Inauguració de l’e-week: la UVic impulsa un campus virtual per als universitaris

Publicat el 03 de novembre de 2008 a les 20:06
 
Segons els promotors de www.campusmovil.net, el fet de treballar amb telèfons mòbils i altres dispositius permet aprofitar el temps on no s'està davant un ordinador com pot ser el transport públic, temps entre classe i classe o la biblioteca, bars, entre d'altres. Aquesta xarxa social també permetrà rebre notícies i esdeveniments de la universitat i el seu entorn, dissenyar mini comunitats o escoltar classes i altres continguts multimèdia breus. Inicialment, el projecte neix per a l'estat espanyol tot i que l'objectiu es ampliar el projecte a tota la comunitat iberoamericana.
 
L'ideòleg d'aquest projecte és el professor de la UVic Hugo Pardo. Inicialment, el projecte que ara comença a desenvolupar-se s'iniciarà amb la participació d'uns 500 estudiants de la UVic que han estat convidats a provar-lo. Posteriorment s'anirà “ajustant” per anar-hi incorporant la resta de la comunitat universitària de l'estat tal com explica Carlos Scolari, coordinador de l'e-week.
 
 
El nou projecte empresarial està gestionat per l'empresa Campus Móvil, que s'acaba de constituir i que té la participació de la pròpia universitat osonenca. El projecte empresarial té el suport del programa Innova del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) de la Generalitat de Catalunya. En el desenvolupament d'aquest projecte hi ha intervingut el Grup de Recerca d’Interaccions Digitals (GRID) de la UVic.
 
L’e-week, setmana digital de Vic ha arrencat aquest dilluns amb una conferència del periodista especialitzat en Internet Luis Àngel Fernández Hermana a l'entorn de les xarxes socials. Fernández Hermana ha assegurat que tot i que la majoria de la gent ubica les xarxes socials en els darrers tres anys amb l'aparició de Facebook existeixen xarxes socials “des dels anys 80”. En el futur, Fernández Hermana creu que es desenvoluparan xarxa socials que faran “funcions diferents”.
 
El periodista i consultor ha assegurat que en el futur l'organització social dependrà “en gran mesura” de les xarxes socials d’Internet perquè aquestes només són eines de “virtualització de les relacions”.
Luis Ángel Fernández Hermana ha substituït en la conferència inaugural a Pere Rosales, director de màrqueting i comunicació de Profesionalia que no ha pogut assistir a l'acte per problemes d'agenda professional.
 
-------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
 
Comença l’e-week, setmana digital a Vic

L’acte inaugural ha tingut lloc aquest dilluns al matí a l’aula Magna de la UVic i ha comptat amb la presència del director general de la Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Josuè Sallent
 
La conferència inaugural “Xarxes Socials” ha anat a càrrec de Luís Ángel Fernández, periodista científic i consultor en tecnologies de la informació i la comunicació. L’acte inaugural de l’e-week, setmana digital, ha tingut lloc aquest dilluns, 3 de novembre, al matí a l’aula Magna de la Universitat de Vic (UVic). L’acte ha comptat amb la presència de la rectora de la UVic, Assumpta Fargas, la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vic, Mercè Vidal, el director general de Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Josuè Sallent i el director general de Caixa Manlleu, Dídac Herrero.
 
 
Aquesta és la última edició que l’e-week se celebra al novembre. L’any que ve, el 2009, la Setmana digital és previst que es porti a terme al mes de maig amb la incorporació de noves propostes i algun canvi en el format.  En aquest sentit, durant els parlaments, tots els ponents han coincidit en afirmar que l’e-week “és un referent i un esdeveniment anual consolidat a la ciutat de Vic”.
 
La rectora de la UVic, Assumpta Fargas ha obert l’acte i ha donat la paraula a Dídac Herrero, qui ha constatat que l’entitat recolza l’e-week “perquè som conscients de la importància de les noves tecnologies”. Segons Herrero, “ens estem reciclant i posant-nos al dia anualment perquè sinó et quedes fora del mercat. En aquest sentit, ha afegit que l’e-week “encaixa totalment amb la nostra activitat” i ha encoratjat a fer els canvis necessaris de cara al 2009.
 
Tot seguit, Josuè Sallent ha reafirmat que l’e-week s’ha convertit en “un clàssic per difondre la societat de la informació”. Sallent ha destacat la importància que la setmana digital “tingui un teixit industrial TIC que li doni suport”. Sallent també ha fet referència al Pacte Nacional de la Recerca i la Informació amb la finalitat de promoure infraestructures digitals.
 
A continuació, Mercè Vidal ha assegurat que des de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) “volem que les noves tecnologies, les quals estant en constant evolució, es vagin implantant i difonent, per això és molt important l’organització d’esdeveniments com la setmana digital”. Vidal ha reiterat que l’e-week “està en un procés de transició i canvis que culminaran al 2010”. Però alguns  d’aquests canvis ja s’han començat a implantar aquest 2008 amb l’ampliació de l’oferta de formació, que “ha permès organitzar cursos durant tot l’any amb la finalitat que les noves tecnologies siguin a l’abast de tothom” ha afegit Vidal.
 
Per la seva banda, Assumpta Fargas ha destacat la programació de l’e-week assegurant que “compta amb un programa molt atractiu, ric i divers”. Segons la rectora, “aquesta oferta és educativa, i genera coneixement que s’ha de difondre a la societat amb valor econòmic i social”. Fargas també ha subratllat que l’e-week “s’adapta perfectament a la missió de la UVic, que és la de generar coneixement, difondre’l i transformar-lo en valor social i econòmic”.
 
Tot seguit, l’aula Magna ha acollit la conferència inaugural “Xarxes Socials” a càrrec de Luís Ángel Fernández, periodista científic i consultor en tecnologies de la informació i la comunicació, i especialista en xarxes socials. El director de l’ImpeVic, Josep Comas, ha presentat el conferenciant.
 
Tal com indica el seu títol, la conferència s’ha centrat en el passat i les possibles perspectives de futur de les xarxes socials a internet. Durant la conferència, Fernández ha fet una evolució cronològica d’internet, tot destacant la riquesa que genera rebre informació a través de la xarxa. El conferenciant ha remarcat la dificultat que hi ha per definir les audiències de les xarxes socials, ja que internet “és un mon que evoluciona cada dia i la societat actual no és capaç d’assimilar aquests canvis tant ràpidament. Per aquest motiu, és gairebé impossible poder definir les audiències”. Segons Fernández, el repte de la societat és construir un món on tothom hi pugui participar.
 
Una trentena de conferències, taules rodones, jornades, presentacions, cursos formatius i actes lúdics i culturals donaran forma al programa d’aquesta 5a edició que culminarà el dissabte, 8 de novembre.