
Un sol clic ha posat el setmanari El Temps , que ja enfila els 28 anys de vida, a l’avantguarda del món digital. Des d'avui, la nova web eltemps.cat, la versió de la revista en format digital per a pissarretes tàctils (tablets) i també les xarxes socials posen a disposició del lector tots els continguts de la revista en paper, a més d’informació actualitzada diàriament seguint els criteris periodístics i territorials que històricament han guiat el paper. El Temps emprèn així la seva gran revolució digital per a satisfer les noves necessitats de consum d’informació de la societat.
D’aquesta manera fa accessibles a través de la xarxa els continguts de la publicació i supera alguns esculls que sovint poden dificultar-hi l’accés als lectors que es troben fora del territori de distribució natural de la capçalera. Amb internet, doncs, es trenca qualsevol frontera territorial i El Temps esdevé un producte accessible des de tots els racons del món.
La majoria de mitjans de comunicació, independentment de l’origen o dels formats en què es van desenvolupar inicialment, han hagut d’adoptar, si més no, una dimensió a internet. En aquest món virtual, les antigues fronteres entre periodisme escrit i àudiovisual desapareixen, de cop, quan s’aboquen els continguts a la xarxa i tots els mitjans es troben obligats a competir en un camp de joc comú, que no té límits de format ni de distribució i amb uns lectors que, progressivament, consumeixen –i, en certa manera, construeixen– informació de manera fragmentària i, sovint, descontextualitzada.
Així doncs, la digitalització d’ El Temps servirà per a destriar tota aquesta informació i presentar-la en els formats que puguin interessar el lector, habitual o ocasional, amb el valor afegit de l’aprofundiment propi d’un setmanari i, en el cas d’ El Temps, des de l’òptica de la nació integrada per tots els territoris de parla catalana.
Feedback amb el lector
El Temps , doncs, esdevé una plataforma multicanal de difusió de continguts per a realçar el prestigi d’una capçalera que garanteix la qualitat periodística des d’una òptica catalanista, un patrimoni compartit des de fa prop de trenta anys per milers de persones, de cap a cap del domini lingüístic.
“Es tracta de ser tan eficients com sigui possible en la generació i el tractament de la informació, mitjançant l’elaboració de diversos productes periodístics segons el format que els correspongui. A partir d’una revista setmanal d’alt valor afegit, s’aprofita la xarxa amb una web d’actualització diària que permet de fer el seguiment, tant de les informacions que ja han aparegut a la versió en paper i que tenen continuïtat, com de tot allò que passa al món i que cal fer arribar al lector d’una manera immediata. El salt digital, a més, permet de tenir el feedback dels lectors, molt més difícil d’obtenir només amb el paper”, explica Jordi Font, responsable de projectes digitals de Sobrevia, l’empresa encarregada de desenvolupar la nova plataforma digital d’ El Temps. El lector digital podrà adreçar-se a la redacció per a proposar les seves idees i per a comunicar algun fet que consideri rellevant mitjançant el correu electrònic. A més, cada notícia disposarà de l’opció de ser comentada i enviada a les xarxes socials per a difondre-la. Quant als comentaris, i per tal d’evitar l’ús de llenguatge inapropiat o irrespectuós, els usuaris que no s’hagin registrat a la web només podran publicar-hi comentaris després de ser validats per la redacció, En canvi, els subscriptors i usuaris registrats no hauran de menester confirmació prèvia.
Així doncs, la capçalera es difondrà per diversos mitjans: el paper, que mantindrà el seu pes als quioscos i no implicarà cap canvi en la distribució a subscriptors; la web, on el subscriptor també podrà llegir la revista íntegrament des del seu ordinador –els lectors no subscrits podran llegir-hi alguns articles de franc i alguns altres pagant–; i la pissarreta tàctil, des d’on també podran llegir el setmanari gratuïtament els subscriptors de paper i podran subscriure-s’hi nous lectors. Els dispositius de telefonia mòbil també disposaran d’una versió adaptada de la web www.eltemps.cat. Igualment, Font remarca que, amb aquest salt, “ El Temps se situa al costat dels grans setmanaris europeus i nord-americans, que han bastit una xarxa de relació potent amb el seu lector, cosa que els permet de millorar dia a dia el producte, seguint les noves necessitats de la societat”.
Una capçalera de prestigi
En el curs de la seva història –i ja són gairebé 28 anys–, El Temps ha estat un setmanari de distribució convencional, per la via del quiosc i de la subscripció. Això significa que, igual com fan els mitjans de comunicació de recorregut semblant i amb qualsevol àmbit de distribució, l’edició de paper ha de mantenir l’estructura actual, oferint servei informatiu als lectors que encara prefereixin aquest canal.
Però, paral·lelament, cal disposar d’una forta estructura digital amb continguts complementaris que intensifiquin la presència a la xarxa de la marca El Temps, un paraigua que és un reclam i garantia per als lectors d’internet, enfrontats a una oferta gairebé il·limitada i, per tant, necessitats de l’orientació que aporta una capçalera de prestigi. I, tot plegat, amb el valor afegit que es tractarà de l’únic producte informatiu en llengua catalana, pensat i fet simultàniament des de les redaccions de Barcelona, Palma i València i amb la col·laboració d’una extensa xarxa de corresponsals a la resta de territoris de parla catalana i també a la resta del món, que participen en el seguiment de l’actualitat a l’edició en paper.
A més a més de reportatges, entrevistes, dossiers i tota mena de continguts periodístics, www.eltemps.cat oferirà també un ampli ventall d’opinions, tant dels col·laboradors habituals de l’edició en paper com dels redactors de la casa, que oferiran una pinzellada sobre l’actualitat més immediata amb articles d’opinió que es renovaran diàriament.
Amb aquest projecte, El Temps afronta la necessària revolució digital des de l’avantguarda i amb la solvència d’un mitjà de comunicació que des dels inicis, el 1984, ha dibuixat el mosaic d’informació i opinió d’una sola nació, bo i vertebrant tres redaccions que produeixen continguts unitàriament.
Els temps canvien, i El Temps s’adapta a les noves demandes d’una societat cada vegada més global, que mira de navegar en un magma d’informació on no sempre és senzill de garbellar. El Temps serà digital, però continuarà essent un setmanari en paper de referència per als lectors de tota la vida que encara volen gaudir d’aquesta sensació tan especial que produeix acariciar una pàgina.
A la pissarreta, El Temps paper i molt més
El plaer de llegir, i tocar, una revista, és encara insubstituïble. Però la tecnologia ofereix una nova sensació vinculada al tacte, i sobretot, a la vista. Les pissarretes tàctils o tablets, ara comercialitzats per moltes marques però ideats per Apple amb el conegut iPad, permeten una visualització de gran qualitat del contingut gràfic dels mitjans escrits i, alhora, són una magnífica solució per a aquells qui tenen dificultats a l’hora d’accedir a la revista en paper, perquè es troben més enllà de l’àmbit natural de distribució. La versió tablet d’ El Temps podrà adquirir-se a través del quiosc digital Zinio –on també es troben més publicacions en llengua catalana– de manera esporàdica, amb la compra d’un número determinat o per subscripció. A la revista digital, el lector hi trobarà no únicament el contingut íntegre d’ El Temps d’aquella setmana, sinó més continguts multimèdia relacionats amb cada informació que faran més intensa la lectura de la revista. I els més avesats a les xarxes socials també podran seguir l’actualitat a través del Twitter i de la pàgina del Facebook d’ El Temps, un espai que connectarà directament les opinions i els interessos dels lectors amb les redaccions de la revista a Barcelona, a Palma i a València.