El dimecres 25, dijous 26 i divendres 27 de juny, a l’Aula de Cultura de la Caixa de Manlleu de Roda de Ter, es reuniran una cinquantena de veïns de Roda de Ter i les Masies de Roda, que narraran les experiències viscudes al llarg de la seva vida en un projecte d’àmbit estatal, que neix amb l’objectiu d’explicar la història del segle XX a partir dels testimonis dels ciutadans i ciutadanes.
Coordinació de la historiadora Raquel Castellà
Molts pobles i ciutats d’arreu de l’Estat ja han participat en el projecte i ara Roda de Ter hi participarà a través de la coordinació de la historiadora rodenca Raquel Castellà. Els participants, els quals han de tenir més de 55 anys, a part de narrar una experiència viscuda aporten un objecte o una fotografia per il•lustrar la història. L’empresa encarregada d’enregistrar els testimonis, de dissenyar el web de l’Archivo de la Experiencia (www.archivodelaexperiencia.es) i alimentar els seus continguts és la catalana Lavinia.
Castellà ha actuat d’enllaç d’aquest projecte a la comarca d’Osona i ha decidit realitzar-lo al seu poble natal, Roda de Ter, buscant el lloc de trobada i contactant amb els veïns interessats a prendre-hi part, mentre que Lavinia, de Barcelona, es dedicarà a la part tècnica. Aquesta iniciativa compta amb la col•laboració de l’Ajuntament de Roda de Ter i les regidories de Cultura i Acció Social, Igualtat i Ciutadania que van veure amb molt bons ulls que s’intenti fer protagonistes la gent més gran perquè es vegin part important de la Societat de la Informació i que es pretengui que la rica i extensa memòria dels més grans no es perdi en el temps.
L’historiadora Raquel Castellà, autora del multipremiat llibre “Còdol-Dret, vida d’una colònia industrial (1862-1964)” i “La vida a pagès. Imatges de vida quotidiana”, ha explicat que des de les regidories de Cultura i Acció Social, Igualtat i Ciutadania de l’Ajuntament de Roda de Ter s’ha acollit el projecte amb molta il•lusió.
Així doncs, durant aquests dies, homes i dones explicaran davant la càmera una experiència personal, un record o una anècdota que forma part de les seves vides i que serveix per explicar a les generacions més joves la història recent del nostre país. Testimonis de vida, històries d’immigració, relats de guerra, de la vida al camp, de la vida a la fàbrica, l’educació, successos culturals, en fi, un gran quantitat de relats i fets explicats pels seus propis protagonistes. “Els testimonis esdevenen una font documental de primer ordre. Les vivències en són narrades amb les pròpies paraules i la particular saviesa de cadascun dels protagonistes”, assenyala Castellà.
L’objectiu és doble. D’una banda acostar les noves tecnologies a les persones grans, tradicionalment allunyades i així convertir-les en protagonistes d’Internet. I per una altra, generar continguts i recollir experiències amb finalitats educatives.
La difusió dels continguts del portal web, que conservarà l’herència dels més grans, a tota la població i els escolars en particular, fomentaran el coneixement de la nostra història, les costums i la tradició, per facilitar un apropament generacional. D’aquesta manera podem enriquir la formació dels alumnes de secundària a partir de persones que poden explicar part de la història d’aquest país en el segle XX, tot això des de vivències personals i quotidianes.
Així, doncs, si la història d’un país es forma amb les petites històries quotidianes dels seus ciutadans, “Archivo de la Experiencia” pot ser, com ja n’hem fet esment, una eina molt útil per a les generacions futures convertint-se en un important document viu sobre la història de l’Espanya del segle XX. De fet, els estudiants de secundaria ho incorporaran en el seu pla d’estudis. De moment, al web de l’arxiu ja es pot consultar algunes veus del nostre passat sense que importi l’objectiu d’estudi.