Gaspar Caballero i els seus horts ecològics

El tècnic ha impartit un curs al CET Areté de Malla, on hi treballen persones discapacitades.

Publicat el 01 de maig de 2009 a les 10:01

Gaspar Caballero de Segovia ha impartit, dilluns i dimarts d’aquesta setmana, un curs d’agricultura ecològica en taules de cultiu adaptades al seu propi Mètode Gaspar caballero de Segovia, al Centre Especial de Treball (CET) Areté, ubicat a  Malla. En aquest centre treballen persones que pateixen una discapacitat derivada d’una malaltia mental i que desenvolupen una gran tasca que demostra que són persones que poden treballar satisfactòriament, essent productives.

El curs ha constat d’una part teòrica i una altra de pràctica i ha estat seguit per 20 persones (la xifra màxima d’assistents que s’hi podien apuntar).

Gaspar Caballero de Segovia compta amb una llarga trajectòria en l’àmbit de l’agricultura ecològica. El seu mètode -seguit per escoles, centres de salut mental, centres d’educació especial, ajuntaments, particulars, etc.- es realitza a través de  bancals de superfície reduïda, que són coberts amb una capa de compost on es cultiven les diferents famílies de plantes de forma rotativa. S’utilitza un sistema de reg per exsudació, facilitant un reg uniforme i amb el mínim consum d’aigua. És un sistema que no utilitza productes químics i requereix el mínim treball de sembra, però obté una producció excel•lent. El mètode d’aquest mallorquí, que fa trenta anys que es dedica a difondre’l, es pot aplicar en terra per mitjà de les famoses “parades en crestall” o aplicat en taules de cultiu.

Precisament, al CET Areté (que gestiona la Fundació Areté), s’hi fabriquen les taules adaptades al mètode Gaspar Caballero de Segovia a partir de fusta reciclada. En aquest centre també s’hi produeixen altres productes per a jardineria i horticultura com jardineres i compostadors.

El CET compta amb un espai de botiga, on també s’hi venen productes de segona mà i articles restaurats procedents de la deixalleria de la Mancomunitat La Plana. Segons el director d’Areté, Lluís Casas, “Gaspar Caballero de Segovia encaixa molt bé en la nostra filosofia de treball, que combina la gestió sostenible del medi ambient amb una funció social destacada, com és la d’inserir al mercat laboral persones amb malaltia mental”. Precisament, al curs  hi van assistir treballadors i treballadores de diferents centres de salut mental i de discapacitats de Catalunya (Comunitat Terapèutica Maresme, Associació Pro Minusvàlids de Solsona i Comarca, Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona), personal de centres de jardineria i estudiants de la Universitat de Vic, entre d’altres persones que van assistir-hi a títol individual.
 
El Patronat de la  Fundació Areté està conformat per: Consell Comarcal d’Osona, Mancomunitat La Plana, Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, Associació de Familiars de Malalts Mentals d’Osona i pel mateix Gaspar Caballero de Segovia en qualitat d’assessor tècnic.