Un llibre reivindica la lluita social i el moviment popular per a salvar les adoberies de Vic

L'autor, el vigatà Marc Barnolas, ha iniciat una campanya a la plataforma Verkami per tirar endavant l'edició

'Adoberies Salvant l'Abisme' és el primer llibre del vigatà Marc Barnolas.
'Adoberies Salvant l'Abisme' és el primer llibre del vigatà Marc Barnolas. | L.Busquets/ACN
Redacció
18 de novembre de 2024, 09:09
Actualitzat: 20 de novembre, 16:40h

Adoberies Salvant l'Abisme és el títol del primer llibre del vigatà Marc Barnolas. Es tracta d'una crònica-assaig de la lluita que van protagonitzar diferents persones per defensar les adoberies de Vic. En conversa amb l'ACN, Barnolas ha reivindicat l'actuació de la Plataforma Salvem les Adoberies per protegir aquest patrimoni d'un enderroc imminent. "Sembla que s'hagin salvat per art de màgia i aquí al mig hi ha tota una història de lluita i de moviment popular que ha fet que s'arribés amb les condicions per poder-les rehabilitar". El llibre fa un repàs a les batalles polítiques, socials i també personals que va implicar.  L'exemplar serà autoeditat, i per això, l'autor ha engegat una campanya de mecenatge a la plataforma Verkami.

El llibre Adoberies Salvant l'Abisme fa un repàs a les batalles polítiques -Marc Barnolas va ser regidor de l'Ajuntament de Vic per la CUP-, socials i també personals que va implicar tot el procés per salvar aquest patrimoni. "El patrimoni és la nineta dels ulls d'una ciutat i tothom vol que estigui somrient. En aquell moment a Vic el patrimoni estava plorant a crits, necessitava ajuda", ha relatat. "Ara que les adoberies estaven en boca de tothom, em vaig adonar que hi havia un buit en el relat i on jo podia aportar alguna cosa. S'ha parlat de moltes coses, però ningú havia radiografiat i fet la crònica del que va passar fins a arribar a avui", explica l'autor.

Les més de 250 pàgines s'estructuren en 11 capítols que tenen l'inici en l'especulació urbanística del 2006. Durant gairebé dos anys, Marc Barnolas ha investigat i aprofundit en els diferents moments de lluita per no deixar caure les adoberies i que arriben fins al 2023, moment en què l'Ajuntament de Vic acaba la rehabilitació i obre al públic dos dels edificis del barri. Així, en els primers capítols, l'autor relata la situació que viva el conjunt i que va fer que un grup de joves -entre ells el mateix Barnolas-, juntament amb altres companys de Maulets, apostessin per evitar que el patrimoni desaparegués. També recorda la roda de premsa que van convocar per explicar el seu posicionament. Això va ser l'embrió que després acabaria desembocant en un moviment més ampli, amb la creació de la Plataforma Salvem les Adoberies.

Un dels moments que l'autor recorda amb més intensitat és l'aturada de les obres l'any 2007, amb les màquines sobre el terreny. Un altre dels punts d'inflexió en tot el procés va ser la declaració de les adoberies com a bé cultural d'interès nacional (BCIN), l'any 2009. Després també vindrien les QUAM, organitzades des de l'ACVic, i les activitats vinculades al col·lectiu de la Clota.

Vista general de les adoberies de Vic rehabilitades.
Detall en una de les façanes de les adoberies de Vic rehabilitades.
Detall d'un assecador de pells original de les adoberies rehabilitades de Vic.
Un dels espais interiors de les adoberies rehabilitades de Vic.
Detall de les parets d'una de les adoberies rehabilitades de Vic.
Detall del subsol d'una de les adoberies de Vic on s'observa part del cicle industrial de l'aigua.
Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic.
Al subsol de les adoberies de Vic és on es netejaven les pells i on s'observa el circuit industrial de l'aigua.
Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic
Detall d'una de les sales de les adoberies, on tot fa pensar qui hi haurien viscut els propietaris.
Vistes des d'una de les adoberies rehabilitades de Vic, sobre el riu Gurri.

Per Barnolas, "el que vam aconseguir és una victòria parcial". "Vam aconseguir canviar el rumb i salvar aquest abisme, però sempre ens va quedar pendent el tema dels usos", reflexiona l'exregidor. Precisament sobre els usos a futur que poden tenir les adoberies, Barnolas ha dit que seria molt poètic "que el barri que havia de patir un procés d'especulació brutal, ara fos un pol cooperatiu d'economia social".

El Verkami per poder autoeditar el llibre ja compta amb més del 20% del pressupost aconseguit els primers dies d'obertura de donacions. Les recompenses en el sistema de micromecenatge permeten comprar en prevenda el llibre o l'exemplar i una reproducció en mida postal de l'emblemàtic cartell de la campanya per salvar les adoberies, obra de Toni Granero. La producció del llibre ha comptat amb el disseny gràfic de Carla Basaganya, la fotografia de Mia Coll i la correcció de Miriam El Mouhadab. L'enquadernació serà artesanal i la farà Irene Codina d'Art & Books. L'autoedició del llibre compta amb el suport de la cooperativa Auroracoop.

Arxivat a