Per a Bayón, aquest projecte serveix de retrobament perquè fa “mig segle” van arribar les peces i les persones han arribat a Osona “una mica més tard”. Persones procedents de països com Senegal, Ghana, Mèxic, Tailàndia, Estats Units o Itàlia han participat en el projecte. Actualment el MAP té peces procedents d'un centenar de països dels quals més de la meitat estan representats actualment a Vic o Osona. La pell del món serveix també, segons Bayon, per ajudar a obrir la col•lecció permanent del museu “a la ciutat i la comarca”. Aquesta obertura a la societat és un dels projectes que s'ha marcat com a objectiu els responsables del museu.
Tania Aragón és originaria de Mèxic i viu des de fa uns anys a Vic. La seva participació en el projecte ha consistit en comentar les seves “impressions” respecte peces de la col•lecció del MAP que procedeixen d'aquest país. Entre les peces que recorda que ha comentat hi ha unes fundes per posar les armes, indumentària que usen les persones que vigilen els ramats o recipients per guardar munició. La Tania diu que no va poder aportar informació només en unes peces que s'usaven per a muntar a cavall perquè al trobar-les desmuntades “no les sabia reconèixer”.
La italiana Rosa Alicata ha comentat, entre d'altres, la punta d'una góndola feta en pell. El fet que quan va participar en el projecte coincidís en les dates en què els seus pares la van venir a visitar a Catalunya li va permetre aportar més informació, explica la italiana.
El projecte tindrà continuïtat el mes de juny. Llavors començaran una sèrie d'exposicions destinades a presentar les aportacions que hi han fet els nouvinguts a Catalunya. Es farà una exposició per a cada continent i es presentaran els enregistraments en vídeo que s'han fet de cada una de les diferents intervencions.
Aquest dimarts s'ha tancat la primera fase del projecte. El MAP i les diferents organitzacions que col•laboren en el projecte han entregat a cada un dels participants un petit regal fet en pell per agrair la seva col•laboració i participació. L'acte de cloenda d'aquesta primera fase s'ha fet a la sala d'actes del mateix MAP.
El MAP reuneix la col•lecció del traspassat empresari pelleter Andreu Colomer Munmany que va reunir un miler de peces fetes totalment o parcialment amb pell. Dedicat a les arts decoratives i aplicades a la pell, s'hi poden veure objectes com ara baguls, frontals d'altar, cadires, cadires de muntar, màscares, o figures de teatre d'ombres, entre d'altres peces. El museu va ser inaugurat l'any 1996 en el rehabilitat edifici del Convent del Carme. A més de l'exposició permanent, el museu ofereix una programació d'exposicions temporals i d'activitats culturals.
----
NOTA DE PREMSA
CONSELL COMARCAL D’OSONA
Finalitzada la fase de documentació i recerca de La Pell del Món
CONSELL COMARCAL D’OSONA
Finalitzada la fase de documentació i recerca de La Pell del Món
Ahir 14 d’abril a la tarda va tenir lloc al Museu de l’Art de la Pell de Vic la presentació dels resultats de la primera fase de recerca i documentació de La Pell del Món. La Pell del Món és una projecte de sensibilització i participació del Consell Comarcal d’Osona i el Museu de l’Art de la Pell (MAP) que té per objecte obrir el MAP a la societat d’Osona i ampliar la documentació sobre les peces de la seva col•lecció permanent, a partir de les explicacions que les persones nascudes a fora de Catalunya han proporcionat sobre els objectes elaborats als seus països d’origen, i que actualment formen part del fons del MAP.
Durant més de 50 anys, l’empresari adober Andreu Colomer Munmany, fundador del Museu de l’Art de la Pell, va recopilar més d’un miler de peces artístiques i artesanals per a la seva col•lecció. Gairebé mig segle després, una sèrie de persones que van néixer i viure als mateixos països on es van elaborar aquestes peces també han fet el viatge, i actualment viuen i conviuen a la nostra comarca. Amb aquest projecte, doncs, volem crear un espai on es retrobin els objectes i les persones procedents del mateix indret, i ampliar d’aquesta manera la visió i la informació que tenim sobre les peces i sobre els països que tenen vincles amb Osona.
La primera fase ha consistit en documentar i contextualitzar més de vuitanta peces del Museu a través d’entrevistes amb osonencs procedents de dinou països diferents. Aquestes converses s’han enregistrat en vídeo i el material obtingut s’ha utilitzat per elaborar un audiovisual que es repartiran entre els participants, el Museu i el Consell Comarcal.
En fases posteriors es mostrarà el resultat de tot aquest procés documental en un seguit d’exposicions monogràfiques centrades en cada un dels continents presents al museu. En un futur, la Pell del Món serà el punt de partida per dissenyar accions socioculturals i pedagògiques construïdes a partir del fet intercultural com a eix vertebrador del projecte. Pel seu interès humà i patrimonial, compta amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona i la Fundació Puig Porret de Vic.
La presentació va anar a càrrec de la consellera de ciutadania i immigració del Consell Comarcal d’Osona Sra. Milagros Martínez, de la consellera de cultura del Consell Comarcal d’Osona, Sra. Rosa Vestit, del regidor de cultura de l’Ajuntament de Vic, Sr. Xavier Solà, i del director del Museu de l’Art de la Pell de Vic, Sr. Emili Bayón.
Durant la presentació la consellera d’acollida i integració, Sra. Milagros Martínez, va destacar que “La pell del món és un projecte de sensibilització i participació per obrir el MAP a Osona, però sobretot és un projecte intercultural amb majúscules perquè adeqüem els serveis ja existents a Osona (en aquest cas el Museu) a la nova realitat existent (en aquest cas a la població diversa d’Osona) i aprofitem la seva riquesa i la seva memòria històrica per construir entre tots un Museu de l’art de la pell en primera persona”.
Per altra banda el director del Museu de l’Art de la Pell de Vic, Sr. Emili Bayón va avançar que la primera exposició monogràfica s’inauguraria el dia 26 de juny.
Posteriorment els assistents van poder veure un tast del vídeo elaborat per Judit Simó sobre les entrevistes realitzades i finalment es va fer el lliurament d’un obsequi als col•laboradors, que va ser una llibreta de pell realitzada per l’artesà osonenc Santi Sallent.