La Mostra de Pessebres a Olot s’ha consolidat com una de les cites més destacades del calendari nadalenc de les comarques gironines, amb milers de visitants. Aquest any, a més, sent el primer des de l’obertura del túnel, s’espera una major afluència de persones procedents d’Osona.
La mostra s’inaugura el 4 de desembre i es clou el 10 de gener, i suma 10 seus principals al centre de la ciutat més tres dels barris. Com cada any, hi ha muntatges concebuts des de la tradició, d’altres des de l’esperit crític i d’altres amb una finalitat purament lúdica.
El cartell
El cartell de la mostra ha anat a càrrec de Carolina Trebol, una dissenyadora figuerenca que ha estudiat a l’Escola d’Art d’Olot i n’ha estat professora. Trebol barreja els llenguatges contemporani i retro, amb una subtil presència del tradicional àngel que dóna el màxim protagonisme a la informació escrita. El cartell fa la doble funció publicitària i informativa, ja que en el revers podreu trobar totes les dades relacionades amb les diferents seus, la seva localització i els horaris d’obertura.
Els participants
La Mostra 2009-2010 ha apostat per una combinació equilibrada d’artistes i pessebristes locals amb altres de forans, així com de propostes repetides com d’altres d’inèdites. D’una banda, hi participen valors segurs com l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa, Josep Maria Font, l’Escola d’Art d’Olot, David López o l’Escola Municipal d’Expressió, i, de l’altra, s’han introduït novetats com el col·lectiu Latinta, l’arquitecte Xevi Bayona o Mariano Ruiz i la seva col·lecció de figures. També cal destacar la participació de diverses famílies olotines amb els seus pessebres familiars.
Les seus
La mostra suma un total de 13 seus aquest any, 10 del centre i tres dels barris.
L’església de Sant Francesc, dalt del Montsacopa, i Sant Esteve acullen les propostes de l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa. La capella de Sant Ferriol torna a allotjar un muntatge de Josep Maria Font, aquest cop ambientat a la riba d’un riu egipci.
El jove David López és l’encarregat de muntar el pessebre de la ciutat al pati de l’antic hospital Sant Jaume; en aquesta ocasió, es recrea un espai natural amb la ruïna d’una antiga masia i altres elements de l’entorn rural com a rerefons. El vestíbul de Can Trincheria estarà ocupat per l’Escola Municipal d’Expressió amb el seu “Un ramat d’estils”, que es fa extensiu a les finestres de la biblioteca Marià Vayreda.
D’altra banda, la biblioteca acull en l’interior el projecte de l’arquitecte Xevi Bayona, un llibre-pessebre de diversos metres d’alçada que es desplega en vertical per convertir-se en el camí que mena al pessebre. El pati de l’Hospici ha anat a càrrec del col·lectiu Latinta; l’espai s’omplirà amb la proposta “Toca l’estrella”, una estrella gegant els raigs de la qual s’estenen en totes direccions.
El Museu dels Sants acull d’una banda, els pessebres de quatre famílies olotines i, de l’altra, la miniatura “Epifania”, cedida pel Museu de Miniatures i Microminiatures de Besalú, un pessebre diminut procedent de Mèxic que representa l’Adoració. Una altra proposta inèdita és la que acull la sala El Caliu del Centre Catòlic, ja que mostra una col·lecció única de centenars de figures de suro tallades a mà per un pastor andalús en la dècada dels quaranta i dels cinquanta del segle passat.
El claustre del Carme allotja, com ja és habitual, el muntatge de l’Escola d’Art, a càrrec dels alumnes de segon curs de Disseny Gràfic. Entre les diferents propostes presentades, s’ha triat “El pessebre de l’esperança”, de Lara Lozano, que vol llançar un missatge d’esperança necessari per dur a terme el canvi que el món necessita. Per acabar, s’han sumat a la mostra les capelles dels Desemparats, La Salut i Sant Roc.
Ara a portada
-
Societat Salut i l'Ajuntament de Vic perfilen la cessió del solar del Mercat Municipal per construir-hi un nou CAP Irene Giménez Vinyet
-
Societat Osona Salut Mental amplia les instal·lacions amb consultoris nous i sales per a teràpies de grup Redacció
-
Ciutats Sau instal·la alarmes per advertir la població en cas de trencament de la presa Arnau Urgell i Vidal
-
Cultura i Mitjans El bressol original que va allitar Jacint Verdaguer s'exposarà de forma permanent a la Casa Museu de Folgueroles Redacció
-
Publicat el 23 de desembre de 2009 a les 15:18
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Una quarantena d'artesans i 200 formatges per tastar i comprar al tall: torna el Lactium de Vic
-
Cultura i Mitjans Sant Julià de Vilatorta celebra el 46è Aplec Caramellaire
-
Cultura i Mitjans Què fer aquest cap de setmana a Osona i el Lluçanès: 25, 26 i 27 d'abril
-
Cultura i Mitjans Vic ja ha escollit «La paraula del poble»