El MEV inaugura una mostra que recorda la descoberta del romànic català als Pirineus

Publicat el 10 de novembre de 2007 a les 07:33
 
Les obres que es donaren a conèixer llavors, des d'aquell llegendari viatge, han fornit els principals fons de museus, com el del MEV, que en l'actualitat i des d'un edifici contemporani de gran interès museològic exposa una de les col•leccions de romànic més importants del país.

L'EXPOSICIÓ "GILABERTUS"
 
Un viatge decisiu a la descoberta del romànic ofereix al visitant la possibilitat d'endinsar-se en l'experiència que van tenir els membres de l'expedició de l'IEC, els quals en una primera parada al Musée des Agustins de Toulouse van contemplar les obres de Gilabertus, un dels grans escultors romànics de França. Per fer-ho possible i reprendre l'esperit que els inspirava, en l'exposició es presenten algunes de les més destacades peces del museu tolosà. Són les obres del taller i del mateix Gilabertus, mestre de mitjans s.XII, considerat un dels principals creadors del seu temps al nostre continent. Les creacions de Gilabertus arribaren a Catalunya en l'excepcional merededéu del Claustre de Solsona, una rèplica de la qual es podrà contemplar conjuntament amb d'altres peces del ressò de l'artista a les nostres terres.
 
L'expedició de l'IEC
 
De Tolosa, els expedicionaris s'enfilaren a l'Alt Pirineu per la Vall de la Garona i visitaren la Vall d'Aran, per passar a la Vall de Boí i a la Ribagorça, En aquestes contrades documentaren a fons els temples antics i el mobiliari que contenien en fotografies, croquis i notes, els originals dels quals també es presenten a l'exposició, alguns d'ells de forma inèdita. La informació que obtingueren ha estat determinant per la reconeixença històrica de l'art romànic català i europeu, especialment pel que fa a la pintura mural i a l'escultura en talla, de la qual el MEV conserva el Davallament d'Erill, un del conjunts més importants de l'escultura romànica europea del s.XII.
 
RECORREGUT DE LA MOSTRA
 
L'exposició proposa al visitant endinsar-se en el viatge que els membres de l'IEC van realitzar ara fa cent anys als Pirineus. Mitjançant un recorregut sinuós es descobrirà que aquest no va ser un viatge qualsevol, sinó que realment era un missió científica que va significar la posada en valor del romànic català.

El punt de partida és la presentació de la missió i dels seus protagonistes. A continuació la primera parada que es proposa és la contemplació de les obres del mestre Gilabertus de Tolouse. La intenció és que el visitant pugui nodrir-se de la mateixa experiència que els membres de l'expedició de l'IEC, que en el seu viatge van fer una primera parada al museu de Tolouse per contemplar el romànic que hi havia exposat. Aquest s'ha pensat com un dels espais més grans i nobles de l'exposició, donat l'alt nivell de les obres que s'hi mostraran.

Seguint el trajecte, el visitant podrà endinsar-se amb més profunditat al viatge mitjançant les fotografies d'Adolf Mas i les notes i dibuixos dels quaderns de Gudiol i de Puig i Cadafalch.

A continuació i en un espai més ampli es podrà percebre la influencia de Gilabertus al romànic català, amb la contemplació d'obres del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona atribuïdes al Cercle de Gilabertus.

L'exposició finalitza en un espai on s'explica la importància que la figura de Gudiol i d'aquesta missió científica han tingut pel MEV.

ACTIVITATS A L'ENTORN DE L'EXPOSICIÓ
 
PRESENTACIÓ
Presentació i visita de l'exposició
Dissabte 17 de novembre a les 12 h.
A càrrec d'Eduard Riu-Barrera, comissari de l'exposició.
 
VISITES
Visites comentades per al públic general
Durant 30 minuts podeu gaudir de les explicacions tot passejant per l'espai expositiu.
Dissabtes a les 12 h. i a les 15 h.
Diumenges a les 11 h.
Servei gratuït inclòs amb l'entrada a l'exposició. A partir del 24 de novembre.
 
ACTIVITATS JOVES
Un flaix al romànic.
A partir del 4 de desembre podeu trobar les bases al web.
En motiu de l'exposició el MEV  convida a tots els joves de 12 a 18 anys a participar en un concurs de fragments fotogràfics del romànic de la comarca d'Osona. Us anima a complementar l'exposició amb la vostra mirada. Descobriu el ric patrimoni romànic de la comarca acompanyats d'una càmera fotogràfica. Mireu, busqueu, aïlleu i dispareu el dispositiu.
 
ACTIVITATS CULTURALS
Estem organitzant un cicle de conferències per conèixer millor la missió que varen realitzar els membres de l'Institut d'Estudis Catalans l'any 1907 i les seves repercussions, així com també la figura del mestre tolosà Gilabertus

FITXA TÈCNICA EXPOSICIÓ
Dates: del 10 de novembre de 2007 al 4 de febrer de 2008.
Organitza: Museu Episcopal de Vic.
Comissari: Eduard Riu-Barrera.
Horaris MEV:  
dimarts a divendres de 10 a 13 h i de 15 a 18 h
dissabtes de 10 a 19 h
diumenges i festius de 10 a 14 h