El nou director considera que ara és moment de plantejar algun canvi en l'actual model de gestió. Per Bayón “és un contrasentit” que “un museu que és propietat de la Generalitat” no tingui la qualificació de museu. Amb el projecte de museu vinculat a la història de la ciutat, Bayón és partidari d'augmentar la implicació municipal.
Pel nou director del MAP una de les primeres apostes passa per renovar l'actual equipament, situat al antic convent del Carme. Actualment, l'edifici acull el MAP, la Biblioteca Joan Triadú i l'arxiu comarcal. Això ha provocat que el museu “hagi quedat molt limitat”. La construcció d'una nova seu per a l'arxiu a la zona del Sot dels Pradals i el projecte d'una nova gran biblioteca a la ciutat (deixaria un espai de lectura al actual emplaçament) alimenten aquesta perspectiva de creixement.
El projecte més imminent que afronta el nou equip directiu del museu és renovar l'exposició permanent. L'objectiu és “esponjar-la” i “renovar l'espai d'exposició”. Entre d'altres, es vol introduir-hi audiovisuals i contextualitzar les peces de la col•lecció Colomer Munmany que procedeixen de 43 països. El trasllat de l'arxiu comarcal està previst pel 2009 i això hauria de facilitar disposar de més espai per l'exposició permanent. Pel que fa les exposicions temporals, Emili Bayón, aposta perquè estiguin “més vinculades al origen del MAP i del seu territori”.
El nou director considera que cal incorporar el barri de les Adoberies al projecte del Museu. Per Bayón “tenim un barri antic de gran valor” i “la voluntat política de salvar-lo” pel que proposa la creació d'un centre interpretació vinculat al MAP. L'Ajuntament de Vic ha anunciat que destinarà un milió d'euros en el seu pla d'inversions 2008-2011 per a les Adoberies.
Aquesta línia d'actuacions. la celebració l'any 2009 dels 125 anys del naixement de Manuel Serra i Moret o la celebració l'any 2010 de l'any Balmes demostren -segons Bayón- que el MAP “camina cap a ser un museu d'història de la ciutat”.
La voluntat del nou director passa per augmentar el personal tècnic del MAP. Actualment hi ha “poc personal i molt vinculat a subvencions”. Una altra de les novetats passa per cobrar entrada per visitar el museu. Actualment, l'entrada és gratuïta i això fa que es “falsegi” l'interès real per l'activitat del centre.
Emili Bayón (Manlleu, 1959) és llicenciat per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, especialitat d'Història Contemporània, i llicenciat amb grau per l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives. Ha estat coordinador del Museu Industrial del Ter, Can Sanglas, de Manlleu. També ja estat professor d'Història Contemporània a la Facultat d'Humanitat de la Universitat Pompeu Fabra en diverses ocasions i de l'Escola de Policia de Catalunya. Ha col•laborat amb la Universitat de Girona amb temes sobre espais fluvials i indústria a Catalunya. Bayón està especialitzat en la industrialització del Ter mitjà.