
Després de l’acte inaugural i els primers films, el Festival Unnim de Cinema de Muntanya enceta una nova setmana plena d’actes i projeccions de gran nivell. El certamen culminarà dissabte vinent amb la sessió de clausura i de lliurament de premis. Mentrestant i abans de les pel·lícules, grans figures de l’alpinisme com Simone Moro o Carlos Soria faran cap a Torelló, dimecres i dissabte respectivament.
Les projeccions diàries comencen a les 9 del vespre, tret de divendres que hi haurà una sessió a les 6 de la tarda i una altra a les 9 del vespre. Dissabte, la sessió de clausura –presentada per l’actriu Txe Arana- serà a les 7 de la tarda. Tant la nit de dissabte com diumenge tot el dia, es farà la projecció non stop de les pel·lícules premiades al Festival.
Des d’un punt de vista local, és especialment significativa la sessió especial que tindrà lloc el dijous 22, a les 7 de la tarda, quan s’estrenarà la pel·lícula de l’expedició Torelló 8.0 al Dhaulagiri. En base a l’aventura protagonitzada per Eduard Rifà, Jordi Barniol i Gabriel Moreno, s’ha elaborat un documental que posa sobre la taula l’esperit social que va impregnar el projecte des dels seus inicis a Torelló fins a la seva culminació en plena serralada de l’Himàlaia. L’entrada per assistir a l’estrena és lliure.
ACTIVITATS DESTACADES
SIMONE MORO. L’alpinista italià serà a Torelló dimecres 21 de novembre per presentar el seu darrer audiovisual, fora de la secció competitiva. A la sessió es podrà veure l’estil d’alpinisme de Moro però també imatges inèdites del seu intent al Lohtse i l’Everest sense oxigen d’aquest any.
CARLOS SORIA. L’alpinista castellà acaba de tornar d’una expedició al Dhaulagiri i intentar sumar així un vuit mil més al particular projecte de ser l’alpinista de més d’edat a completar els catorze cims més alts del planeta. Soria explicarà els detalls de l’expedició divendres 23 de novembre -es projectarà, després, un curt a la secció competitiva- i també durant l’entrevista amb Ferran Latorre, dissabte 24.
EXPOSICIÓ. “Veus des de les muntanyes”, la mostra que presenta el certamen en aquesta trentena edició és un recopilatori d’exponents de la muntanya que han passat pel Festival de Torelló com Edmund Hillary, Ricardo Cassin o Walter Bonatti.
Programació, pel·lícules i compra d'entrades
Programa de mà de les projeccions
Un menú gastronòmic amb productes de la terra
En paral·lel a la celebració del Festival, l’Ajuntament ha impulsat la iniciativa dels Menús del Cinema de Muntanya, en la qual s’han implicat nou bars i restaurants de Torelló. Aquestes activitats paral·leles es completen amb el Fes-Off, en el qual participen alguns comerços de Torelló organitzant xerrades tècniques o presentacions de llibres.
El Menú del Cinema de Muntanya consisteix en un grapat de propostes culinàries que elaboren diferents restaurants de Torelló, a preus especials i molt assequibles, coincidint amb el Festival. La iniciativa va sorgir de l’Àrea de Comerç de l’Ajuntament que ha trobat una decidida col·laboració en nou restaurants: bar Big Bag, bar-restaurant Tse Tse, Braseria-restaurant El Triangle, Can Zeppelins Pizzeria, El Bistrot del Firal, Kefecrep, Can Pietx, L’Olla dels Experiments i restaurant Cal Pagès. Així, al llarg dels dies del Festival, aquests establiments ofereixen menús especials, vinculats als productes de la terra, amb un descompte especial només presentant l’entrada a les projeccions del Cirvianum.
Aquest projecte ha sorgit de la voluntat de l’Ajuntament, en paraules del regidor de Comerç, Jordi Casals, “de buscar col·laboració perquè el Festival tingui més incidència més enllà de l’aspecte cinematogràfic”. De seguida es va tenir una resposta “molt positiva” per part de l’organització del Festival –la informació s’ha inclòs a la web i a l’aplicació per mòbils del Festival-, així com per part dels bars i restaurants que s’han sumat a la idea i han entomat la proposta amb entusiasme.
Pel que fa al Fest-Off, l’espai Art 32 presenta l’exposició de Santi Pocino i Serra, “Sensacions, muntanyes i vivències”. La Llibreria Xicoy organitza a la biblioteca Dos Rius, el dia 21, la xerrada col·loqui ‘La passió de conèixer: llibres que neixen a la muntanya’ i la presentació del llibre ‘L’arbre que volia volar’ de Paola Neiroz amb traducció de Joan Salarich. El dia 24 també es faran dues xerrades tècniques: l’una a L’Esportiu sobre la competició europea de raquetes de neu; i l’altra al Casal, organitzada per Federòptics Francolí i per Òptica Jaumira titulada "Com ens hem de cuidar a la muntanya? Què hem de menjar?".
