
"Us n'adoneu que el color de la Fira ha canviat? Abans era tot marró, el color del mobles: ara tenim més coloraines i varietat". Ens ho deia el màxim responsable de la Fira d'Antiguitats de Vic, Josep Maria Camps, aquest matí just quan els primers visitants anaven omplint els passadissos del recinte firal del Sucre.
I era ben cert, perquè encara hi té una bona presència el moble, però el relleu en la nota dominant està venint dels petits i mitjans objectes i també, vet aquí la novetat, de les peces i complements decoratius que ja no fan olor de naftalina, sinó que procedeixen del que en podríem dir l'època del "disseny" de la modernitat, els anys seixanta del segle passat, amb els seus aires "pop" i avantguardistes.
L'acte inaugural ha consistit en un recorregut pels estands a càrrec d'una comitiva de regidors, encapçalada per l'alcalde accidental, Joan López, la regidora de Fires, Montserrat Rovira, i el regidor de l'equip de govern, Josep Refús. També hi eren els regidors de l'oposició Josep Anglada i Marta Riera.
Els experts en la Fira i els qui la solen visitar cada any no han trobat massa diferències amb les jornades d'estrena de les anteriors edicions. En aquesta vintena convocatòria -el certamen va començar el 1982 i durant anys es va dir Vicantic- el públic no ha fet cua a les portes esperant l'obertura de les onze en punt, però sí que durant el matí el firal s'ha anat omplint amb alguns centenars de visitants.
La temperatura, malgrat la canícula que ofega aquests dies la comarca, era més que acceptable dins la Fira. Així ho comentaven amb satisfacció alguns dels professionals del sector. Hi havia, en canvi, disparitat de valoracions a l'hora d'opinar sobre la pujada, el manteniment o la baixada dels preus dels articles. Pel que fa a llibres, un conegut comerciant vigatà ens assegurava que "he baixat entre un 30 i un 40% els preus, perquè del que es tracta és de vendre, de fer clients. Però algunes peces molt selectes no que han canviat de preu".
El sector de les antiguitats segueix parlant exclusivament en català i castellà. No s'ha detectat la presència de compradors de països estrangers, excepte algun turista passavolant, almenys aquest dissabte al matí. En el conjunt del sector, qui comença de treure el cap per comprar -no pas per vendre- són els russos, que s'interessen per peces decoratives per a les seves residències, sobretot quadres i mobles. Per ara, els xinesos es mantenen al marge, ens comentava també Josep Maria Camps.
----------------------------------
Informació prèvia
La Fira d'Antiguitats de Vic arriba a la seva vintena edició en un clima d'optimisme i sense sentir-se afectada per la crisi econòmica. Els 3.500 metres quadrats dedicats a la FAV dins del recinte del Sucre de Vic han quedat coberts per un total de 69 expositors que apostaran un any més per la qualitat per damunt de la quantitat.
"Estem en una situació econòmica que ha afavorit una bona oferta a preus més assolibles per la necessitat de donar agilitat al mercat", ha assenyalat la regidora de Fires de Vic, Montserrat Rovira, en l'acte de presentació celebrat avui dimecres al migdia al Museu de l'Art de la Pell.
El certamen, que té lloc del 20 al 28 d'agost, convocarà unes 10.000 persones. L'horari de visites serà de les 11 del matí a les 9 del vespre, sense interrupcions. Un nivell d'assistència semblant al de l'any passat i que, si es confirma, faria que Josep M. Camps, responsable de l'empresa organitzadora, es donés per molt satisfet, segons ha afirmat. D'altres certàmens semblants, com Almoneda o Feriarte, ambdós de Madrid, van perdre un 57% i un 17,5% de visitants en les seves edicions de l'any passat, i enguany esperen caigudes d'enmtre el 30i el 40%.
L'edició d'enguany posa a disposició dels compradors més de 29.000 peces, que seran examinades per un comitè de control que en garantirà l'antiguitat i el valor, tal com s'ha fet en les anteriors edicions. L'exposició "Trajectes", cedida pel Museu de l'Art de la Pell, completa la fira.
El pressupost de la FAV és de 83.500 euros, que procedeixen dels ingressos generats pel propi saló. L'impacte econòmic a la ciutat i a la comarca que aporten els visitants és d'uns 833.000 euros, en base a un sistema de càlcul efectuat per la Direcció General de Comerç de la Generalitat. Aquesta quantitat, segons Camps, està calculada encara a la baixa, ja que podria ser superior, i no inclou el valor de les peces venudes pels expositors osonencs, sinó només la despesa generada en serveis, restauració, construcció d'estands, transports, etc.
Camps també ha volgut entrar de dret en el debat sobre com es valora que la FAV és la segona fira d'antiguitats amb més assistència de l'Estat espanyol: "Procedeixen de l'auditoria de l'Asociación de Ferias de España, fetes per una empresa externa, i que confirmen que som el segon certamen més visitat, i el primer en el nostre format de fira, si no comptem amb el format de descarregada".
Per tal de celebrar la vintena edició, hi haurà un dia de descompte especial: el dijous dia 25 els visitants només hauran de pagar 2,5 euros per accedir al recinte, amb un descompte del 50% sobre el preu habitual. Els visitants també podran participar en el tradicional sorteig, que enguany té com a premi un viatge de cap de setmana per a dues persones a Bilbao (Euskalherria), que inclou la visita als museus Balenciaga i Guggenheim.
Pel que fa als materials exposats, es detecta la tendència general a la disminució en mobiliari, mentre que es manté i augmenta en els objectes de petita i mitjana mida. Els sectors dels llibreters i els numismàtics també hi tindran una bona representació.
L'edició de l'any passat va comptabilitzar la venda de 1.528 objectes. Les poblacions de procedència dels principals compradors van ser Barcelona, amb 307 peces; Vic, amb 140, i Girona, amb 47. De fora del Principat de Catalunya, els principals compradors procedien del País Valencià, Andorra i Madrid (Espanya). En conjunt, la meitat dels visitants són osonencs, i la resta procedeixen de fora de la comarca.
Edició anterior:
- Tota la informació de la FAV 2010
Galeries de fotos:
- FAV 2011 (Adrià Costa)
- FAV 2010 (Osona.com)
- FAV 2009 (Adrià Costa)
- FAV 2008 (Adrià Costa)
- FAV 2007 (Osona.com)
