Fòrum de Debats: les conseqüències de la guerra del 36 en la salut mental

Publicat el 15 de març de 2007 a les 17:32

Alguns períodes particularment traumàtics marquen un punt d'inflexió en la vida dels pobles per la seva magnitud i la seva extensió. Aquests fets forcen el canvi de rumb de la societat i de les persones. A l'Estat espanyol, tot i haver patit una guerra i una de les repressions més antigues i llargues, només s'ha començat molt recentment el treball de recuperació, gràcies als treballs d'alguns historiadors i periodistes, com a conseqüència del pacte no escrit entre els partits que van liderar la transició política espanyola per silenciar la història.
 
Ara, la Fundació Congrés Català de Salut Mental, amb diverses col•laboracions, i sota la direcció d'Anna Miñarro i Teresa Morandi, ha endegat aquest projecte de Recerca enfocat a conèixer quines conseqüències psicològiques van provocar els fets de la guerra del 36 i la postguerra en la salut i la salut mental, tant les que s'hagin manifestat en el cos (físiques) com en relació amb els altres (socials), en relació a la seva participació i actuació política, o en malestars psíquics (ansietat, pors, inhibició afectiva, vivències de culpa, d' impotència, depressió, dols no resolts, etc) fent especial èmfasi en el silenci i l'oblit analitzats des de la incidència en tres generacions.
 
En definitiva, les conferenciants volen aportar elements per a un treball de reconeixement, i reparació, que tingui efectes de vida i no de mort, en el teixit social, és a dir, en les relacions entre humans.