L'obrà inèdita d'un jesuïta sobre Sant Pere de Casserres resta amagada durant 2 segles

Publicat el 27 de febrer de 2008 a les 16:14
 
Aquests jubileus que eren "una mena de fira" volien ser "un perdó general", explica Pladevall, a partir de les aportacions del text de Bolós. Aquestes festes religioses on fins i tot es desplaçava "gent de València" es van deixar de fer perquè hi van haver assalts de grups de bandolers. Altres aspectes nous i desconeguts són "quan volien emportar-se la campana gran de Casserres per refondre-la perquè era molt bona i van sortir els pagesos a defensar-la".
 
Pladevall diu que Bolós "era un bon historiador" amb una visió interessada des del punt de vista de l'ordre dels jesuïtes de l'època. De la còpia del text original que es troba desapareguda, Pladevall en destaca la "lletra perfecte i la cal•ligrafia molt bona" del jesuïta. Alhora d'editar-ne el text, l'historiador osonenc bàsicament s'ha hagut de modificar la puntuació i l'accentuació.
 
El llibre -ara publicat per la Fundació Caixa de Manlleu- "complementa la historia del monestir" coneguda fins ara. Un dels punts de més interès que destaca Pladevall d'un llibre com aquests és que "pocs monestirs tenen una historia del segle XVII". Monestirs com Ripoll o Sant Joan de les Abadesses "la primera historia que tenen es del XIX o més". El llibre estaria escrit al entorn del 1736.
 
En el llibre sobre la història del monestir publicat l'any 2004 pel propi Antoni Pladevall aquest deixava constància de l'existència d'aquest document que no ha pogut ser localitzat fins ara. Segons Pladevall, sempre s'ha dit que l'original "s'havia perdut amb la invasió dels francesos" però ara s'ha pogut recuperar a través d'un còpia. Pladevall té la teoria que pot està dipositat en algun arxiu particular.
 
Pladevall considera que amb aquest llibre s'ha publicat la majoria de material relacionada amb el monestir que hi ha localitzat i estudiat. El propi autor de l'edició considera que ara només queda per publicar un volum amb la majoria de documents de valor relacionats amb el monestir. D'aquest treball n'ha començat a parlar amb el director de l'arxiu nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé.