
Prop de 30.000 peces estaran a disposició dels visitants de la Fira d'Antiguitats de Vic, quie obrirà les portes de la seva dinovena edició del 21 al 29 d'agost al recinte firal del Sucre. La crisi econòmica no ha afectat l'afluència d'expositors, que instal·laran uns 66 estands en 3.500 m2 per atraure uns 10.000 visitants, que és la xifra obtinguda l'any passat.
Aquesta edició ha estat presentada avui al migdia pel president de l'Impevic, Josep Burgaya; el director de Llobregat Serveis Firals, Josep Maria Camps, i Uriel Pinós, de la família promotora del Museu del Modernisme Català. Burgaya ha posat de relleu el nivell del certamen assenyalant que "Josep Maria Camps, en les seves successives edicions, ha consolidat el FAV com un saló de referència, en el qual no hi tenen lloc els subproductes".
L'impacte de la crisi econòmica, ha valorat Burgaya, es va fer notar l'any passat, amb uns descensos del 10% del valor del material venut sobre les xifres del 2008, però en aquesta edició en general no s'han detectat tendències a la baixa pel que fa a les xifres prèvies ala celebració de la FAV.
Pel que fa les procedències dels expositors són: Barcelonès, Vallès Occidental i Oriental, Gironès, Baix Llobregat, Urgell, Garraf, Bages, Anoia, Ripollès, Garrotxa, Baix Penedès, Sevilla, Osca, Alacant, Vigo, Andorra, Saragossa, Madrid i Castelló.
L'exposició especial d'enguany està dedicada al modernisme català, a cpàrrec del Museu del Modernisme Català, una iniciativa privada de la familia Pinós, de Barcelona, i que té ubicació permanent en un edifici projectat per l'arquitecte Enric Sagnier, al carrer de Balmes, de Barcelona. El vertent lúdic del certamen tindrà presència a través del joc infantil "La recerca del tresor perdut" i, per a la gent gran, el sorteig d'un viatge a París, amb visita al Museu de l'Art Nouveau i dinar a Maxim's inclosos.
Camps ha designat els sectors de la pintura i el gravat com els que recuperen posicions, mentre que el moble seria un dels que es troba en fase de recessió, segurament degut als seus costos més elevats. També ha remarcat que la FAV està reconeguda com la segona en nombre d'assistents de tot l'Estat espanyol, segons les dades de l'Asociación de Ferias de España ( www.afe.es ).
Una dada significativa del fluxe econòmic que fires com la FAV tenen per a la ciutat és que el 60% dels visitants del saló procedeixen de fora de Vic i que, per tant, generen un consum dels sectors de l'hostaleria i el comerç que són benvinguts en un mes difícil econòmicament a osona com és l'agost.
Un dels animadors dels salons d'antiguitats és el col·leccionista, una figura a la qual Burgaya s'ha referit reivindicant el seu paper "com a salvadors de part del patrimoni artístic del país, gràcies al seu esforç individual". En aquest context, va destacar el paper de la familia Pinós, "mostrant en públic allò que han reunit durant quaranta anys de treball sobre el modernisme català".
Una de les novetats d’ enguany és l’exposició Modernista cedida pel Museu del Modernisme
Català, inaugurat recentment a Barcelona. Es tracta d’una col·lecció privada que compta amb
peces d’escultura, pintura i mobiliari d’artistes tan coneguts com: Antoni Gaudí, Joan Busquets,
Gaspar Homar, Puig i Cadafalch, Jujgol, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Mir, Josep
Llimona, Eusebi Arnay o Lambert Escale.
Una plafó de roure i marqueteria d’arrels, una taula de menjador de roure, un bufet, cadires
d’entrada, làmpares, rellotges, miralls, biombos, sillons o capçaleres de llit són algunes de les
peces modernistes que formen part del fons de la col·lecció i que es podran veure durant els
nou dies de la Fira.