Manilles, crossa, pinya? Un lèxic casteller ho aclareix

El CPNL i el CNL de Tarragona editen un lèxic "on-line" que resol els dubtes castellers als profans.

Publicat el 22 de desembre de 2012 a les 21:11
Pinya de la Joves Xiquets de Valls. Foto: Laia Solanellas/delCamp.cat.

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona han editat un lèxic casteller digital per aclarir tots els dubtes que puguin tenir els llecs en la matèria, des de què és un "quatre amb l'agulla" a un "espadat", un "dos", "descarregar un castell", "manilles"...

El lèxic és essencialment gràfic, i té com a objectiu difondre les paraules bàsiques del món casteller, constant dels següents apartats: parts del castell, components de la pinya, pisos del castell, tipus de castell (en què s'han incorporat construccions relativament recents com el tres i el cinc amb l'agulla al mig, el set i el nou), música dels castells (amb la reproducció del toc de castells) i altre lèxic. A més, hi ha la possibilitat de descarregar-se un pòster en format pdf amb els tipus de castell, les parts del castell i la indumentària d'un casteller.

El material ha estat elaborat pel tècnic d'Imatge i Edicions del CPNL, Joan Pol, i el coordinador de Dinamització del CNL Tarragona, Xavier Brotons, comptant també amb la col·laboració del tècnic del CNL Tarragona, Ramon Vidal.

El CPNL i el CNL, així com la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), confien que el lèxic pugui ser especialment útil per a les colles castelleres de creació recent o pròxima, i per a aquelles persones que s'incorporen per primera vegada a una agrupació.

Lèxic casteller on-line (pdf)