Un cicle d’actes acadèmics i populars apropa les cultures catalana i amazic

Publicat el 15 de novembre de 2008 a les 08:30
 
Aquest dissabte dia 15, a les 6 de la tarda, a l'Auditori de Caixa Manlleu, tindrà lloc la xerrada «La literatura amaziga: de l'oral a l'escrit», amb Asmaa Aouattah, professora d'amazic a Mataró i traductora; Mohand Tilmatine (de les Universitats Lliure de Berlín i de Cadis, i Carles Múrcia, de la Universitat de Barcelona.
 
Tot seguit, a les 8, a Can Patalarga, hi haurà un recital de poesia catalanoamaziga, amb Khalid El Mokhtari i Afdjah, i Pilar Cabot i Anna Miralpeix. Clourà la primera jornada, un sopar-tertúlia amb els participants, al mateix espai.
 
Presentació
 
Els amazics van començar a establir-se a Osona ja fa una vintena d'anys; la gran majoria, procedents del Rif. La seva nació, però, s'estén per tot el nord de l'Àfrica, des de les Canàries fins a Egipte, però només al Níger i a Mali es reconeix com a oficial la seva llengua. Malgrat tot, fa una trentena d'anys que molts amazics han pres consciència de la seva identitat i lluiten per preservar-la.
 
La nació catalana, reconeguda per ser una de les nacions sense estat més vitals del món, va organitzar-se políticament en l'època medieval, mitjançant la Corona d'Aragó. Bo i mantenint la seva independència, al segle XV va incorporar-se a la Corona Hispànica, la qual el 1659 va lliurar a França els territoris catalans del nord. La resta del país, entre 1707 i 1716 va patir l'ocupació castellana, i "por derecho de conquista" va començar un període d'assimilació que encara dura, en el nom d'Espanya.
 
Tamazga i els Països Catalans són exemples de nacions minoritzades. Són prou gent (23 i set milions, respectivament), però no gaudeixen d'un estatus polític que asseguri la seva pervivència com a poble. Amb aquest cicle d'un mes de durada es divulgaran alguns aspectes de la cultura popular d'amazics i catalans. Esperem que aquest coneixement faci augmentar la consciència nacional i la solidaritat entre aquests pobles, germans de la Mediterrània.

Programa
 
Dissabte 15 de novembre
   
Manlleu. Auditori de Caixa Manlleu
18 h Xerrada: «La literatura amaziga: de l'oral a l'escrit», amb Asmaa Aouattah (professora d'amazic a Mataró i traductora), Mohand Tilmatine (Universitats Lliure de Berlín i de Cadis) i Carles Múrcia (Universitat de Barcelona)
 
Manlleu. Can Patalarga
20 h Recital de poesia catalanoamaziga, amb Khalid El Mokhtari i Afdjah, i Pilar Cabot i Anna Miralpeix
21:30 h Sopar-tertúlia amb els participants a la jornada

Dissabte 22 de novembre   
   
Manlleu. Auditori de la Caixa de Manlleu
18 h  Conferència: «Contes amazics i rondalles dels Països Catalans», amb Salem Zenia (escriptor i periodista. Pen Català) i Josep M. Pujol (Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona)

Diumenge 23 de novembre
 
Vic. Davant l'Hospital de la Santa Creu
13 h  Trobada de colles de cultura popular de Vic i rebuda als participants a la inauguració del tram Viladrau-Vic d'El Camí.

Vic. La Torratxa
14.30 h  Dinar i sobretaula de cultura popular
18.30 h  Taula rodona: «Internet, l'altaveu nacional». Responsables dels webs Racocatala.cat, Thamazgha.org, ElCami.cat, Tradiblog, Estelada.cat, Thwiza.com i Alhuceimas.info
Preu del dinar: 12 euros. Places limitades. Venda anticipada, a La Torratxa i a La Central.

Dissabte 29 de novembre   
   
Torelló. Gestiomat
18 h Xerrada: «Països Catalans, Tamazga»
Pere Mayans (Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya)
Carles Castellanos (Universitat Autònoma de Barcelona)
Hassan Akioud (Observatori Català de la Llengua Amaziga)
   
Vic. La Torratxa
23 h Nit de gresca catalanoamaziga
PD Almogàver i PD Afdjah i Khalid
Hi haurà servei de begudes d'aquí i d'allà.
  
Del 5 al 8 de desembre  
   
Vic. Mercat Medieval
Parada d'artesania i jocs tradicionals
  
Diumenge 14 de desembre   
   
Vic. La Central
19 h Asanf i Marcel Casellas i La Principal de la Nit
Entrades: 8 euros; 6 euros, anticipada (PIJ de Torelló, Manlleu i Vic, i La Central); 5 euros, carnets Vic Cultura, Carnet Jove i Punt Jove, carnet de nacionalitat catalana, nens fins a 12 anys, pensionistes i família nombrosa; 4 euros, socis d'Òmnium o dels Sagals d'Osona.
Hi haurà servei de begudes d'aquí i d'allà.

Ho organitza: Fundació Privada Embat Cultural (La Central)
Amb la col•laboració de l'Obra Social de Caixa Manlleu, CSA La Torratxa, Ajuntament de Vic, Òmnium Cultural Osona, Jameiat Essalam, Geganters del Carrer de la Riera, AV de la Calla, Vic Bitlles, Llibreria Contijoch i Llibreria La Tralla.
 
Amb el suport dels ajuntaments de Manlleu i Torelló, i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Amb el patrocini de Més Osona/MesOsona.cat