
El fons del Museu Episcopal de Vic (MEV) ha recuperat l'obra “Sant Bartomeu destruint l'ídol” de Perot i Joan Gascó. L'obra la van adquirir el mes de maig passat en una subhasta a Barcelona per 30.000 euros.
L’obra torna a Vic després que estigués exposada al MEV des de la seva inauguració l’any 1891. Hi era cedida per uns privats però després de la Guerra Civil la van retirar i va canviar de mans diverses vegades. Ara, aportacions de l'Ajuntament de Vic, la Fundació Puig Porret i el Cercle del MEV han permès la compra.
El director del MEV, Josep Maria Riba, mostrava aquest divendres la seva satisfacció per l'adquisició de la peça. “Teníem una quantitat petita però amb l'ajuda de tots s'ha pogut acabar adquirint l'obra”, assegurava el responsable d'aquest museu diocesà. Riba destacava que l'adquisició és fruit de la col•laboració entre “administracions, societat i empresariat” que s'han unit per fer un museu “viu”. En aquesta mateixa línia, s’ha expressat el Bisbe de Vic, Romà Casanova.
La taula adquirida representa un dels miracles de Sant Bartomeu a l'Índia, en què el sant apòstol obliga a un diable a destruir l'estàtua pagana on s'amagava, davant l'admiració de la cort. Aquesta obra és l'única conservada del conjunt de nou compartiments que formaven el retaule de Sant Bartomeu de la confraria dels Blanques i Assaonadors de Vic. Aquest retaule estava situat a la capella del mateix nom de l'Hospital dels Pelegrins de Vic. Al segle XIX aquest edifici es va enderrocar. L'obra es va encarregar a Joan Gascó el 18 de desembre de 1525.
El conservador del MEV, Marc Sureda, explica que aquest “Sant Bartomeu destruint l'ídol” és una peça “molt interessant” en el conjunt de la producció del taller dels Gascó. L'obra correspon a l’etapa en la qual coexisteix Joan Gascó, pare –al final de la seva carrera- i Perot Gascó, fill, en la direcció del taller.
Per Sureda, aquesta peça ajuda a “articular” una millor lectura de tota la col•lecció de pintura renaixentista del MEV. El museu conserva la col•lecció més completa d'obres de Joan Gascó que, malgrat ser d'origen navarrès, es va establir a Vic i conjuntament amb Perot Gascó, són dos dels pintors del Renaixement del segle XVI més destacats.
Segons ha explicat Sureda, després de la presentació, l'obra requerirà de “diverses accions” de manteniment. Diverses informacions apunten que es va restaurar cap als anys 50.
