Mig segle fent pessebres

Publicat el 08 de gener de 2012 a les 13:04
Aquest Nadal, la família Bagué Cambra celebra els 50 anys en el món dels pessebrisme, mig segle fent camins de molsa, voltats de pastors, xais i figuretes, tan de guix, plàstic o altres materials. El que es va iniciar el 1962 per donar la benvinguda a la germana gran, es va anar continuant per rebre la resta dels cinc germans, encomanant-los a tots la passió de fer la representació nadalenca.

Les tècniques van anar canviant amb el temps, i d'aquella petita dedicatòria s’ha arribat als dies d'avui a construir cada any un gran diorama al domicili particular, acompanyat d'una gamma d'estils variats d'escenes noves i d'altres anys, alhora que la família aporta altres diorames en diverses exposicions col•lectives arreu de la comarca d'Osona i de l'Empordà. “La gran quantitat de diplomes i trofeus acumulats amb els anys són una mostra d'agraïment als amics i visitants que ens han vingut a veure i amb qui hem compartit cadascun dels pessebres i diorames”, explica Albert Bagué.

Els primers anys es mostrava un petit pessebre a la sala d'estar com encara és tradició en moltes llars. Amb els anys va créixer de dimensions i es construïa un gran pessebre de molsa al garatge, on s'hi van incloure circuits d'aigua i fins hi tot peixos nedant en algun llac (un any hi van sembrar un petit camp i les llavors van germinar com en un camp de veritat!). Aquell pessebre va anar acompanyat de pessebres individuals, fent així més gran la mostra. Als anys 80 es van iniciar en el camí dels diorames de guix, podent així guardar petites maquetes per exposar en posteriors mostres. “L'any 1993 la nostra afició pels pessebres va ser emesa al Telenotícies de TV3. Va ser aquell any quan vàrem començar a cedir els nostres diorames a exposicions col•lectives d'altres municipis, d'on agraïm principalment el suport a l'Agrupació de Pessebristes de Centelles i als Amics dels Pessebres del Baix Empordà”, diu l’Albert.

Cada Nadal, s’intenta dedica el diorama gran a un indret o un municipi que hagi tingut alguna rellevància durant l'any, com per exemple Santa Maria d'Oló per l'obertura de l'Eix Transversal o Folgueroles per l'any Verdaguer (2002). Amb aquesta finalitat, en la celebració de l'any Pilarin a Vic, veïna del barri de Santa Anna, aquest any han volgut dedicar l'exposició a un entorn molt apreciat per la família i per gran part de vigatans, la Font dels Frares, ja que una petita tasca de neteja l'indret l'ha tornat a posar a l'abast de la gent. Tot i pertànyer al terme municipal de Santa Eugènia de Berga, la font està dins un itinerari natural que ve del riu Gurri, al seu pas pel costat del mateix barri on viu la família.

Com cada any podeu visitar l'exposició de pessebres al domicili particular, al Ptge Ntra Sra de Lourdes, 2 del barri de Santa Anna de Vic, fins al 29 de gener. També s’han cedit diorames a la Capella de Jesús de Centelles, a la Pèrgola de Sant Hipòlit de Voltregà, a l'Església de Montserrat de Torelló i en algun establiment de Vic. Per altra banda, podeu visitar diorames de la família al castell de Benedormiens de Platja d'Aro, a la sala polivalent de Mont-ras, a la sala Marsala de Calonge i al monestir de Sant Feliu de Guíxols.

Més informació sobre la Font dels Frares, representada enguany




Un detall del pessebre de la família Bagué Cambra. Foto: Albert Bagué