La conferència, que es va fer ahir dijous, dia 26 de març a les 20.00h la Sala de la Columna, va ser presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i va comptar amb la participació de la presidenta CCAPAC (Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya), Mercè Rey, i el coordinador CCAPAC del Bisbat de Vic, Jordi Ordeig.
Mercè Rey va explicar que la confederació que presideix està al servei de les AMPES i defensa els drets dels pares i mares de les escoles cristianes de Catalunya. Rey també va explicar que l’entitat organitza actes com el d’aquesta conferència, en el qual va agrair la col•laboració de l’Ajuntament de Vic.
Per la seva banda, Jordi Ordeig va destacar que l’educació “és un element que s’ha de compartir entre les escoles, la societat i les institucions”, i va explicar que les escoles de Vic i les AMPES de Vic són un exemple de suma d’esforços per a l’educació i la transmissió de valors.
La conferència de Francesc Torralba, va definir l’esforç com “el millor llegat que podem donar als nostres fills i alumnes” i va expressar que “es tracta d’un valor que des del món educatiu es veu molt migrat en la mainada”. Tot seguit, Torralba va analitzar les barreres existents a la nostra societat i que impedeixen que l’esforç es vegi com un valor positiu: el desenvolupament tecnològic, que “atrofia el sentit de l’esforç per la facilitat amb què podem obtenir tota mena de coses”; la societat de la hiperabundància i el paternalisme; la no existència de límits, que minva l’educació en l’esforç; el sistema educatiu vigent, que ha de tendir a “la màxima inclusió amb l’aspiració a la màxima excel•lència”; i els arquetips existents als mitjans de comunicació.
Un cop exposades les dificultats, Torralba va oferir idees que poden servir per educar en el sentit de l’esforç com a valor: introduint contrarietats als fills i als alumnes, que puguin assumir en funció de les seves capacitats; generar-los confiança; fer visibles les figures o arquetips de l’esforç; un sistema educatiu exigent i “l’estimulació de l’esforç en ocasió de la crisi, ja que es poden treballar valors com l’austeritat i la sobrietat”. Així doncs, Torralba va definir l’element conjuntural de la crisi actual com una altra eina per fomentar l’esforç en el seu sentit més clar de virtut.
Per cloure, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va esmentar el model Vic de les escoles de la ciutat com una eina “que treballa per una ciutat més justa” i va fer una crida a tots els agents socials “per tenir una ciutat educadora”. Vila d’Abadal, finalment, va posar la vida de la pagesia, de tradició a la comarca d’Osona, com un exemple d’esforç “que s’ha de conservar i fomentar”.
Francesc Torralba (Barcelona, 1967) va néixer a Barcelona el 15 de maig de 1967. Va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona i teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya. Posteriorment va ampliar estudis a la Universitat de Copenhaguen. També va realitzar la llicenciatura en Teologia (1993).
Ha rebut diferents premis d’assaig en llengua catalana i ha publicat més de 40 llibres de filosofia sobre temes molt variats. En l’actualitat és professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona i imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitat d’Espanya i de Sud Amèrica. Actualment és director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull. És vicepresident de la Societat Hispànica d’Amics de Soeren Kierkegaard (SHAK).