Torelló nomena fill predilecte al poeta Segimon Serrallonga

Publicat el 08 d’octubre de 2006 a les 14:22
 
TORELLÓ NOMENA FILL PREDILECTE SEGIMON SERRALLONGA

Segimon Serrallonga i Morer  (1930-2002)
poeta i humanista torellonenc de projecció universal

El diumenge 8 d'octubre, a les 12 del migdia, en un acte públic al teatre Cirvianum, l'Ajuntament de Torelló nomenarà, amb caràcter pòstum, Fill Predilecte de Torelló a Segimon Serrallonga i Morer.
 
És un reconeixement a la seva llarga trajectòria intel•lectual i aportació en el camp de la cultura en general i de la literatura, especialment, de la poesia. També al seu compromís a favor de les llibertats i drets de les persones, la preservació de la llengua i la seva estimació al país.
 
Aquesta distinció no és l'únic reconeixement públic que rep el poeta del seu poble. L'any 2001 Torelló li va retre un homenatge i el PLE aprovà donar el seu nom a una plaça de Torelló.
 
Segimon Serrallonga va morir el 10 d'abril de 2002. Des de llavors cada any, en motiu de l'aniversari de la seva mort, l'Ajuntament de Torelló i l'Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic, organitzen, conjuntament, activitats per honorar la seva memòria i fer conèixer la seva obra.
 
El poeta i professor Serrallonga va ser un gran defensor de la llengua i la cultura catalana. Va fer estudis eclesiàstics i les llicenciatures de filologia clàssica i catalana. Professor del Seminari de Vic, de grec, llengua i literatura al Col•legi Sant Miquel dels Sants i l'Escorial de Vic. També fou professor de l'Escola Universitària de Mestres Balmes i més tard a la Universitat de Vic. Serrallonga al llarg de la seva vida també exercí d'editor, corrector i traductor.
 
Va publicar Eixarms, 1974 i Poemes 1950-1975; va dirigir la revista Inquietud i va ser un dels redactors fundadors de la revista de poesia Reduccions.
 
El seu compromís amb els drets de les persones i dels pobles, el portaren a militar en el PSUC i a ser detingut per la policia franquista (1974). Fou membre fundador de l'Assemblea de Catalunya, membre de l'Assemblea d'Intel•lectuals i de l'Executiu del Congrés de Cultura Catalana.
Gràcies, Segimon, en nom de totes les torellonenques i torellonencs.

Miquel Franch i Ferrés.
Alcalde de Torelló.
 
..........................................
 
Segimon Serrallonga

En una escena de la pel·lícula Excalibur, el seu director, John Boorman, posa en boca de Nick Williamson, l'actor que encarna al mag Mèrlin, unes frases per retenir: "Contempleu aquest moment, assaboriu-lo, gaudiu-ne amb gran joia, i recordeu-lo sempre: ara som un, sota les estrelles. Recordeu bé tots aquesta nit, aquesta gran victòria, per tal que quan passin els anys, pogueu dir "jo era allí, aquella nit, amb Artur, el Rei... Perquè la gran perdició dels homes és que obliden...". Mèrlin s'adreçava als caps de la cavalleria d'Artur just quan acabaven d'expulsar als invasors saxons i alliberaven el país.

Una vegada, a primers dels anys setanta i amb el general Franco viu i actiu, ens van convocar en un bosc de Savassona a una xerrada sobre la història de Catalunya. Devíem ser uns cinquanta, gairebé tots adolescents. Allà se'ns va aparèixer un home que va alliçonar-nos durant hores; que va començar per Guifré el Pilós i va arribar fins a la resistència de Catalunya contra el feixisme. A alguns dels presents, la xerrada d'aquell desconegut ens va marcar un abans i després: perquè vam passar de tenir només un sentiment polític immadur, a conèixer què era el país i quina  la nostra història prohibida.

Aquell home de gest seriós, adust, savi, rigorós fins a la intransigència, al qui després vam tenir el privilegi d'escoltar i d'aprendre d'ell en dures reunions clandestines als boscos, era Segimon Serrallonga, al qui ara acabem de perdre. I sempre m'ha agradat de recordar i explicar –com deia Mèrlin– que aquell dia, allí, a Savassona, jo hi era, amb en Segimon. Perquè l'oblit és la perdició.
 
Miquel Macià
(El 9 Nou, 12-IV-2002)