L'abecedari del 2023 a Osona i el Lluçanès

Resum amb totes les lletres dels fets més remarcables de l'any en ambdues comarques: de la manca d'aigua, al desdoblament de l'R3, les eleccions municipals, el tancament del Mercat Municipal de Vic o la creació del Lluçanès

Publicat el 28 de desembre de 2023 a les 09:00
[nointext]
Els últims compassos del 2023 ja sonen i és el moment de repassar els fets més remarcables de l'any a Osona i el Lluçanès. A continuació, un resum, lletra a lletra, amb els temes que més han marcat els 365 dies de l'any que deixem enrere.
 

A d'aigua

Ja fa tres anys que gairabé no plou, una situació que deriva a una de les pitjors sequeres de la història de Catalunya. Aquest 2023, l'Agència Catalana de l'Aigua ha declarat l'excepcionalitat a les zones més poblades del país i, si la tendència es manté, podrien arribar noves restriccions.

Osona i el Lluçanès no són excepcions dins d'aquest escenari i al llarg de l'any hem viscut en primera persona la falta d'aigua. El pantà de Sau ha omplert portades: des del buidatge de l'embassament –junt amb un operatiu per retirar-ne els peixos- per garantir-ne la qualitat de l'aigua durant el primer trimestre de l'any, passant pel turisme de sequera o la caiguda en picat de les reserves d'aigua a l'embassament d'aquest desembre.
 

B de Biblioteca Pilarin Bayés

El passat 7 d'octubre la "joia de la corona" vigatana –i osonenca-, la Biblioteca Pilarin Bayés, va celebrar el primer aniversari d'obertura. Durant els primers 365 dies han passat per aquest equipament cultural –un dels projectes estrella dels darrers mandats- més de 300.000 persones, amb una mitjana mensual de 25.000 visitants i una afluència diària de 1.000 persones. A més, l'espai també ha optat al premi a millor biblioteca del món i, aquest novembre, ha estat guardonada com a millor Biblioteca de l'any 2023 en el marc dels premis Archello.
 

C de comunitats energètiques

Osona és una de les comarques catalanes capdavanteres pel que fa a la transició energètica. El territori ja compta amb 24 comunitats energètiques i una cooperativa de segon grau que les agrupa, esdevenint un referent al país. Precisament en matèria de transició energètica i energies renovables, aquest desembre s'ha inaugurat a Centelles el primer parc solar municipal de Catalunya.

[noticia]70444[/noticia]

D de desdoblament de l'R3

Després d'anys de reivindicació, el passat 12 d'octubre van començar les obres pel desdoblament de l'R3 entre Mollet i el Figaró, uns treballs que s'allargaran fins a finals del gener del 2024 i que preveuen una millora integral de la xarxa amb intervencions a les estacions, la senyalització i les vies. La interrupció de la circulació de trens en aquest tram de Rodalies 3 ha anat acompanyat del servei alternatiu d'autobusos gestionats per Renfe i serveis complementarisla línia de bus e12- a càrrec de la Generalitat de Catalunya, dues alternatives força qüestionades pels usuaris.
 

D de Dani Feixas

El 2023 també ha estat l'any del curtmetratge Paris 70, del cineasta osonenc Dani Feixas. El també director del Liverpool Català i La Pilarín, estrenava el passat mes de març aquest film, que parla sobre l'Alzheimer i la figura del cuidador a través de la història d'un fill que cuida a la seva mare malalta, amb el desgast anímic que li suposa. Amb un elenc d'actors i actrius de primer nivell, Paris 70 no ha parat de rebre elogis i reconeixements als festivals més presagiosos de l'Estat. I no s'acaba aquí: el 10 de febrer del 2024 el curtmetratge de Dani Feixas serà present a la gala dels premis Goya competint per l'estatueta a Millor Curt de Ficció.
 

E d'eleccions municipals

El 2023 ha estat any d'eleccions municipals. També a Osona i al Lluçanès, on la ciutadania va escollir, el passat 28-M, els representants dels seus ajuntaments en uns comicis marcats pels relleus en els lideratges i els canvis de color en alguns consistoris del territori. A Vic ha guanyat Albert Castells (Junts), encara que sense conservar la majoria absoluta aconseguida per Anna Erra l'any 2019 i empès a formalitzar un pacte de govern amb la formació de Xavier Farrés, Ara Vic-Pacte Local.

A Manlleu, després d'una vintena d'anys de consistoris liderats per ERC, ha triomfat Arnau Rovira (Junts), qui ha teixit una aliança amb el PSC de Marta Moreta per governar la capital del Ter. A Torelló repeteix Marçal Ortuño (ERC), igual que a Centelles, on s'imposa altra vegada el PSC de Josep Paré. Els comicis del 28 de maig també han donat pas a sorpreses –per exemple, l'assalt de Compromes@s a l'alcaldia de Sant Julià de Vilatorta- i a les primeres mocions de censura –com la d'Espinelves-.
 

G de gos policia

Aquest octubre s'ha jubilat en Barney, el primer gos policia de la Unitat Canina K9 de la Guàrdia Urbana de Vic. Va arribar al cos l'any 2018 i, després de sis anys de servei a la ciutat, es retira al costat del seu guia. Ara té vuit anys, i malgrat l'edat comença a pesar, aquest no és el motiu principal del seu comiat: l'agent Josep Maria Clapera, qui ha estat durant tot aquest temps el seu guia i ensinistrador, es prejubila després de patir un accident laboral. El vincle és tan intens que, la nova etapa, també l'encaminen junts.

[noticia]70464[/noticia]

H d'habitatge

La carpeta d'habitatge ha marcat l'agenda i el debat polític i social a Catalunya, però també a l'Estat espanyol, esfera des de la qual s'ha tramitat una nova llei d'habitatge que, entre altres, hauria de permetre moure fitxa pel que fa a la limitació del preu dels lloguers. En aquest context, cinc poblacions d'Osona –Vic, Manlleu, Tona, Calldetenes i Torelló- han estat declarades zones tensionades, és a dir, aquelles que tenen una oferta insuficient d'habitatge assequible i complexen els requisits de la legislació per aplicar-hi mesures per limitar els preus de lloguer.

A la comarca el tema de l'habitatge ressona a la majoria dels municipis: a Vic, el passat 25 d'abril, l'aleshores consistori liderat per Anna Erra aprovava el Pla Local d'Habitatge; a Manlleu, aquesta carpeta també marca l'agenda política i social, sobretot d'ençà que el passat mes d'agost el govern Junts-PSC feia marxa enrere en la construcció de 69 habitatges públics de lloguer assequible.
 

I d'Institut de Vic

A finals del 2022 transcendia la informació que el Departament d'Educació estudiava la possibilitat que l'Institut de Vic deixés d'impartir, progressivament, l'ESO i el Batxillerat per dedicar-se exclusivament als cicles formatius i a la formació professional. Alumnes, famílies i professorat es van mobilitzar per expressar la seva disconformitat i demanar respostes al departament i a l'Ajuntament de Vic. Finalment, el 15 de gener del 2023 es coneixia que el centre educatiu mantindria els estudis aquest curs 2023-2024, encara que la intenció és que l'IES Vic acabi centralitzant en un futur l'oferta de cicles formatius de la ciutat.
 

L de Lluçanès

El 2023 és l'any en què el Lluçanès s'ha convertit, oficialment, en comarca, un reconeixement fruit d'una reivindicació històrica al territori: el Parlament de Catalunya n'aprovava la creació el 3 de maig i, set dies després, el president Aragonès signava la llei de creació de la nova comarca, la 43a de Catalunya. Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Martí d'Albars, Sobremunt i Prats de Lluçanès –aquest últim com a capital- són els municipis que formen part de la nova organització territorial. Amb tot, cinc municipis n'han quedat fora voluntàriament. Són Sant Boi, Sant Agustí, Sant Bartomeu –tots tres formen part d'Osona-, Santa Maria de Merlès –Berguedà- i Sant Feliu Sasserra –Bages-.

[noticia]69909[/noticia]

M de Mercat Municipal

El 2023 ha suposat l'últim batec del Mercat Municipal de Vic. En plena campanya electoral començava a circular amb força el rumor que els pocs paradistes que hi quedaven havien pres la decisió d'abaixar persianes, si bé ja feia anys que la possibilitat era sobre la taula. Finalment, el dissabte 29 de juliol va ser l'últim dia d'activitat a l'equipament –inaugurat l'any 1980-.

Durant els darrers mesos s'han tapiat els accessos a l'edifici i el consistori ha treballat per endreçar-ne la situació administrativa i jurídica, un procés que ha clos amb la liquidació de la concessió a l'empresa que gestionava el mercat. D'aquesta manera, l'equipament torna a mans de l'Ajuntament que, un cop conegui les afectacions patològiques de l'estructura arquitectònica, podrà decidir-ne el nou rumb. Els pròxims anys tocarà sanejar l'edifici i redactar el projecte que definirà com serà el futur Mercat Municipal.

[noticia]70196[/noticia]

O d'Oques Grasses

La banda osonenca Oques Grasses acumula èxit rere èxit des de fa anys, però aquest 2023 ha coronat el cim de la música catalana convertint-se en el primer grup català del segle XXI en omplir el mític Palau Sant Jordi de Barcelona. L'efemèride va tenir lloc el gener, en el marc d'una gran festa per celebrar els 10 anys dels primers compassos que acabarien catapultant aquest grup osonenc a la fama, i ho van petar davant els 18.400 fans que ho han fet possible. Ah, i després d'uns mesos apartats dels escenaris, tornen la primavera del 2024 estrenant disc i gira.
 

P de Patí Vic

Des de l'1 de gener del 2023, l'equipament esportiu del Patí Vic ha passat a mans de l'Ajuntament, que ha posat fil a l'agulla per començar a treballar el projecte de futur d'aquestes instal·lacions –amb la urgència, per exemple, de l'obertura de les piscines-. Tot i la bona notícia d'haver agafat les regnes de la situació des del consistori, la polèmica està servida, i entre altres aspectes, la definició del model de gestió –directe o indirecte- o què i com s'invertirà a unes instal·lacions que requeriran grans inversions per la seva posada a punt són els grans cavalls de batalla entre els diferents grups que configuren el plenari vigatà. Per tot plegat –i per buscar l'entesa entre tots els actors-, els pròxims mesos es crearà una comissió especial d'estudi sobre el futur model del Club Patí Vic.
 

Q de qualitat de l'aire

La comarca d'Osona és una de les zones del país amb pitjors dades pel que fa a la contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió. L'any 2022, la plana de Vic va superar els límits de contaminació i, aquest 2023, anem pel mateix camí, fet que no contribueix a la qualitat de l'aire que respirem, provocant també un greuge a la salut de la població. Al passat setembre, explicàvem que Osona concentra el 35% de les alertes per contaminació per ozó troposfèric, un contaminant que es produeix en zones amb més trànsit i indústria –com la regió metropolitana de Barcelona-, però que la marinada empeny cap a l'interior afectant zones com la plana de Vic, on s'ha superat en diverses ocasions al llarg de l'any el llindar d'alerta.
 

R de recollida selectiva de residus

Osona es manté com la segona comarca catalana amb més bones dades de recollida selectiva amb un 69,10%. Quan arribin les dades del 2023, la comarca més jove del país –el Lluçanès- possiblement li prendrà la medalla de plata, ja que l'any passat va arribar a separar selectivament el 72,31% de la brossa generada. D'altra banda, si mirem les dades per municipis, Tavèrnoles se situaria al número sis del rànquing català. Menció especial també per Manlleu: un any després d'implementar el porta a porta, el 89% de la població participa correctament en aquest model i la vila ha assolit un 84% de recollida selectiva.
 

S de seguretat

La carpeta de seguretat i convivència marca l'agenda política d'arreu del país, també d'Osona i el Lluçanès. La campanya electoral pel 28-M ha estat centrada pel debat al voltant d'aquestes matèries, una de les principals preocupacions dels governs municipals i de la ciutadania. No és un secret que Vic i Manlleu han reclamat en diverses ocasions al Departament d'Interior que es doti de més recursos els cossos policials o que s'endureixin les normatives per fer front a la delinqüència i l'incivisme. En el cas de la capital d'Osona els delictes han augmentat un 9% durant el primer semestre del 2023 –respecte de l'any anterior-, encara que el batlle vigatà insistia el fa uns mesos que, a la ciutat, s'hi viu "amb qualitat i benestar".

[noticia]70390[/noticia]

T de Carles "Tati" Furriols

El 2023 ha estat un any de moltes pèrdues, també la del metge vigatà i activista social Carles "Tati" Furriols, que va morir el passat novembre. Nascut a Vic el 4 de juliol de 1956, Furriols ha desplegat al llarg de la seva vida una intensa activitat en molts àmbits: des de metge cooperant en camps de refugiats a Hondures, Haití i a la guerra d'Angola, passant per la creació l'any 1993 de la Fundació Doctor Trueta, així com actor clau de la base de l'independentisme.

[noticia]62412[/noticia]

U d'UVic-UCC

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya continua creixent i aquest curs 2023-2024 ja supera els 12.000 estudiants matriculats –concretament en són 12.700-, unes xifres que creixen any rere any evidenciant la consolidació de la institució universitària a tots els àmbits. A més, ha aconseguit un nou contracte programa –signat fa tots just unes setmanes-, un conveni amb la Generalitat que tindrà vigència durant els pròxims quatre anys i que comporta un finançament públic de més de 13 milions d'euros anuals per a la Universitat.
 

V de voltor

Per tancar el 2023, un voltor ha despertat la curiositat d'osonencs i osonenques i ha acaparat converses. L'animal, un exemplar jove, va ser vist per primera vegada a principis de desembre a la C-17, a Orís, i va obligar a tallar puntualment la circulació per aquest tram de la via per perill d'accident. Una actuació conjunta dels Agents Rurals i el Centre d'Anellament Calldetenes-Osona va fer-ne possible l'alliberament, però pocs dies més tars, el jove voltor va tornar a aparèixer, aquest cop, en un balcó de Vic.
 

X de la xocolata de Lluc Crusellas

No podíem tancar l'abecedari d'aquest 2023 sense fer una menció especial al Willy Wonka osonenc: Lluc Crusellas. Proclamar-se millor mestre xocolater l'any 2022 ha catapultat  la carrera d'aquest jove pastisser de Santa Eulàlia de Riuprimer: des de llavors ha conquerit algunes de les grans capitals europees amb el seu art, ha obert la seva pròpia "fàbrica" de xocolata a Vic i, fins i tot, té un espai a TV3. Els millors desitjos –i dolços- pel 2024, Lluc!