
Aquest divendres ha tingut lloc al Museu Industrial del Ter (MIT) de Manlleu la presentació del llibre “El Ter. El patrimoni vinculat als usos de l’aigua” editat pel Consorci Alba-Ter i l’Editorial Gavarres i que ha estat patrocinat per la Fundació Agbar. En la presentació hi ha intervingut el cap de Distribució i Producció de SOREA, Francesc Giralt; el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manlleu, David Bosch; Gaietà Garcia, membre del Consell de Govern del Consorci Alba-Ter; i Joan Llinàs, un dels autors del llibre. En l’obra també hi ha intervingut Jordi Merino. L’encarregat de la part fotogràfica del llibre ha estat el fotògraf Josep Curto.
“El Ter. El patrimoni vinculat als usos de l’aigua” és un llibre que documenta de manera exhaustiva el patrimoni vinculat al riu Ter i ens ofereix un recorregut pels diversos usos que ha tingut l’aigua durant la història: rescloses, canals, molins, fargues, centrals hidroelèctriques, fàbriques, colònies industrials, ponts, palanques, passeres i pantans. El llibre té 270 planes i és en format quadrat, de 270 per 270 mil•límetres. Se n’ha fet una edició de 1.000 exemplars. La publicació s’ha basat en l’inventari de 443 elements patrimonials del Ter elaborat pel Consorci Alba-Ter a través de l’empresa Janus.
El Consorci Alba-Ter, ja en els seus inicis, va dedicar esforços a catalogar els elements patrimonials existents al llarg del riu, en una clara aposta per conèixer, protegir i valorar aquest patrimoni. És precisament en aquest àmbit d’actuació, i a través de diversos projectes cofinançats per programes europeus, que el Consorci ha pogut recuperar alguns d’aquests elements. La idea és que amb aquest llibre es pugui contribuir a preservar i sobretot donar a conèixer aquest llegat cultural que tenim vinculat a l’aigua, sovint oblidat, però testimoni de la nostra història amb el riu.
La publicació compta amb una part de contingut general que divideix el territori fluvial en cinc unitats on es fa un relat del territori en relació al patrimoni vinculat amb l’aigua del riu Ter i es reflecteixen els elements més emblemàtics. La segona part del llibre està constituïda per una proposta de recorregut que ens mostra una selecció d’alguns elements patrimonials a visitar. Per aquest motiu s’han seleccionat 44 punts amb una fitxa que conté una descripció històrica i tècnica, on s’informa de les condicions de visita i gaudi de cada element. Aquesta part s’acompanya amb un mapa del recorregut. Finalment, hi ha un llistat per municipis de tots els elements relacionats amb els usos de l’aigua del Ter que s’han mantingut fins a l’actualitat.
Aquesta obra és fruit d’una nova col•laboració del Consorci Alba-Ter amb la Fundació Agbar, que vol ser un homenatge al Ter, en una ferma voluntat de les dues entitats de contribuir a donar al riu el protagonisme que es mereix. Després d’aquestes dues primeres presentacions, la primera a Salt (6 d’abril) amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Leonard Carcolé, i Manlleu (8 d’abril), se’n preveu organitzar d’altres en diverses poblacions del territori per on transcorre el riu Ter.
El llibre ja es troba a la venda i es pot adquirir en les principals llibreries.