«Reduccions», la primera revista catalana de poesia que arriba al número 100

L'exemplar es presentarà aquest divendres a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic.

Publicat el 19 de setembre de 2012 a les 18:02
La revista de poesia Reduccions, vinculada a la Universitat de Vic i produïda per Eumogràfic, arriba al número 100 després de 35 anys d’existència (foto de la portada de la revista, a la dreta). És la primera revista de poesia dels Països Catalans que assoleix aquesta fita. Aquest número especial de Reduccions té com a tema central la llengua i la poesia i inclou una Declaració sobre la llengua, en la qual s’afirma que “Només les persones del país tenen dret a legislar sobre la llengua d’aquest país”.

El número 100 de Reduccions es presentarà el pròxim divendres 21 de setembre, a les 20:00 h, a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, en un acte presidit per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, acompanyat pel rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, i la directora dels Serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco.

Durant el transcurs de l’acte, Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC, parlarà sobre “Llengua, territori i poesia” i el director de la revista Reduccions, Lluís Solà, parlarà de “Reduccions, 100 números”. D’altra banda, Núria Martínez-Vernis i Elies Barberà llegiran poemes seus inclosos al número 100; Sebastià Bardolet interpretarà dues cançons populars i Ventall Teatre farà lectura de la “Declaració sobre la llengua”.

La revista Reduccions va ser fundada el 1977 per Miquel Martí i Pol, Antoni Pous, Jordi Sarrate, Segimon Serrallonga, Lluís Solà i Ricard Torrents amb la voluntat d’esdevenir una finestra oberta a la llengua i la poesia catalanes i del món.

Al llarg de la seva història, Reduccions ha publicat textos inèdits de poetes catalans i de reflexió sobre la poesia. També ha publicat diversos monogràfics i números especials, com els dedicats a la poesia occitana, neerlandesa, basca, friülana o bé als poetes J.V. Foix, Carles Riba, Josep Carner, Leopardi, Manent, Ausiàs March, Segimon Serrallonga o Maria-Mercè Marçal, entre altres.

La revista dóna l’oportunitat de publicar les creacions de joves autors i també l’obra poètica de nombrosos autors estrangers en versió original i traducció. Com a revista indexada ha esdevingut una porta oberta a la divulgació del treball dels investigadors sobre la llengua i la poesia.