Sant Julià reivindica el sector de la terrissa i la ceràmica

La Fira del Tupí es consolida com un dels referents de la centenària tradició.

Publicat el 27 de maig de 2013 a les 19:41
Sant Julià de Vilatorta ha celebrat una nova edició de la Fira del Tupí. Foto: Josep Maria Costa

Sant Julià de Vilatorta va celebrar aquest cap des setmana, 25 i 26 de maig, la cinquena edició de la Fira del Tupí, un certamen que s’està consolidant com a referent del sector de la terrissa i la ceràmica. Es va portar a terme al centre històric del municipi, de les 10 del matí a les 8 del vespre.

La fira té per objectiu preservar la centenària tradició del municipi en el món de la terrissa i ceràmica, fomentar aquest treball artesanal i donar-lo a conèixer mitjançant un entorn on conviuen perfectament la tradició i la innovació.

La inauguració d’aquesta cinquena edició va anar a càrrec de Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià de Vilatorta; Juli Gendrau, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya central; Mireia Hernández Hernández, diputada delegada de Cultura de la Diputació de Barcelona; Miquel Rodríguez, gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya; i Espartac Peran, periodista i president d’honor de la fira.

A la fira hi van participar una trentena d'expositors, tots ells artesans de la terrissa i la ceràmica. Enguany, l’organització va creure que seria interessant ampliar les perspectives comercials i es va comptar amb la participació d’un llibreter del ram i amb un estand dels alumnes de l’Escola d’Art de Vic. De cara a properes edicions es vol ampliar amb diverses indústries i comerços relacionats amb la terrissa i la ceràmica com per exemple les indústries de paviments i revestiments ceràmics, empreses de restauració, bòviles, jardineria, fabricants de forns...

Paral·lelament, el programa va oferir un munt d’activitats complementàries com conferències i projeccions entorn a la ceràmica i a la terrissa, tallers de ceràmica o demostració del torn a càrrec dels artesans, entre d’altres. Com a novetat, es va fer un espectacle ceràmic, "Gelats Calents", a càrrec de la companyia Ignició, la peculiaritat del qual recau en la seva mobilitat.

En aquesta edició també hi va haver un terrisser de la Catalunya Nord que, a més de portar les seves peces per vendre, va oferir una conferència sobre la cuina amb terrissa negre, una petita exposició a l’entrada del Saló Catalunya i una demostració de cuina ecològica amb terrissa negra.

A més, cal destacar que des de l’estand de promoció turística de Sant Julià de Vilatorta, que aquest any es va fer conjuntament amb Osona Turisme, es va oferir als nombrosos visitants la possibilitat d'apuntar-se a dues de les rutes guiades que es podien fer al municipi: la del Modernisme-Noucentisme i la de l'antic camp d'aviació. Per un preu simbòlic de 2 euros, i els nens fins a 12 anys, gratuït.

El públic infantil va comptar amb un espai familiar "Som petits!" on hi havia jocs, construccions de diferents textures, una piscina de boles, un petit supermercat, un espai de disfresses i una estructura de 30 m2, on van poder baixar per tobogans, passar per diferents túnels... També per al públic infantil, es va comptar amb un recorregut on els nens de 3 a 10 anys van poder passejar amb poni en un circuit tancat.

Innovació i tradició

Enguany, la iniciativa presentava una novetat important. L’organització va decidir reformular el concurs de ceràmica, el Memorial Joan Capdevila, en un projecte que porta per nom Innovació més Tradició (I+T).

La proposta contempla la creació, a dues mans, d’un terrisser i un dissenyador, que treballaran en la confecció d’una peça conjunta, que pugui arribar a tenir un ús quotidià i, fins i tot, es pugui comercialitzar. Es tracta de crear un espai “on la creativitat sigui l’eina per trobar nous llenguatges que connectin la terrissa amb la societat actual”, segons paraules de l’organització.

En aquesta edició, la primera en què s’aposta pel projecte I+T, s’ha encarregat directament la tasca a Pep Madrenes, artista–artesà, i a Pau Sardiné, dissenyador. Ells van presentar el projecte I+T que han emprès de forma conjunta i interdisciplinària. Ofici i creativitat es fusionen per crear unes formes noves.

Valoració de l'organització (PDF)

Més informació del projecte Innovació mes Tradició (I+T)

Més informació, documentació i programa d'actes de la Fira del Tupí





-----------------

Galeries de fotos:
- 2013 (Josep Maria Costa)
- 2012 (Josep Maria Costa)
- 2011 (Xevi Mas)
- 2010 (Adrià Costa)
- 2009 (Xevi Mas)