'Herois
- Ambient del diumenge - Torneig de la Cia. Excalibur
- Campament de soldats i almogàvers
- Ambient del dilluns
- Faquir Testa
- Espectacle cloenda
Galeries de fotos de l'edició 2008:
- Espectacle "Galops de Foc"
- Matí de dilluns al Merca t
- Concert de la Capella Gregoriana dels Dolors
- El vespre del diumenge al Merca t
- Marató Medieval
- Un riu de gent omple els carrers del casc antic
- Inauguració oficial del Mercat
- Exposició de falconeria
- Exposició "Armadures d'11 Cavallers Catalans"
- El sopar medieval
Galeries de fotos d'edicions anteriors:
- Galeria de fotos 2007 (4)
- Galeria de fotos 2007 (3)
- Galeria de fotos 2007 (2)
- Galeria de fotos 2007 (1)
- Galeria de fotos 2006
- Galeria de fotos i vídeos 2005
- Galeria de fotos 2002
