El Museu Industrial del Ter i el Museu del Prat uneixen sinèrgies en un programa

Museus en xarxa, coincidències insòlites és un projecte que posa en diàleg dues peces amb l’objectiu de reflexionar sobre els objectes, els esdeveniments, els museus i els municipis. El nexe d’unió entre el museu del Prat i el de Manlleu és la dona treballadora.

Publicat el 04 de maig de 2009 a les 18:19

El Museu Industrial del Ter (MIT) de Manlleu i el Museu del Prat participen en el programa Museus en xarxa, coincidències insòlites. Aquesta activitat va donar inici el passat 27 d’abril al Museu del Prat i es podrà veure fins al 7 de juny, després es traslladarà al MIT i es podrà veure del 15 de juny al 31 de juliol.
 
L’activitat, promoguda per la Xarxa de Museus Locals, pretén posar com a objectiu dues peces o un esdeveniment que implica una relació simbòlica, estètica o conceptual. Aquesta proposta permet reflexionar sobre els objectes, els esdeveniments, els museus i els municipis.

La dona treballadora és el nexe d’unió entre els dos museus. A Catalunya la demanada de mà d’obra que comporta la industrialització dels rius Llobregat i Ter va permetre, per primer cop, la incorporació de la dona al treball assalariat regular on hi jugà un paper molt important convertint-se en una protagonista silenciada. Aquest procés de canvi econòmic, tecnològic i social es produí no sense tensions, pel que representava de trencament de les estructures socials tradicionals.

La bitlla és la peça presentada pel MIT. Formava part d’una contínua de la marca Costa & Serra de Manlleu i és molt representativa de la vinculació entre aquesta màquina i l’entrada massiva de dones en el món fabril. 

Per la seva banda l’arribada de la industria al Prat de Llobregat es va produir més tard que a d’altres indrets del país, però va provocar, tanmateix, el trencament de les formes tradicionals de vida.

El 4 de febrer de 1928 s’obté el primer fil de raió de la Seda de Barcelona, industria dedicada a la fabricació de teixits artificials. La bobina exposada és un dels productes que s’obtenien per a l’elaboració posterior en productes molt diversos segons el tipus de raió.