Una mostra al MEV reuneix els fragments dispersos d’una pintura romànica

Les tres parts de “La princesa sàvia. Les pintures de Santa Caterina de la Seu d’Urgell” estan exposades a Barcelona, Vic i Riggisberg (Suïssa).

Publicat el 23 de març de 2010 a les 16:50

 "La princesa sàvia". Foto: Museu Episcopal de Vic 

Aquest dissabte a les 12 h el Museu Episcopal de Vic (MEV) ha inaugurat l’exposició “La princesa sàvia. Les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell”, amb la participació d’unes 150 persones. L’acte ha comptat amb la presència del director del Museu, Josep Mª Riba, que ha destacat la col•laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona, i el MEV, i ha posat èmfasi en la qualitat d’aquests dos museus que els permet estar en la primera línia internacional. També hi ha estat present el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Jordi Roca, que ha felicitat el MEV per la seva aposta ferma en les noves tecnologies. Finalment, els comissaris de la mostra, Judit Verdaguer, conservadora del MEV i Manuel Castiñeiras, comissari de l’exposició, han destacat l’esforç que s’ha realitzat per aplegar les tres obres, l’estudi que s’ha dut a terme a l’entorn de les pintures i l’aportació històrica que fa l’exposició d’una època en què es van dispersar molts dels conjunts romànics del nostre país.

“La princesa sàvia. Les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell” és una exposició que permet veure, de forma conjunta i per primera vegada des de fa molts anys, un conjunt romànic de gran qualitat. Aquest retrobament ha permès reconstruir la seva localització original i explicar, a través de l’obra, les peculiaritats de la iconografia occidental de santa Caterina, imatge del triomf del dogma catòlic sobre els càtars, així com les transformacions artístiques del segle XIII a Catalunya i, concretament, la frontera entre el romànic tardà i l’arribada del gòtic lineal. Aquest cicle pictòric va ser descobert i arrencat a principis del segle XX i actualment es troba fragmentat en tres parts disperses entre el Museu Episcopal de Vic, el MNAC i l’Abegg-stiftung, a Riggisberg, Suïssa.

Aplegar els tres fragments dispersos de les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell és un fet extraordinari que ha permès al MEV i al MNAC estudiar el conjunt en tota la seva complexitat. De fet, l’estudi d’aquestes pintures ha posat de relleu la visible influència de la miniatura parisenca de l’època de Sant Lluís (1226-1270) en aquest cicle pictòric, la qual cosa, segurament, converteix les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell en el primer ressò del gòtic lineal a Catalunya. Aquest fet ha permès avançar algunes dècades la data que fins ara s’admetia per a la introducció del gòtic lineal a les arts pictòriques catalanes. Pintat entre 1242 i 1255 per decorar la capella de la catedral de la Seu d’Urgell dedicada a aquesta santa, a mitjan segle XVII va quedar ocult darrere d’un retaule barroc i no va ser redescobert fins a principis de segle XX.  Poc després de la seva descoberta va ser arrencat i venut al mercat internacional en tres parts independents.

La mostra es pot veure del 20 de març al 5 de juliol.

Més informació de l’exposició