L'espectacle es va presentar el passat 2 de gener a l'Ajuntament de Balenyà. Foto de l'acte, d'esquerra a dreta: Constantino Romero, Miquel Solà (organització, KOK), Tomàs Girvent (alcalde de Balenyà) i Albert Manzano (producció).
"Acords amb Leonard Cohen" és el concert estel•lar, i també inaugural, de la programació del Festival BarnaSants. En aquest marc, a més dels Hostalets de Balenyà, l'espectacle també es presentarà demà, dia 13 de gener, a Sant Cugat i demà passat, dia 14, a Lleida. "Estar sota el paraigües de l'únic festival de cançó d'autor que es fa en aquest país en ha facilitat la difusió", explica Manzano.
El concert es farà al pavelló municipal dels Hostalets de Balenyà, a les 10 de la nit, i durarà unes dues hores. Les entrades anticipades, a 40 euros, es poden adquirir al Tel-entrada Caixa Catalunya (902 10 12 12) i a Discos Martulina Divina (Vic). A les taquilles del concert, el preu de venda serà de 55 euros.
Constantino Romero, la veu
L'espectacle barrejarà damunt de l'escenari la musica i la poesia de Cohen, un dels referents en la història de la música moderna i un dels escriptors nord-americans de major prestigi de la segona meitat del segle XX. Els artistes espanyols i catalans que participaran a l'espectacle interpretaran els temes de Cohen adaptats al castellà pel poeta i traductor de la seva obra a Espanya, Alberto Manzano.
"Acords amb Leonard Cohen" va néixer el juliol passat, amb tres actuacions al Festival de Portaferrada, Lorca i Tenerife. La iniciativa ha tingut continuitat amb aquesta segona fase que, a més de la petita variació d'alguns dels artistes, presenta una gran diferència: la participació d'un rapsode, que no havia estat mai present damunt de l'escenari.
Per aquesta tasca, es comptarà amb la participació del presentador, locutor i actor doblador Constantino Romero, que posarà veu als poemes de Cohen, en un repertori antològic del conjunt de la seva obra literària que s'anirà intercalant al mig de les actuacions musicals. "L'aportació de Romero és fonamental per consumar aquest matrimoni entre la poesia i la música de Cohen", va explicar Manzano, que qualifica el músic canadenc com el "gran poeta del rock".

Per la seva part, Romero, va reconèixer la seva devoció per Cohen, des que l'any 1974, "quan encara era només un jove", el va entrevistar a Barcelona. "D'una manera o altra, Cohen sempre ha estat present en la meva vida personal i professional", va assenyalar ahir el locutor.
La lectura de textos es farà en castellà. Tot i això, i davant la pregunta d'un dels assistents a la presentació, Manzano i Romero van assegurar que intentarien llegir algunes línies d'algun poema en català.
Un pont entre el folk nord-americà i la cançó mediterrània i el flamenc
"Acords amb Leonard Cohen", segons Manzano, neix amb l'objectiu d'establir "un pont de comunicació entre les ribes del Meditarrani i l'Atlàntic". O el que és el mateix, entre l'essència musical de l'obra de Cohen, que es caracteritza pel folk-blues i la balada, i les arrels dels gèneres més originals de la nostra terra, com la cançó mediterrània i el flamenc, barrejats amb el pop-rock. "Volem respectar l'essència de Cohen però des de la nostra perspectiva", diu Manzano.
És per aquest motiu que l'espectacle ha comptat amb la col•laboració del productor nord-americà Kevin McCormick (productor de Jackson Browne i Melissa Etheridge, entre d'altres) i el multiinstrumentista barceloní Javier Mas. Tots dos seran els responsables de la direcció musical del concert.
En un futur, aquest projecte es convertirà en un CD-DVC, que podria sortir al mercat a l'any 2008.
El KOK, més de 50 concerts
A un primer cop d'ull, un dels punts que més sorprèn d'"Acords amb Leonard Cohen", amb artistes de renom internacional, és la seva ubicació a un municipi tan petit com Balenyà. La raó té nom i cognoms: el Komitè Organitzador de Koncerts (KOK), un grup del Hostalets Balenyà que ja fa 12 anys que treballa sense ànim de lucre en la preparació d'aquest tipus d'esdeveniments i que, tal com van coincidir tots els que van presentar l'espectacle, "és una garantia d'organització".
El KOK ha organitzat al municipi una cinquentena de concerts de rock nacionals i internacionals de diversos estils, que han acollit prop de 30.000 espectadors. Per Balenyà, a través del KOK, han passat grups com Sopa de Cabra, Lax'N'Busto, Barón Rojo, Vargas Blues Band o Elliott Murphy. Tot i aquest gran ventall d'artistes, el concert homenatge a Cohen és "la proposta musical més important" que el KOK ha tingut mai entre les mans, segons va reconèixer el propi Miquel Solà.
El pavelló dels Hostalets pot acollir prop de 1.000 persones, tot i que se n'hi poden ubicar "unes quantes més", segons Solà. Els beneficis econòmics, si n'hi ha, es destinaran a obra social, segons va explicar ahir l'alcalde, Tomàs Girvent.

ARTISTES
Leonard Cohen
Encara que és mundialment conegut per la seva faceta musical, quan Leonard Cohen (Montreal, 21 de setembre de 1934) va treure el seu primer disc, Songs of Leonard Cohen (1967) ja portava sis llibres publicats entre novela i poesia. El caracteritzen la seva veu greu i unes lletres líricament complexes en clàssics de la història del rock com Songs from a room (1969), Songs of Love and Hate (1971) o I'm your man (1989). Entre la seva producció literària es pot trobar en castellà La energia de los esclavos (1972), La muerte de un mujeriego (1978) i el recent Libro del Anhelo (2006). Actualment viu a Los Ãngeles.
Jackson Browne
Va néixer en una base militar americana a Alemanya, on estava destinat el seu pare, i als tres anys es va traslladar a Los Ãngeles, on s'ha convertit en un dels referents de la contracultura californiana. És autor de temes llegendaris com Take it Easy, The Pretender o Runnig on empty. Des de fa uns anys té una casa a Barcelona i el 1998 va ser objecte d'un disc d'homenatge per part d'alguns músics com Enrique Urquijo, Luis Eduardo Aute, Maria del Mar Bonet o Jabier Muguruza. Ha col•laborat amb altres artistes espanyols com Los Secretos, Luz Casal i Kiko Veneno. El seu darrer treball, Solo Acoustic Vol. 1 (2005) recull els millors temes dels seus 30 anys de carrera.
John Cale
Nascut a Gal•les el 1942, el 1965 va fundar amb Lou Reed la mítica banda novaiorquesa The Velvet Underground, considerada una de les més influents del rock. Una infuència que va mantenir quan va iniciar la seva carrera en solitari el 1969, amb obres que alternen bellesa i corrosió, punk-rock i música clàssica (París 1919, Fear, Músic for a New Society). Se'l considera l'ànima del punk i del new wave i ha fet de productor de Patti Smith, Nico, The Stoogers o Jennifer Warnes (corista de Leonard Cohen), entre d'altres. El 1991 va participar al disc d'homenatge a Cohen I'm your fan, intrepretant el tema Hallelujah.
Adam Cohen
Va iniciar la seva trajectòria discogràfica als 25 anys, el 1998, amb un àlbum homònim, obertament contemporani i modern, en el que incloïa el seu gran èxit internacional Cry Ophelia. Les seves influències procedeixen més del funky i els ritmes llatins que no pas dels sons propis del seu progenitor, a qui interpreta en un disc que està preparant i on també versiona Bob Dylan i Beatles, entre d'altres.
Â
Â
Suzanne Vega
Nascuda l'11 de juliol de 1959 a Santa Mónica, als 2 anys es va traslladar a Nova York, on es va convertir en una impulsora de l'onada neo-folk-rock que va sorgir la segona meitat dels anys 80. Les seves composicions es caracteritzen per una poesia impressionista, de rima corrosiva i verb carnal. El 1985 va publicar el seu primer disc, però va ser el segon, Solitude Standing (1987), el que li va donar fama mundial per la seva cançó més cèlebre, Luka. A Retrospective (2003) recull els millors temes dels seus cinc àlbums.
Anjani Thomas
Cantant d'origen hawaiià, ha col•laborat com a corista en diversos àlbums del cantautor canadenc: Various Positions (1984), I'm Your Man (1989) i The Future (1992). Al darrer disc de Leonard Cohen, Dear Heather (2004) hi té ja una participació destacada. El 2006 va gravar Blue Alert, amb textos i producció de Leonard Cohen, que està a punt d'aparèixer al mercat estatal.
Perla Batalla
Corista de Leonard Cohen a The Future i a la gira internacional de presentació d'aquest àlbum el 1993. El 2005 va gravar el seu propi disc d'homenatge a Cohen, Bird on the Wire, amb la col•laboració de David Hidalgo (Los Lobos), Bill Gable i Alberto Manzano, que va adaptar al castellà el tema Dance me to the End of Love.
Christina Ronsenvinge
Melancòl•lica, profunda i arriscadament delicada, la seva música es mou entre el minimalisme i el noise del seu productor Lee Ranaldo (Sonic Youth). Ambsubtilesa equidistantdels Cowboy Junkies i Nick Drake, ha adaptat el tema de Leonard Cohen Nancy al seu disc Frozen Pool, esplendor de la melodia econòmica.
Duquende
Una de les noves veus del flamenc sorgides a Catalunya, juntament amb Mayte Martín i Miguel Poveda. Va iniciar el 1992 una trajectòria de cantaor que l'ha portat a col•laborar amb Juan Carmona, Vicente Amigo i Paco de Lucia. El 2006 va publicar una obra pròpia i genuïna, Mi forma de vivir.
Santiago Auserón
Ànima del millor grup de la movida madrileña, Radio Futura, amb el que ha firmat àlbums llegendaris del cançoner del pop espanyol. Disolt el grup, va derivar cap al so cubà amb el seu alter ego, Juan Perro (Cantares de Vela)Â i el 2006 va rendir tribut als seus mestres (Marvin Gaye, Bryan Ferry, John Lennon) al seu espectacle Las malas lenguas.
Gerard Quintana
Quan encara liderava Sopa de Cabra va fer un interessant treball d'adaptació de diversos temes de Bob Dylan. Un cop dissolt el grup que ostenta el récord de vendes d'un sol àlbum del rock català, ha iniciat una obra en solitari de gran coherència personal. La seva recent versió del Hallelujah de Leonard Cohen al disc de La Marató de TV3 és una altra prova inequívoca de la seva exquisitat poètica.
Toti Soler
Com a líder de la banda de rock progressiu OM, va acompanyar Pau Riba al seu mític àlbum Diòptria i el 1972 va gravar la primera versió que es va fer a l'Estat d'un tema de Cohen, Suzanne. Amb textos dels poetes Joan Vergés i Marià Manent, el seu disc Libeslied va donar pas a un profund interès per la guitarra flamenca. Ha combinat la seva carrera en solitari amb l'acompanyament a diverses figures de la cançó com Ovidi Montllor o Léo Ferré, entre d'altres.
Jabier Muguruza
Practica la cançó d'autor jazzística amb tocs de pop. Les cançons subtils i silencioses del basc suggereixen el valor de la quotidianeïtat, pinzellades amb textos de Bernardo Atxaga, Iñaki Irazu o José Luis Padrón. A la pel•lícula Soldados de Salamina, un travelling embastava la portada del seu disc Fiordoan amb la coberta de Field Comander Cohen, de Leonard Cohen.
Javier Colis
Figura del rock de vanguardia espanyol. Artífex de bandes com Vamos a Morir, Demonios Tus Ojos o Mil Dolores Pequeños, ara lidera la seva nova banda, Javier Colis Y Las Malas Lenguas, on exerceix de crooner i barreja la seva poesia violenta amb diversos estils musicals.
Â
PRODUCTORS
Â
PRODUCTORS
Kevin McCormick
Productor del darrer disc d'estudi de Jackson Browne, The Naked Ride Home (2004), i de l'àlbum de Melissa Etheridge Yes i Am, que va obtenir un grammy el 1993. Procedeix de l'òarbira dels Motels de Los Ãngeles, actualment col•labora amb Nils Lofgren i Stephen Stills.
Javier Mas
És un multiinstrumentista. Ha acompanyat amb la guitarra de 12 cordes a Maria del Mar Bonet i Manolo Garcia. Va gravar un àlbum el 2000 amb el títol de Tamiz (Harmonia Mundi) on es creuaven el Magreb, l'Ãndia, el flamenc i el blues.
Alberto Manzano
Traductor de més d'un centenar de llibres de lletres de cançons (Cohen, Dylan, Tom Waits, Patti Smith, Jackson Browne, Suzanne Vega, John Cale), ha publicat poemes a Para los que no pueden hablar (Sial, 2000). També ha adaptat textos de cançons per a Martirio, Kiko Veneno, Luis Eduardo Aute i Los Secretos. També és autor de cançons de Javier Mas i Jabier Muguruza.
Â
Â
KOK
L'estiu de 1993 va començar a marcar el declivi del fenomen rock en català i la majoria de grups no van arribar a les contractacions que havien estimat. Cap a finals de temporada, un grup de joves dels Hostalets de Balenyà es van assabentar de la possibilitat de contractar Els Pets i la Companyia Elèctrica Dharma en un sol concert i hi van engrescar l'Ajuntament de Balenyà. L'actuació, finalment es va dur a terme per la festa major de l'any següent i, per tal de donar-li cobertura organitzativa, es va fundar el Komitè Organitzador de Koncerts (KOK). Des de llavors, el KOK, com a entitat sense finalitat de lucre, ha organitzat una cinquantena de concerts de rock de diversos estils, que han acollit prop de 30.000 espectadors. Cap d'ells, però, ha arribat a tenir l'èxit del primer, que va coincidir amb el 20è aniversari de la Dharma i l'apogeu de la carrera d'Els Pets i va congregar uns 2.500 assistents, una xifra avui impossible pel rock català en un espectacle de pagament a comarques.
 A més de promocionar grups emergents de la comarca, i sempre primant la qualitat dels espectacles, en tots aquests anys han passat pels Hostalets de Balenyà gairebé totes les figures del rock en català: Sopa de Cabra, Lax'N'Busto, Umpah-pah, Ja T'Ho Diré, Pep Sala i la Banda del Bar, Gossos, Bars o Adrià Puntí, a més dels ja esmentats. En representació del rock espanyol han intervingut Loquillo y Trogloditas, Barón Rojo, Obús, Los Suaves, Rosendo, Barricada, Saratoga, Skalariak, Deltonos, Vargas Blues Band o el cantautor basc Jabier Muguruza.
Alguns d'ells han passat més d'una vegada per l'escenari del KOK, però cap ho ha fet tantes vegades com Elliott Murphy, que ja s'ha convertit en un emblema en les sis actuacions que ha realitzat als Hostalets i ha encapçalat la representació del rock nord-americà, que també ha comptat amb la presència de Willie Nile, Joe Grushecky and The Houserockers i Tiny. Acords amb Leonard Cohen es converteix ara en l'acte de més envergadura que en una sola nit portarà més i majors figures musicals dels que s'han fet mai a la comarca.