El cor de la fàbrica
La turbina Fontaine, anomenada popularment Got-a-perxa entre els turbinaires, va deixar de funcionar arran dels aiguats de l'any 1940 que varen deixar molt malmès el canal industrial. Des d'aquella època s'han produït diversos intents per tornar-la a fer funcionar però, fins ara, havien estat en va.
Gràcies a la seva adaptació al rius de règim mediterrani irregulars, la turbina va ser la cinquena installada a la conca mitjana del riu Ter per la casa Planas de Girona i uns dels primers motors hidràulics a Manlleu. La casa Planas va adquirir la patent de les Fontaine i les va començar a fabricar pel mercat català i espanyol.
L'evolució arquitectònica de la fàbrica de Can Sanglas i la del canal industrial de Manlleu van lligades amb la installació, en l'espai actualment restaurat, d'aquesta primera turbina, la qual a través d'un salt d'1 metre d'alçada proporcionava uns 10 cv de potència. La força resultant s'utilitzava per fer moure les diferents màquines del procés de la filatura de la fàbrica. Actualment el MIT disposa d'una segona turbina restaurada amb finalitats museogràfiques que també produeix energia elèctrica.
Amb la posada en marxa d'aquesta turbina el Museu Industrial del Ter torna a fer bategar de nou el primer cor de Can Sanglas amb finalitats pedagògiques i demostratives. A partir d'ara el visitant podrà veure de forma viva i directa el funcionament d'una turbina a través de la força de l'aigua i observar un dels espais més representatius tant de la nostra fàbrica com del desenvolupament industrial de la Catalunya interior. Aquestes obres han estat possibles gràcies al patrocini de Caixa Manlleu.
Coincidint amb l'acte de posada en funcionament, el dissabte 14 i el diumenge 15 d'abril hi haurà visites guiades, gratuïtes, a les 11 h, 12 h i 13 h per veure en funcionament la turbina.