Espais Escrits crea un mapa digital que recull tota la literatura catalana

Roda de Ter i Folgueroles participen en l’elaboració, en dades sobre Miquel Martí i Pol i Jacint Verdaguer.

Publicat el 16 de juny de 2010 a les 13:40
Espais Escrits, amb la col•laboració de l’Obra Social de Caixa Catalunya, ha desenvolupat el projecte de Mapa Literari Català amb l’objectiu de dinamitzar el coneixement de la literatura catalana a través de les tecnologies de la informació i de la comunicació. Hi han participat, entre d’altres institucions, l’Ajuntament de Roda de Ter i la Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles, en els àmbits de Miquel Martí i Pol i Jacint Verdaguer.

El Mapa Literari Català és una aplicació web basada en la tecnologia de Google Maps que permet consultar diferents punts de la geografia mundial amb textos de la literatura catalana associats. Cada localització geogràfica o espai escrit està format per un text relacionat amb el territori, així com tota un sèrie de continguts multimèdia que enriqueixen l’experiència de l’usuari-lector: fotografies d’època dels escriptors, dels seus manuscrits o del paisatge, vídeos explicatius o amb el propi escriptor recitant els seus textos i àudios de les obres literàries que conformen l’MLC, locutades per veus conegudes com Pere Arquillué, Carles Sales, Rosa Cadafalch o Mercè Managuerra, entre d’altres. Els espais escrits també consten d’unes contextualitzacions per tal d’explicar els vincles d’aquella obra i del seu autor amb el territori localitzat.

El web disposa de 415 textos de 31 autors associats d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari català. També recull la localització dels centres de patrimoni literari i centres d’estudi que conformen l’associació Espais Escrits. Igualment els web proposa l’experiència de viatjar pel territori gràcies a les rutes literàries, amb recorreguts virtuals i també amb la possibilitat de descarregar itineraris reals. Tot aquest contingut permet la possibilitat de viure aquesta experiència literària recorrent el territori en 2D i en 3D.

El proper pas en aquest projecte és desenvolupar el MLC 2.0 per a la seva consulta en smartphones com Iphone, Android o Windows Mobile. Aquesta darrera evolució tecnològica reforçarà la influència de l’MCL en camps com l’ensenyament, la difusió del patrimoni literari i paisatgístic català i el turisme.

Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català és una associació privada sense ànim de lucre que té l’objectiu d’articular els vincles entre cases, museus, fundacions, arxius, associacions, biblioteques, grups d’estudi i persones vinculades amb el llegat tangible i intangible dels escriptors que han configurat la cultura catalana per tal de cartografiar el patrimoni literari català a través de les institucions que el vetllen i en promouen la lectura i els estudis.