Llibert Ferri, mestre de periodistes

El veterà periodista participa en una interessant tertúlia cafè organitzada per Eumo Editorial.

Publicat el 30 d’octubre de 2009 a les 16:33



Anar als llocs on passen les coses, assabentar-se’n del què passa i explicar-les. Aquesta és la tasca senzilla però difícil del periodisme. Una tasca que ha exercit amb criteri, curiositat i humilitat el corresponsal especialitzat en l’Europa de l’Est, Llibert Ferri.

Ferri va ser a Vic aquest dimarts per participar en un cafè tertúlia organitzat per Eumo Editorial, amb qui va publicar el més que interessant títol “L’esclat de l’Est”. Una autèntica classe magistral gravada als estudis del Servei d’Audiovisuals de Vic.

El veterà corresponsal de TV3 a Rússia, que va ser testimoni directe i privilegiat del canvi més punyent dels darrers vint anys a Europa, la caiguda del Mur de Berlín, va explicar una clara definició de la Rússia actual, com un “país que es reinventa”. Ferri va demanar que la nova Rússia no s’ha de mirar “amb por sinó amb cautela”, i que “arribarà un dia que serà una democràcia”.

L’autor de “L’esclat de l’Est” va detallar que Rússia va passar “històricament del feudalisme a un col•lectivisme feudal, i d’un comunisme preindustrial a un capitalisme oligarca”. Amb aquestes condicions històriques Rússia és ara “una democràcia sense demòcrates”. Una cruel derivada d’uns esdeveniments que al parer de Ferri “s’han precipitat als països de l’Est”.

Ferri, lluny d’explicar coses que s’escapen al gran públic amb misterioses teories de la conspiració, reconeix que els periodistes no ho poden saber tot, però això sí, el que saben ho han d’explicar honestament. Paraula de Ferri (fotos: Adrià Costa).