Per l'escriptora, que va arribar a Vic als vuit anys, tot i que la novel·la té trets autobiogràfics, aquests es barregen amb situacions que han passat a persones properes o d'altres que són fictícies tot i ser possibles. Najat El Hachmi (Nador, Marroc, 1979) ha explicat que amb aquesta novel·la pretén explicar un conflicte d'identitat tot donant una mirada crítica a totes dues societats, més enllà 'dels tòpics de la immigració i de la integració'.
'L'últim patriarca' és, segons Najat El Hachmi, una novel·la en la qual pretén explicar el canvi cultural i els contrastos que pateix una nena del Marroc que arriba a un lloc indeterminat de la Catalunya interior als pocs anys d'edat. L'obra comença, però, amb una primera part on el protagonista és el seu pare, que arriba a Catalunya uns anys abans, i on El Hachmi dibuixa la figura d'un patriarca dèspota, però també intentant fer entendre els seus orígens.
L'escriptora ha manifestat que la literatura li ha permès 'fer que tots els fragments que formen aquests dos móns que l'han acompanyat al llarg de la seva vida coincideixin en una sola realitat i es reconciliïn'. I ha afegit que 'no són móns contradictoris, i de fet, els prejudicis neixen amb aquesta idea'.
Al llarg de la novel·la l'escriptora fa una crítica tant a la societat d'origen, en aquest cas el Marroc, com a la d'acollida, d'on en descriu els prejudicis, la ignorància, i fets com el d'atribuir una lectura cultural a conductes individuals. El Hachmi ha volgut posar sobre la taula una història sobre la relació entre dues persones i la recerca de la llibertat personal de la protagonista, més enllà de la temàtica de la immigració o la integració.
Carles Pujol, secretari i membre del jurat del Premi Ramon Llull, ha manifestat que la novel·la té un interès a nivell sociològic i antropològic important, però que també destaca a nivell literari, ja que El Hachmi ha aconseguit 'un relat ple de força, amb molts contrastos i matisos, i amb molta intuïció dramàtica'. L'escriptora ha manifestat que ha intentat utilitzar un llenguatge molt depurat, per descriure allò essencial, molt enfocat des dels propis personatges, i amb un ritme molt ràpid.
Najat El Hachmi va néixer a Nador (Marroc) el 1979 i amb vuit anys va venir a viure a Vic gràcies a un reagrupament familiar. Actualment viu a Granollers on treballa com a tècnica a l'ajuntament d'aquesta ciutat. Va escriure la seva primera novel·la el 2004, amb el títol 'Jo també sóc catalana'. La 28ena edició del Premi Ramon Llull està dotada amb 90.000 euros i la novel·la es publicarà en català i castellà per l'editorial Planeta, i en francès per l'editorial Actes-Sud. (Maria Martí/Marta Tort/ACN)