Les revistes especialitzades són el sector cultural que més ha crescut en els últims 20 anys, amb un futur potencial tecnològic enorme. Aquest creixement també és extensiu a les revistes escrites en català. Tot i això, el president de l'APPEC ha explicat que, de cara al futur i en un ambient cada cop més digital i multimèdia, el sector tenia que adaptar-se i tornar a definir les seves línies estratègiques.
Noves possibilitats multimèdia
El primer repte que s'ha marcat l'Associació és la digitalització de les publicacions. "Això permetrà que l'element de referència continuï sent el contingut i la temàtica de la revista, però obrirà tot un nou ventall de noves possibilitats multimèdia com el vídeo, la música o la interacció a través dels missatges", ha dit Gendrau. El president de l'APPEC també ha fet referència a la necessitat de la creació d'un "microclima" al voltant d'aquestes publicacions, en el que s'hi inclouria, a més dels webs i altres tipus de diversificacions periodístiques, totes les activitats complementàries que la revista generaria: "Per exemple, la publicació Castells organitza esdeveniments i proves castelleres, i la revista Avenç edita llibres i convoca premis d'història", ha assenyalat Gendrau.
El cost d'aquesta digitalització l'haurien d'assumir, segons Gendrau, les pròpies empreses editores, l'APPEC i l'Administració. "En aquest sentit, amb la Generalitat no hi hauria d'haver cap problema, ja que el Departament de Cultura ha marcat el patrimoni cultural com una de les seves prioritats", ha apuntat.
Llibreries i Universitats, nous reptes
El segon repte que pensa fer front l'Associació té a veure amb la distribució i l'extensió dels punts de venda a les llibreries. Per aquest motiu, l'any que ve es signarà un conveni que permetrà tenir les revistes disponibles, al menys, a totes les llibreries de les capitals de comarca.
El darrer lloc on l'APPEC vol ampliar el seu àmbit d'influència és a les universitats. De moment, ja s'ha signat un acord amb la Universitat Autònoma de Barcelona, que es podria fer extensible a altres universitats, on s'hi introdueixen les revistes especialitzades en català dins dels plans d'estudi de periodisme. "Els estudiants han de saber quins mitjans hi ha i quin tipus de relació hi poden establir un cop finalitzin les llicenciatures", ha dit Gendrau.
Un país sense normalitzar
Pel que fa al SupermerCAT, el comissari de la mostra itinerant, Àngel Adrià, ha dit que "com que no estem en un país normalitzat, on el major nombre de revistes s'editen i es llegeixen en la llengua del país, hem d'inventar un gran quiosc i passejar-lo per tot el territori". Malgrat aquesta situació anàloga, Adrià ha assenyalat que la llengua és un eix important del conjunt de les 140 revistes associades, però no el principal. "L'element que defineix les nostres publicacions és la seva qualitat, no l'idioma", ha assegurat.
El SupermerCAT ofereix un ampli ventall de temàtiques per al lector: revistes d'informació general i especialitzades (cultura popular, art, història, educació, economia, infantils, turisme, etc.), i de difusió nacional. El visitant pot fullejar, comprar o subscriure's a qualsevol de les capçaleres associades.
