La Generalitat prepara un contracte-programa per al Mercat de Música Viva de Vic

Publicat el 04 de setembre de 2007 a les 19:34
 
Eduard Voltas ha descrit el MMVV com "una cita ineludible per als professionals i els artistes que volen entrar en els circuits de producció i distribució internacionals". El contracte en preparació  té com a objectius el reforçament del mercat, la seva consolidació com un instrument rellevant de la política musical del Departament de Cultura a nivell de país, i el garantiment de la màxima eficiència en l'aplicació dels recursos que s'hi destinen.
 
"La revolució tecnològica digital -ha indicat Voltas- situa el sector musical en un moment de canvi, pero en surti el que en surti d'aquesta revolució, és segur que la música en viu estarà en el centre del negoci musical". Davant l'evolució futura del Mercat, Voltas ha avisat que "partim d'un notable alt, i això ens obliga que aspirem a un excel·lent".
 
Josep Burgaya, president d'Impevic i primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, ha remarcat el grau de maduresa assolit pel MMVV i ha celebrat que s'hagi trobat "el punt d'equilibri entre el mercat -perquè és un mercat- i la seva dimensió d'esdeveniment cultural de primer ordre, perquè un centenar d'actuacions són moltes actuacions". L'assistència d'un miler de profesisonals és una de les dades que  confirmen, ha constatat, que el Mercat és un punt de referència del sector. Una línia de treball immediata, ha acabat Burgaya, passa per la voluntat que "amb aquesta marca del Mercat i aquesta localització que és Vic poguem realitzar d'altres activitats al llarg de l'any".
 
Ha tancat l'acte l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha tingut paraules de reconeixement per als pioners del Mercat i als organitzadors. En concret, ha recordat que la primera proposta de crear un mercat de música li va arribar de Josep Castells, quan tots dos eren regidors de Vic a finals dels anys vuitanta. També s'ha referit a Montse Portús i Xavier Mercadal -"un home savi"-, pel seu treball de molts anys al Mercat des de l'Impevic. "El Mercat de Música és un dels dies més importants de l'any a la ciutat de Vic", ha afirmat,  i ha apuntat que fins i tot ja fa ombra o supera al propi Mercat del Ram. "Vic té una tradició cultural molt forta com a ciutat catalana, i el MMVV ens ajuda a donar un aspecte més modern a la nostra cultura".
 
Els aspectes més destacats de la programació, amb especial referència al concert de Maria del Mar Bonet i David Poveda, han estat repassats pel director del certamen, Manuel Montañés, que ha posat de manifest l'opció del MMVV a favor dels músics "que presenten disc de cara a la nova temporada, a les novetats, i no tant als qui ja han actuat molt durant els mesos precedents".
 
..................
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
 
La ciutat de Vic acollirà del 13 al 16 de setembre el 19è Mercat de Música Viva
• Avui s'ha fet la presentació oficial a Vic i a Barcelona
 
Del 13 al 16 de setembre la ciutat de Vic acollirà la 19a edició del Mercat de Música Viva un esdeveniment de referència internacional dins el panorama de la música. Avui ha tingut lloc la presentació oficial del Mercat a Barcelona, concretament a la seu del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat (al matí) i a Vic, a l'Ajuntament (a la tarda).
 
El Mercat de Música Viva mou, any rere any, una mitjana de 1.000 professionals i un total de 100.000 visitants. L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal ha destacat que seria el primer Mercat que viuria "com a alcalde" però que no seria el seu primer Mercat de Música ja que precisament en la seva etapa de regidor a l'Ajuntament de Vic va ser quan es va gestar i iniciar aquest projecte. L'alcalde ha manifestat que el MMVV s'ha convertit en un referent per al món de la música i una de les cites del calendari vigatà més destacades. "El Mercat de Música dóna prestigi i modernitat a una ciutat amb una llarga i dilatada tradició cultural", ha manifestat.
 
Eduard Voltas, secretari de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha afirmat que, com a representant del govern "estic orgullós de tenir una eina com el MMVV i que si no la tinguéssim, l'hauríem de crear". També ha explicat als mitjans de comunicació que, per a l'any vinent, edició número 20 del Mercat, ja s'haurà signat el contracte programa que ha de garantir la continuïtat d'aquest esdeveniment.
 
 
El secretari de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha dit que el MMVV és "el gran aparador de la indústria musical catalana" i ha explicat que "s'ha convertit en una cita ineludible per als professionals del sector i per als grups que volen projectar-se cap als circuïts de distribució".
 
Voltas també ha destacat la importància de la música en viu en el context actual de la conversió que està experimentant el sector i ha apostat perquè el Mercat esdevingui un aparador de les tendències del sector per tal de mirar cap al futur i posicionar-s'hi amb les noves formes de consum.
 
Josep Burgaya, president d'ImpeVic ha posat de relleu que el MMVV és l'aposta de molta gent al llarg dels anys i que en aquests moments "ha arribat a un punt de maduresa" amb una gran equilibri entre el que és "la part de mercat, adreçada a professionals, i la part cultural sintetitzada a través de les actuacions musicals". El president d'ImpeVic ha manifestat que el MMVV és un bon exemple de col•laboració entre institucions i que el nou consistori treballarà "per crear una marca de ciutat de la música al llarg de tot l'any"
 
La programació artística
 
El Mercat de Música Viva de Vic ha esdevingut, dins del mapa internacional, un dels mercats culturals de referència per a la indústria musical. Des de fa 19 anys, aquest certamen celebrat a la ciutat de Vic, és un punt de trobada de professionals de tots els sectors (mànagers, promotors, programadors, editors, directors de festivals, mitjans de comunicació...). Dissenyat per garantir la diversitat musical, tant d'estils com de procedències, el MMVV ha acabat per ser el mercat europeu més adient per descobrir les músiques de Catalunya, l'Estat espanyol i l'àrea mediterrània, així com les de l'Amèrica llatina.

El Mercat de Música Viva de Vic s'ha convertit, a més, en punt d'interès cultural i ciutadà. Àmplia audiència de públic no especialitzat (més de cent mil espectadors). La majoria de les actuacions programades són obertes a aquell públic no especialitzat que es reuneix a la ciutat de Vic durant aquests dies.

Manel Montañés, director artístic del Mercat de Música, ha mencionat que la línia engegada des de l'any 2004 ara està donant els fruïts i ja es pot afirmar que "s'ha aconseguit un equilibri entre el vessant professional i el popular".  D'altra banda el director artístic ha fet una crida als vigatans i persones de la comarca a assistir al concert pre-inaugural de la Maria del Mar Bonet i Poveda al dimecres 12 de setembre a les 10 del vespre al Cinema Vigatà i, a la vegada, al concert inaugural. Aquest tindrà lloc el proper dijous 13 de setembre a les 8 del vespre al mateix cinema.
 
Montañés també ha destacat que el Mercat de Música Viva de Vic acull projectes musicals nous, que s'estrenen al mateix Mercat. És el cas de les propostes d'artistes com Refree, Marc Parrot, els "Ay, ay, ay", entre altres.
 
El Mercat de Música Viva de Vic mou, any rere any, una mitjana de 1.000 professionals i un total de més de 100.000 visitants. De les passades edicions cal destacar, sobretot, presentacions de grups com Carlos Núñez, Diego Cigala, Dominique A, Dusminguet, Elliott Murphy, Enrique Morente i Lagartija Nick, Els Pets, Fermin Muguruza, Françoiz Breut, Jorge Drexler, King Changó, Macaco, Maria del Mar Bonet, Mártires del Compás, Miguel Poveda, Miquel Gil, Ojos de Brujo, Peret, Raimundo Amador, Sau, Sidonie, Violadores del Verso o Zebda.