Joan Orriols: «La rebel·lia de Jacint Verdaguer ens ajuda en moments com l'actual»

La iniciativa del Dia de la Memòria s'escampa com una taca d'oli. Ens ho explica un dels impulsors.

Publicat el 02 de juny de 2012 a les 20:45
Joan Orriols confia en què la iniciativa acabi implicant campanars de totes les contrades. Foto: Adrià Costa/Osona.com.

La iniciativa cívica Dia de la Memòria ja compta amb més d'un centenar de campanars d'esglésies, ajuntaments i monestirs adherits. El diumenge 10 de juny, pels volts de les 7 de la tarda, centenars de campanes d'arreu de Catalunya repicaran conjuntament durant tres minuts en honor a mossèn Cinto Verdaguer, en una iniciativa innovadora sorgida per l'impuls d'una sèrie de prohoms i de la societat civil d'Osona, la Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès. Joan Orriols n'és un dels principals impulsors, i en aquesta entrevista esbossa les principals línies del que serà un veritable homenatge nacional a Jacint Verdaguer.

- Quin origen te la convocatòria d'aquesta nova iniciativa com és el Dia de Memòria?

- El primer impuls neix del record a Jacint Verdaguer i a la seva obra, però també a la seva rebel·lia. Una rebel·lia que, en moments tan difícils per al nostre país, ens pot ajudar.

- En què es diferencia d’altres activitats semblants?

- Totes les activitats que es fan per recordar els nostres avantpassats des de tot tipus d’associacions o institucions són lloables. I aquesta n’és una més. El nostre desig seria que tingues una dimensió nacional. Tots els que hi col·laborem, mestres, alumnes, gent dels ajuntaments i parròquies, campaners, monestirs, corals i moltíssimes persones anònimes, que ja son milers, estem abraçats per un sentiment, i veure l'èxit d’aquesta iniciativa ens omple de molta felicitat.

- Com heu fet la difusió del Dia de la Memòria?

- Molta gent s’hi ha implicat, tothom hi col·labora desinteressadament, s’ ha publicat una revista senzilla en paper reciclat per difondre una petita tria de l’obra de Verdaguer, que s’ha distribuït a les escoles i que també s'encartarà en diferents revistes de cada comarca. També tenim una pàgina a Internet, que actualitzem diàriament. Diaris digitals, revistes, emissores de radio, i televisions locals hi col·laboren. Els estem molts agraïts.

- Quina acollida esta tenint ?

- Tot s’escampa com un taca d’oli. L’objectiu per aquest any era que el Dia de la Memòria se celebrés a quatre comarques: la Cerdanya, la Garrotxa, el Ripollès i Osona. Però és que ara ja ens truca i escriu correus gent de tot Catalunya! Per tant, el proper any esperem que moltes mes comarques s’afegeixin a la iniciativa.

- Cada any es dedicarà a Verdaguer?

- El Dia de la Memòria és un sentiment, un record, però per sobre de tot és una reflexió: el record de l’obra i vida de Verdaguer van fer néixer la iniciativa, però la reflexió i la memòria són per a tots els nostres avantpassats que han estimat Catalunya. I en són molts.

- Penseu que la llengua catalana està en perill de desaparèixer?

- Si, crec que sí que està en situació de perill. La convivència amb la nació castellana s’està demostrant impossible, i la seva obstinació per fer desaparèixer la nostra llengua és permanent. Pensar que l'ús de la nostra llengua depèn de sentències judicials, demostra la nostra debilitat.

- Què han de fer les persones o col·lectius locals que vulguin adherir-se?

- A tota la documentació impresa, díptics i revistes i pàgines a Internet i a les xarxes socials, hi figuren tots els telèfons i adreces. A la pàgina www.diadelamemoria.cat també hi trobareu tota la informació centralitzada.