Vic ha començat aquest juny les obres de la segona fase del Vicpuntzero, el projecte cultural i turístic que condueix a l'origen de la ciutat de Vic. Aquesta segona fase inclou, d'una banda, les excavacions arqueològiques sota el cor de la nau central de la Pietat, que han estat dirigides per Eduard Sànchez i el seu equip d’Arqueòlegs.cat; i, per altra banda, la rehabilitació arquitectònica de la Pietat, amb un nou enllumenat i fer accessible per als visitants el sobre de la nau central.
[nointext]
Tal com explica la regidora de Turisme, Anna Alemany, aquesta segona fase "tindrà un punt àlgid el primer trimestre del 2023" quan s'inauguri un màpping que es projectarà a les parets del Temple Romà. Aquest projecte, que està treballant La Farinera, explica de forma lúdica, estètica i tecnològica l'evolució urbanística, social i històrica del temple al llarg del temps.
[intext1]
Precisament, aquestes excavacions serveixen per entendre la història de la ciutat i per poder transmetre la importància del patrimoni. "Hem d’explicar d’on venim per saber com a ciutat cap a on volem anar, per entendre qui som i com som. Així definim el que ens fa particulars i ens ajuden a situar-nos com a ciutat", remarca Alemany.
[h3]Troballes romàniques[]
Les excavacions que s'han fet fins ara han permès conèixer amb més profunditat la història de la ciutat i entendre l'entorn de l'església de la Pietat. L'arqueòleg, Eduard Sànchez, explica que no s'han fet grans troballes romàniques, però s'ha pogut aprofundir en el context i èpoques històriques de la ciutat.
[intext2]
Per exemple, s'hi ha trobat retalls a la roca de quan es va rebaixar per la construcció de la capella romànica de Sant Sadurní, però també restes de l'església gòtica de mitjans del segle XV o una fossa col·lectiva d'inicis del segle XIX, durant la Guerra del Francès.
[h3]Fins al 2023[/h3]
La primera fase del Vicpuntzero es va inaugurar el desembre del 2020. Des de llavors hi han passat més de 20.000 persones i s'hi han fet activitats familiars, culturals i educatives per donar a conèixer la història de la ciutat.
[intex3]
El cost final del projecte, un cop acabades les dues fases a finals del 2023, serà d'1,8 milions d'euros, amb les següents aportacions: 700.000 euros dels fons europeus Feder, 685.560 euros de l'Ajuntament de Vic, 350.000 euros del pla de foment de turisme de la Generalitat i 130.000 euros de la Diputació de Barcelona.
El Vicpuntzero enceta la segona fase d'obres
Es faran excavacions arqueològiques sota el cort de la nau central de la Pietat i un màpping a les parets del Temple Romà
Ara a portada
Publicat el 30 de juny de 2022 a les 17:54
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Sant Jordi a Vic: un centenar de parades ompliran de roses i llibres la ciutat
-
Cultura i Mitjans Cinc municipis amb encant d’Osona i el Lluçanès segons la IA
-
Cultura i Mitjans Una nova Pasqua Florida amb les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta
-
Cultura i Mitjans Manlleu acull una vintena de propostes culturals fins al mes de maig