Per Vilalta, a més del mercat interior, que especialment en períodes de crisi econòmica pot ser “un públic potencial”, aquest sender, Camins del Bisbe i Abat Oliba, respon a un tipus de producte que demanen també els viatgers del centre i el nord d'Europa. Tot i que aquestes comarques interiors poden ser vistes com zones amb climatologia adversa aquest no és el cas dels turistes nòrdics que estan “molt més acostumats al fred”. Aquesta ruta és, per a Vilalta, un producte turístic de “primeríssim ordre” que lliga “el patrimoni, el paisatge” i una figura “de nivell europeu” com és l'Abat i Bisbe Oliba.

L'alcaldessa de Ripoll i portaveu de l'associació Rutes del Romànic que agrupa ajuntaments i consells comarcals de les zones per on passa la ruta, Teresa Jordà, ha assenyalat que el nou sender aprofita camins tots ells existents i que busca dos tipus de públic. D'una banda, el turisme familiar amb una oferta de trams entre diferents punts concrets dels recorregut total del sender. Aquests trams són “més curts” i passen a prop de pobles i ciutats pel que hi ha “més proximitat dels serveis”. L'altre públic són els excursionistes més preparats. Aquesta opció de ruta presenta trams molt més llargs pensats per gent “més experta” que transcorre més allunyat dels nuclis de població i amb paisatges “d'una bellesa excepcional”.
Jordà ha deixat clar que la ruta Camins del Bisbe Oliba “no inventa res” sinó que suma. “Es tracta d'ajuntar i assentar uns camins existents que s'han seleccionat i senyalitzat amb la col•laboració de les entitats excursionistes de les diferents comarques”, ha explicat. Malgrat que a Catalunya hi ha “molts tipus de senyalitzacions”, en el cas concret de la ruta Camins del Bisbe Oliba s'ha fet amb la senyalització homologada per la Generalitat.
El tram entre Montserrat i Vic té una distància de 86 km. El tram Vic-Ripoll de la ruta té un recorregut de 102 km mentre que el tram entre Sant Joan de les Abadesses i Prades té un tram de 39, 5 km.
Per promocionar la ruta, en l'acte de presentació hi han assistit diferents agents del sector turístic d'aquesta zona. A més de promocionar-la des de les diferent oficines de turisme també s'ha creat un web (www.caminsoliba.cat) per facilitar l'accés a la informació de la ruta i els diferents serveis que hi ha a la zona. El projecte turístic ha rebut el finançament de la Generalitat de Catalunya, els fons europeu Feder i l'aportació dels ajuntaments i consells que formen part de l'associació promotora.
------------
NOTA DE PREMSA
GENERALITAT DE CATALUNYA
NOTA DE PREMSA
GENERALITAT DE CATALUNYA
La Direcció General de Turisme destina 85.000 euros a la senyalització de la ruta Camins del Bisbe i Abat Oliba
• El director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, ha participat avui a Vic a la inauguració de la primera fase d’aquesta ruta que té com a fil conductor la vida d’Oliba i que uneix el tram comprès entre Ripoll, passant per Sant Joan de les Abadesses i fins arribar a Vic.
• En el marc de la commemoració del mil•lenari de la proclamació d’Oliba com a abat dels monestirs de Ripoll i Cuixà, la Direcció General de Turisme ha editat la guia Camins de l’Abat Oliba, que situa els principals escenaris de la vida d’Oliba, alhora que permet conèixer els personatges, llocs, monuments i obres d’art que van caracteritzar la Catalunya de l’any mil.
Dijous, 12 de febrer de 2009.- La Direcció General de Turisme ha destinat 85.000 euros a la senyalització de la ruta Camins del Bisbe i Abat Oliba. El director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, ho ha explicat avui a Vic, en el marc de la inauguració de la primera fase d’aquesta ruta que té com a fil conductor la vida d’Oliba i que uneix el tram comprès entre Ripoll, passant per Sant Joan de les Abadesses i fins arribar a Vic.

L’associació Rutes del Romànic, que integra els ajuntaments de Vic, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Manresa, juntament amb els Consells Comarcals d’Osona, Ripollès, Bages i el Consorci de Turisme de la Vall de Sau Collsacabra, ha impulsat aquest projecte Camins del Bisbe i Abat Oliba. El Departament d’innovació, Universitats i Empresa a través de la Direcció General de Turisme, ha subvencionat la iniciativa amb l’objectiu de posar en valor turístic el patrimoni històric, natural, monumental, gastronòmic i cultural d’aquestes comarques d’interior.
Així mateix, en el marc de la inauguració, el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, acompanyat del director dels serveis territorials del Departament a la Catalunya Central, Josep Maria Palau, ha assenyalat que amb motiu de la commemoració del mil•lenari de la proclamació d’Oliba com a abat dels monestirs de Ripoll i Cuixà, la Direcció General de Turisme, ha editat la guia “Camins de l’Abat Oliba: viatge a la Catalunya de l'any 1000 ”. Aquesta guia situa els principals escenaris de la vida d’Oliba, alhora que permet conèixer els personatges, llocs, monuments i obres d’art que van caracteritzar la Catalunya de l’any mil. Actualment, la guia es distribueix a través de l‘EADOP i també es pot obtenir en format PDF a través de la pàgina web del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa: http://www.gencat.cat/diue/doc/doc_20674272_1.pdf
Ruta Camins del Bisbe i Abat Oliba
Camins del Bisbe i Abat Oliba és una ruta pensada per fer-la a peu i que té com a fil conductor la vida d’aquest personatge de talla europea i protagonista destacat del naixement de Catalunya a l’edat mitjana. L’itinerari, que aprofita els senders de petit i gran recorregut i altres camins locals ja existents, permet conèixer la importància d’Oliba en el procés de vertebració de la Catalunya interior i descobrir, alhora, el paisatge, l’arquitectura, la gastronomia, la cultura i la tradicions a Osona i el Ripollès, les dues comarques que integren aquesta primera fase del recorregut. L’itinerari inicial està organitzat en deu etapes i travessa els grans boscos del Ripollès, Osona i el Collsacabra i passa prop de grans masos històrics, esglésies, pobles i llogarrets de la Catalunya vella, fet que transporta al viatger a l’època comtal i el temps d’Oliba.
En la segona i tercera fase dels Camins del Bisbe i Abat Oliba està previst allargar la ruta, d’una banda des d’Espinavell i Molló fins a Sant Joan de les Abadesses, al Ripolles; i de l’altra banda, des de Vic al monestir de Montserrat, passant per llocs tan emblemàtics com Santa Maria de l’Estany, Sant Benet de Bages i Manresa. L’última fase del projecte es farà conjuntament amb els ens turístics de la Catalunya Nord, fet que permetrà connectar el sender, que s’ha inaugurat avui, amb Prada, Cuixà, Sant Martí del Canigó i Toluges, llocs cabdals en la vida d’Oliba i punts emblemàtics del naixement de Catalunya, immersos tots ells en el paisatge pirinenc.
-----------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
Osona, Bages i Ripollès presenten el projecte Els Camins del Bisbe i Abat Oliba a Vic
- Els Camins del Bisbe i Abat Oliba és un projecte impulsat per l’Associació Rutes del Romànic
- La ruta uneix les comarques d’Osona, el Bages i el Ripollès a través d’un total de 227,95 quilòmetres
Osona, Bages i Ripollès han presentat conjuntament aquest dijous, 12 de febrer de 2009 a les 12:00 h, el projecte Els Camins del Bisbe i Abat Oliba. L’acte s’ha portat a terme al Museu Episcopal de Vic (MEV) i ha comptat amb la presència de Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll i presidenta de l’Associació Rutes del Romànic, Miquel Arisa, president del Consell Comarcal d’Osona, Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Joan Carles Vilalta, director general de Turisme de la Generalitat i Josep M. Riba, director del Museu Episcopal de Vic.
El projecte Els Camins del Bisbe i Abat Oliba està impulsat per l’Associació Rutes del Romànic
-integrada pels Ajuntaments de Vic, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Manresa, els Consells Comarcals d’Osona, Ripollès i Bages, i el Consorci de Turisme de la Vall de Sau i Collsacabra-.
-integrada pels Ajuntaments de Vic, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Manresa, els Consells Comarcals d’Osona, Ripollès i Bages, i el Consorci de Turisme de la Vall de Sau i Collsacabra-.
L’obertura de l’acte ha anat a càrrec de Teresa Jordà. Tot seguit, Josep M. Riba ha donat la benvinguda i ha assegurat que “l’arrel eclesial i de país dels Camins Bisbe Abat i Oliba van molt lligats amb el MEV, un dels motius pels quals avui presentem aquest projecte al Museu”.
Miquel Arisa ha explicat la subvenció de 48.000 euros del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) obtinguda per a finançar la primera part del projecte –que inclou la senyalització dels trams Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses- així com també l’edició del fulletó i el disseny d’una part del web. Arisa ha valorat positivament la creació el 2002 de l’Associació Rutes del Romànic com a eina “per iniciar projectes conjunts entre les comarques veïnes”.
Tot seguit, Josep Burgaya ha explicat la subvenció extraordinària de 85.000 euros de la Direcció General de Turisme per a finançar la resta del projecte –que inclou les senyalització del tram Vic, Manresa i Montserrat, i de Ripoll a Prades- i la finalització del web. Burgaya ha assegurat que aquest projecte “és el resultat de la col•laboració i implicacions d’institucions, entitats i societat civil” i “un element cultural d’interès turístic que ens ajudarà a promoure i difondre el nostra territori”.
A continuació, Teresa Jordà ha explicat tot el projecte i ha agraït la implicació de la direcció general de Turisme i tots els membres que formen part de l’Associació “la qual cosa ha permès que avui puguem presentar-lo i inaugurar-lo conjuntament” i ha afegit que “el Bages, Osona i el Ripollès són una mostra fidedigna d’aquest patrimoni” recollit en aquesta ruta.
Finalment, Joan Carles Vilalta ha explicat les accions de la direcció general de Turisme al voltant de la figura de l’Abat Oliba. “La nostra història i patrimoni fan singular aquests camins” ha remarcat Vilalta i ha elogiat la figura del Bisbe Abat Oliba assegurant que a través d’aquest GR ens permet “conèixer i explicar qui som i d’on venim”.
230 quilòmetres de recorregut
La ruta que dóna forma a Els Camins del Bisbe i Abat Oliba (GR-151) uneix les comarques del Bages, Osona i el Ripollès –des de Montserrat passant per Manresa, Vic, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll fins arribar a Prades-. Té un total de 227,95 quilòmetres de recorregut i es troba senyalitzada en les dues direccions de la marxa.
Conèixer les comarques i les ciutats, potenciar el patrimoni, incrementar la oferta turística i conèixer el romànic amb un sol denominador comú, el Bisbe Abat i Oliba, són els principals objectius que l’Associació Rutes del Romànic vol aconseguir amb la creació d’aquesta nova ruta.
Tot aquest projecte queda recollit al web www.caminsolioba.cat.
