COMUNICAT DE PREMSA
Martí Rodríguez guanya el Premi Plana de Vic 2006 amb una revisió dels ocells d'Osona
VIC. L'estudi dels ocells de la comarca d'Osona, és un tema prou conegut, per part dels naturalistes, professionals i amateurs, autors de dos rigorosos estudis. Però des de l'última publicació, de l'any 1998, han passat vuit anys. Un espai suficient de temps, perquè l'observació pacient i l'anàlisi de dades, hagi portat a Martí Rodríguez (Vic, 1988), a considerar la necessitat d'actualitzar les informacions. Augments de població, arribada de noves espècies i primeres aproximacions a espècies poc habituals d'Osona, són els eixos principals de l'estudi "Els Ocells d'Osona. Revisió i actualització", amb que Martí Rodríguez ha guanyat el Premi Plana de Vic 2006, en la seva 20ena edició.
El veredicte es va fer públic dissabte passat, 18 de novembre, en el transcurs de la Festa Anual del Patronat d'Estudis Osonencs. La Festa va comptar amb la presidència del sr. Alcalde de Vic, Jacint Codina. Prèviament a la lectura del veredicte hi van haver paraules de record i d'elogi pels socis fundadors, representats durant la Festa, pels senyors Andreu Colomer, Felip Vall i Antoni Ricart.
El Premi Plana de Vic 2006 comptava amb una dotació econòmica, de 4000 Euros, el doble que en edicions anteriors, gràcies a la collaboració de la Caixa de Manlleu. Aquest any es van presentar sis treballs, dedicats a diferents aspectes científics, que van ser avaluats per un Jurat, integratpel Sr. Miquel Ylla-Català, president, la Sra. Marta Ortiz, secretària, el Sr. Antoni Ricart (vocal nomenat pel Patronat d'Estudis Osonencs), la Sra. Sílvia Fossas (vocal nomenada per l'Ajuntament de Vic), i el Sr. Albert Castells (vocal nomenat per Fundació Caixa Manlleu).
L'estudi de Martí Rodríguez es basa en observacions pròpies i en dades i fotografies compartides amb collegues que aporten dades, a la pàgina web domèstica www.es.geocity.com/ocellsosona (si entra bé a través del cercador). Martí Rodríguez explica que la investigació l'ha portat a detectar l'augment de població, entre d'altres, d'una espècia de Pigot, que el 1998 es creia més escàs, així com també espècies aquàtiques. És entre aquest últim tipus d'aus, on Rodríguez ha documentat, la presència
d'ocells poc habituals de la comarca d'Osona, com és el cas del Xarxet comú, una espècia d'ànec. Rodríguez també parla de l'arribada d'espècies noves, com l'agró blanc, que s'han establert en els últims anys a Osona. Rodríguez és declara aficionat a l'ornitologia i de moment, el seu futur professional, passa per la carrera d'arquitectura.
A més de l'estudi premiat, el veredicte del Jurat també destacava un estudi sobre "Les formigues d'Osona", fet per Roger Vila, de Sant Martí de Sescorts, «per l'originalitat temàtica» i encoratjava a l'autor «a continuar investigant i a aprofundir més en aquest àmbit d'estudi».
El doctor Xavier Ferrer, professor titular del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona, especialista en Ornitologia i Zoogeogragfia, va cloure l'acte amb una conferència, sota el títol d'Els Naturalistes osonencs: una visió històrica. Ferrer va recordar l'aportació de persones com Mirambell, Masferrer de Masjoan o els Vilarrubia de Torrellebreta i va elogiar la contribució impagable dels naturalistes no professionals, que Ferrer va anomenar "diletants".
Patronat d'Estudis Osonens