10 curiositats de les adoberies de Vic

El passat mes de maig, els edificis 2 i 4 van obrir de nou les portes al públic després d'un any i mig de treballs de rehabilitació per preservar un patrimoni únic i d'alt valor per a la ciutat

L'Ajuntament de Vic ha rehabilitat les adoberies 2 i 4 conservant-ne elements originals.
L'Ajuntament de Vic ha rehabilitat les adoberies 2 i 4 conservant-ne elements originals. | Osona.com
Redacció
16 d'agost de 2024, 09:00

Datades del segle XVIII, les adoberies de Vic tenen un alt valor arquitectònic i etnològic, motiu pel qual han estat declarades com a bé cultural d'interès nacional. Després d'anys de degradació del conjunt, un moviment ciutadà va impulsar la seva conservació i, el 2019, el consistori vigatà va adquirir els antics edificis 2 i 4. D'aquesta manera, l'any 2022 van començar els treballs de rehabilitació d'aquests espais, que obrien de nou les portes al públic el passat mes de maig. A continuació, destaquem 10 curiositats al voltant de les adoberies Vic.

10.000 pells diàries

El barri de les adoberies de Vic data del segle XVIII i el treball de les pells ha estat importantíssim al llarg de dècades pel desenvolupament econòmic i social de la capital d'Osona. El conjunt representa el primer barri industrial de la ciutat, on en l'època d'esplendor, en sortien unes 10.000 pells diàries.

Detall d'un assecador de pells original de les adoberies rehabilitades de Vic.
Detall d'un assecador de pells original de les adoberies rehabilitades de Vic.Irene Giménez Vinyet

La consolidació del barri

A Vic, unes ordenances municipals van limitar, al segle XVI, que el treball de la pell es desenvolupés en un altre indret que no fos en aquest barri. Aquest fet és degut a les pudors i les molèsties que aquesta activitat causava als veïns. D'aquesta manera, el creixement del barri va agafar embranzida.

Les parets parlen

A la planta noble de l'Adoberia 4, la recent rehabilitació i restauració del conjunt ha permès descobrir vestigis de policromies a les parets, un fet que indica que, durant un període de temps, aquest espai va ser habitat.

Detall d'una de les sales de les adoberies, on tot fa pensar qui hi haurien viscut els propietaris.
Detall d'una de les sales de les adoberies, on tot fa pensar qui hi haurien viscut els propietaris.Irene Giménez Vinyet

Centre adober del país

La consolidació del barri va ser tal que, després de la Guerra Civil, les adoberies de Vic es van convertir, juntament amb Igualada, en el centre adober de Catalunya. Més endavant, durant la segona meitat del segle XX, la ciutat va esdevenir un actiu cabdal per la indústria mundial de la pell.

Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic.
Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic.Irene Giménez Vinyet

La decadència

Els que ja passen la trentena d'anys recordaran que, a la dècada dels anys noranta, les adoberies de Vic van entrar en un període de decadència important. L'entorn era gris i brut, i de mica en mica, el barri anava perdent vida. Era la crònica d'una mort anunciada, que va arribar l'any 2005 quan va tancar l'última adoberia.

Moviment ciutadà per preservar-les

Que les Adoberies de Vic tenen un alt valor patrimonial, històric i cultural únic va ser el motor que va empènyer, l'any 2007, que un grup ciutadà –Salvem les Adoberies- es mobilitzés per preservar el conjunt, el qual estava a punt de desaparèixer en vistes del POUM de 2022. La lluita va donar els seus fruits i el 2009 van ser declarades bé cultural d'interès nacional com a zona d'interès etnològic.

La rehabilitació

L'any 2019, el POUM les catalogava com a equipament. D'aquesta manera, uns mesos després, l'Ajuntament de Vic va adquirir les adoberies 2 i 4 –s'anomenen així pel número del carrer- i el 2022 es van iniciar les obres de rehabilitació del conjunt prioritzant-ne la conservació de la part etnològica amb l'objectiu de conèixer i entendre què va passar a l'interior d'aquests edificis més de 100 anys abans. Entre els elements originals que s'han conservat hi ha, per exemple, els ganxos per assecar les pells, els assecadors, les bigues de fusta, vidres, maquinària o gravats a les parets.

Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic
Maquinària que s'ha conservat d'una de les adoberies rehabilitades de Vic.Irene Giménez Vinyet

Un espai de cotreball

Un dels usos que es donarà a les rehabilitades adoberies és d'espai de treball compartit amb la projecció d'acollir-hi professionals del món del disseny. Es disposa de dues plantes amb taules de treball individuals pensades per a equips reduïts i sales de reunions.

La museïtzació

L'Ajuntament també vol impulsar-hi un projecte museogràfic, una experiència innovadora que s'allunyarà dels museus convencionals. Amb tot, aquesta iniciativa encara no s'ha concretat.

Un nou recurs turístic

El passat mes de maig les adoberies rehabilitades van obrir les portes al públic convertint-se en un nou recurs turístic per posar en valor la tradició adobera de Vic, l'ofici de pellaire i el patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat. Per descobrir de primera mà aquest meravellós conjunt de la capital d'Osona, l'Oficina de Turisme ofereix visites guiades a la carta.

Arxivat a