
El Consorci per a la Normalització Lingüística d’Osona engega la campanya "A l’abril cada paraula val per mil", per difondre i donar a conèixer l’origen de diversos mots catalans. Durant tot aquest mes algunes botigues de Vic, Manlleu, Centelles, Torelló i Folgueroles lluiran els cartells que s’han dissenyat, un per a cada dia, als seus aparadors. Ja es poden veure en algunes botigues situades al carrer estret i corretgers del centre de Vic.
L’activitat consisteix a editar una col·lecció de 30 cartells que expliquen de manera senzilla i breu l’origen de les paraules, vinculades al comerç. Els comerços que no els portin els cartells els poden demanar a les oficines i serveis de català.
Els cartells inclouen l’origen etimològic de la paraula en qüestió i un codi QR que porta al blog ets i uts del consorci, on es poden trobar les paraules de dies anteriors també. Les fonts més consultades són el Diccionari etimològic de Jordi Bruguera i Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de Joan Coromines, tot i que en alguns casos es nodreix d’altres fonts també.
La campanya coincideix amb l’any Espriu, per aquest motiu els cartells també inclouen una dita del poeta i dramaturg català: “ Hem vingut per salvar-vos els mots, per retornar-vos el nom de cada cosa”.
La identitat de les paraules
A la presentació, celebrada al Centre de Normalització Lingüística d’Osona, la directora dels serveis territorials a la Catalunya central del Cepartament de Cultura de la Generalitat, M. Àngels Blasco Rovira, ha destacat el gran bagatge del Consorci d’Osona, i ha valorat la feina dels seus integrants, sent una de les comarques pioneres en la realització d’iniciatives, com en aquest cas.
La directora del Consorci per a la Normalització Lingüística d’Osona, Dolors Solà, també present a l'acte, ha volgut destacar la tasca dinamitzadora del consorci osonenc, així com el desig de que tots els ciutadans hi participin. “Els cartells s’han proposat a diferents comerços però qualsevol els pot demanar i sumar-s’hi a aquesta iniciativa”
Per altra banda, la consellera comarcal Mercè Puntí, s’ha mostrat molt satisfeta de poder presentar la campanya i ha recordat la rellevància de saber explicar les nostres paraules; “Per preservar la identitat hem de conservar les paraules, és important reivindicar el valor dels nostres mots”.